Blogi

Miten hallituksen rooli muuttuu yrityksen kasvun myötä?
Minkälaisia piirteitä ja painopistealueita pätevällä hallituksella on yrityksen kasvun eri vaiheissa? Onko hallituksen rooli aina sama riippumatta yrityksen kehitysvaiheesta? Yksi OHJ-kirjan kirjoittajista ja Boardman-partneri Arto Hiltunen pureutuu edellä mainittuihin kysymyksiin.
Lue lisää
Jäsenblogi: Pienten virheiden suuret seuraukset – Kuinka vähentää päätöksen takana...
Ihmiset tekevät virheitä, jotka hankaloittavat heidän etenemistä urallaan tai jopa estävät kokonaan etenemisen jossakin pisteessä. Miten näitä riskejä voisi tunnistaa ennalta ja siten ehkäistä vahinkoja ja virheitä? Lue lisää Boardman LJT:n jäsenen Erika Heiskasen blogista!
Lue lisää
Arvioinneista apua päätöksentekoketjun kehittämiseen
Arviointeja on monenlaisia ja olennaista on kuitenkin osata tunnistaa, mitä arvioinnilla haetaan ja mihin kysymyksiin etsitään ratkaisuja. Lue lisää Arviointipalvelujen johtajan Hanna-Mari Aulan katsauksesta erilaisiin hallitustyön arviointeihin!
Lue lisää
Vuoden 2022 tärkein investointi minulle ja Bonfirelle: Omistajuus- ja hallitustyöskentely...
Bonfire Agencyn toimitusjohtaja Maria Sillanpää suoritti Boardmanin Omistajuus ja hallitustyöskentely -valmennuksen keväällä 2022 ja jakaakin blogissa kokemuksiaan valmennuksesta ja kertoo, mitkä opit ja kokemukset jäivät erityisesti mieleen.
Lue lisää
Tiedolla omistaminen ja läpinäkyvyys
Kasvollinen omistaja – omistaja sanan syvemmässä merkityksessä – eli vastuunkantaja ja -ottaja, tarvitsee tietoa onnistuakseen optimaalisesti. Mutta mitä tietoa tarvitaan ja mistä tietoa saa?
Lue lisää
Uusi yrittäjyystutkimuksen tunnustuspalkinto haettavissa – Ilmoita tutkimuksesi mukaan!
Olemme valinneet suomalaisen yrittäjyystutkimuksen yhdeksi toimintamme painopistealueeksi. Siihen liittyen jaamme tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinnon ansioituneelle yrittäjyystutkimukselle. Ilmoita tutkimuksesi mukaan!
Lue lisää
Mikä on omistajan rooli yrityksen vastuullisuudessa?
EU on luonut kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän (EU-taksonomia), jonka tavoitteena on saada rahoitusmarkkinat suosimaan ympäristön kannalta kestävämpiä ratkaisuja. Mikä on yrityksen omistajan rooli tässä kaikessa?
Lue lisää
Miksi organisaation arvot elävät renessanssia?
Erityisen toimiva tapa ohjata organisaatioita toimimaan halutulla tavalla ja identiteettinsä eli strategisen erityisyytensä mukaisesti, on vahvistaa arvojen roolia. Organisaation arvot voivat parhaimmillaan ohjata toimintaa voimakkaasti, sujuvoittaa päätöksentekoa ja ennaltaehkäistä ei-toivottua toimintaa. Lue lisää Erika Heiskasen blogista!
Lue lisää
Miksi jokaisen hallituksen ja johdon tulisi säännöllisesti tarkistaa yhteinen tilannekuva?
Boardmanin toimitusjohtaja Taru Lindeman kertoo blogikirjoituksessaan yhteisen tilannekuvan muodostamisesta ja merkityksestä hallituksen ja johtoryhmän jäsenten kesken.
Lue lisää
Metodologiset ja paradigmaattiset ongelmat ja korkeakouluyrittäjyyden tutkimuksen hyödynnettävyys
Milloin tieteellisestä tiedosta on käytännön hyötyä päätöksenteossa tai operatiivisessa toiminnassa? Tässä blogissa yrittäjyyden yliopettaja Heikki Immonen Karelia-AMK:sta kuvaa korkeakouluyrittäjyyden tutkimuksen tilaa ja esittelee työkaluja käytännöllisesti paremman tiedon tuottamiseen.
Lue lisää
Eettisyys ja vastuullisuus hallituksen agendalla
Eettisyys ja vastuullisuus ovat nousseet vahvasti hallitusten agendalle. Nyt näyttää olevan aika lisätä vauhtia, sekä varmistaa etenemisen systemaattisuus. Miten hallitus osoittaa huolellisuutta eettisten riskien hallinnassa ja vastuullisuuden ohjaamisessa?
Lue lisää
Miten on hyvä varautua perättömiin whistleblowing- eli väärinkäytösilmoituksiin?
Monia huolettaa, minkälainen taakka pakolliseen whistleblowing-kanavaan jätetyt perättömät ilmoitukset tulevat olemaan. On totta, että ilmoituskanavaa voidaan myös käyttää väärin. On kuitenkin hyvä valmistautua ja varautua siihenkin mahdollisuuteen, että saadaan pahantahtoinen ilmoitus. Erityisesti on syytä huolehtia, että hallinto ja kaikki prosessit toimivat niin, että ne todistusvoimaisesti turvaavat organisaation etua ja suojaavat myös hallitusta vaikeassa tilanteessa. Mikä synnyttää pahantahtoisia ilmoituksia? Ymmärtämällä näitä juurisyitä osataan myös varautua sekä suojautua näiltä ilmoituksilta. Ja joiltakin osin voidaan myös parantaa omia toimintatapoja niin, että riskin todennäköisyys on mahdollisimman pieni.
Lue lisää
Vastuullinen suomalainen omistajuus
Omistajuuden merkitys yhteiskunnassa kasvaa koko ajan. Samalla kun omistajuus arkipäiväistyy ja omistaminen saa eri muotoja omistajien läsnäolo lisääntyy. Boardman LJT:n tilaisuudessa tarkasteltiin omistajuutta eri näkökulmista Philip Aminoffin, Hanna Sievisen ja Tom Liljeströmin johdolla.
Lue lisää
Valitako strateginen ennakointi vai ennakoiva strategia?
Boardman partneri Marko Parkkinen pohtii blogissaan ennakointia ja erityisesti sitä, miten strategisesta ennakoinnista päästään ennakoivaan strategiaan. Lue Markon viisi teesiä ennakoivan strategian onnistumiseen!
Lue lisää
Tuore tutkimus ennakoinnista yrityksen päätöksenteossa
Boardmanin vuoden 2021 pääteemaan ”Ennakointi päätöksentekoketjussa” liittyen päätimme uusia tutkimuksen osin päivitetyin kysymyksin yhdessä Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa. Lue kauppatieteiden tohtori ja Boardman-partneri Esa Matikaisen yhteenveto tuoreista tutkimustuloksista.
Lue lisää
Kohti toivottua tulevaisuutta
Tulevaisuus on seurausta lukuisista päätöksistä ja valinnoista, joita teemme tänään. Tulevaisuus on läsnä nykyhetkessä ja me luomme sen. Hallituksella on keskeinen rooli yrityksen tulevaisuuden luomisessa, sillä hallitus päättää yrityksen pitkän aikavälin suunnitelmista ja siitä, ketkä niitä toteuttavat.
Lue lisää
Mitä whistleblowing-direktiivi edellyttää hallituksen jäseniltä?
Laaja väärinkäytösten ilmoittajaa eli whistlebloweria suojaava lainsäädäntö on tulossa voimaan koko EU:n alueella. Lainsäädäntö koskee organisaatioita, jotka työllistävät 50 henkeä tai enemmän. Mikä on hallituksen jäsenten ja erityisesti puheenjohtajan rooli tässä kokonaisuudessa?
Lue lisää
Tekeekö hallituksesi jo systemaattista ennakointityötä?
”Tapahtuuko tulevaisuus meille, vai rakennammeko tulevaisuuden itse? Sopeudummeko vääjäämättömään vai pyrimmekö aktiivisesti rakentamaan haluamamme tulevaisuuden?” kysyy Panu Kause, FIBRES Onlinen toimitusjohtaja.
Lue lisää
Mikä on yrityksen vastuu – Milton Friedmanista yritysten vastuun ja vastuullisuuden aikakauteen
Viime syksynä tuli kuluneeksi 50-vuotta siitä, kun Milton Friedman julkaisi New York Timesissa kuuluisan artikkelinsa “The Social Responsibility of Business is to Increase its Profits”. Tämä artikkeli, joka kirjoitettiin hyvin toisenlaisen maailman aikana, on ohjannut yhtiöiden ajattelumallia viimeiset vuosikymmenet, ja on määritellyt yritysten osakkeenomistajakeskeisen mallin (shareholder centric model). Ajattelumallin kantava teema on, että yritysten pääasiallinen rooli on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, ja muut yritysten intressitahot ovat ikään kuin toisarvoisia.
Lue lisää
Resilientti eli muutoskykyinen organisaatio osaa katsoa tulevaisuuteen
Korona pakotti yrityksiä etsimään ja luomaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia sillä seurauksella, että syntyi uusia innovatiivisia liiketoimintamalleja. Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia löydettäväksi. Tulevaisuuteen vaikuttaminen on taito, jota voi kehittää. Hallituksella on keskeinen rooli yritysten tulevaisuudessa, joten on ensiarvoisen tärkeää, että hallitus kehittää omaa tulevaisuusajatteluaan. Miten hallituksen kannattaa aloittaa tulevaisuusvalmiuden arvioimisen?
Lue lisää
Hyvä hallituksen kohtaaminen – esittelyssä hallituspalvelu BAAS (Board As a Service)
Tässä blogissa käsittelen hallituspalvelu BAAS (Board As a Service) -ajattelua. Ajatus syntyi ideasta kääntää reaktiivinen, raportoiva ja valvontarooliin keskittyvä hallituskulttuuri proaktiiviseksi, tulevaisuutta luotaavaksi, sparraavaksi ja tietoon perustuvaksi prosessiksi. Hallituksen tehtävä on ajaa yrityksen ja omistajien etua ja parhaiten se onnistuu tuomalla lisäarvoa tämän päivän ja huomisen haasteisiin. Omistaja luo mahdollisuudet, hallitus huomisen ja johto tulokset.
Lue lisää
Yhtenäisen suunnan muodostaminen emo- ja tytäryhtiöiden hallituksissa
Hallitusarvioinnin toteuttamisessa on keskeistä, ettei arviointi jää vain velvoitteeksi, vaan se, että tietoa sovelletaan myös hallitustyön kehittämiseen pitkällä tähtäimellä. Miten emo- ja tytäryhtiöiden hallituksissa voidaan muodostaa tehokas yhteistyö ja tehostaa vuorovaikutusta sekä saada aikaan, että kaikilla on selkeä käsitys strategisesta suunnasta?
Lue lisää
Pintaa syvempää ja vahvaan asiantuntemukseen perustuvaa tarkastusvaliokuntien tarkastelua
Tarkastusvaliokunnan rooli ja tehtävät -kirja (2020) kirjoitettiin aktiivisen työryhmän käden jälkenä. Kirjoittajat Mirel Leino, Manne Airaksinen, Anni Alitalo, Kim Karhu, Mikko Nieminen, Pekka Pajamo, Laura Raitio, Mikko Reinikainen ja Arja Talma edustavat Suomen eturiviä osakeyhtiöiden, yrityksen hallinnoinnin ja tarkastusvalionkunnan asiantuntemuksen osalta. Kirja-arvostelun kirjoittaja Seppo Ikäheimo toimii Aalto-ylipiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen professorina.
Lue lisää
Kun vahinko on jo tapahtunut, on liian myöhäistä kiinnostua – Whistleblowing...
Toimintaympäristöä jatkuvasti seuraamalla saadaan ajoissa signaaleja trendeistä ja orastavista mahdollisuuksista, joista on mahdollista saada kilpailuetua. Myös sisäisen valvonnan tuottamia signaaleja kannattaa seurata säännöllisesti, jos haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Ongelmat on yleensä sitä helpompi korjata mitä aikaisemmin ne havaitaan.
Lue lisää
Monipaikkatyö muuttaa työelämää
Koronakriisi on muuttanut isosti työelämää, kun se on siirtänyt työntekijöitä laajalti etätöihin. Monipaikkatyöstä näyttää tulevan uusi normaali. Monipaikkatyö ei sovi kaikille eikä kaikkiin työtehtäviin, mutta isossa kuvassa se näyttää lisäävän työtyytyväisyyttä ja tuottavuutta. Siksikin sitä kannattaa edistää.
Lue lisää
Omistajaosaamisen tuominen vahvemmin hallitustyöskentelyyn luo lukuisia mahdollisuuksia
Kysymys omistajaosaamisesta on hyvä nähdä yhtiön kilpailuetuna. Aktiivinen omistaja-hallitus-johto -ketju roolittaa ja ketteröittää yhtiön toimintaa. Omistajan ei tarvitse osata hallituksen rooliin kuuluvia tehtäviä, mutta omistajat mahdollistavat osallistumisellaan ketjun paremman toiminnan ja tuloksen.
Lue lisää
Tilannekuvasta katse tulevaisuuteen – Kaamos Forum 2020
Boardmanin pörssiyhtiöfoorumi järjestää vuosittain Kaamos Forum tapahtuman yhdessä osaamiskumppaneidensa PwC:n, Roschierin, Varman ja Nordean kanssa. Kaamos Forumin teemoina olivat tänä vuonna mm. työmarkkinoiden uudet ulottuvuudet, ketterä päätöksenteko sekä tulevaisuus pandemia jälkeen.
Lue lisää
Sisäinen valvonta vaatii jatkuvaa huolenpitoa – kokonaisuutena, ei vain tietoturvan osalta
Onko hallitus huolehtinut, että tietoturva on järjestetty asianmukaisesti? Tämä kysymys on esillä todennäköisesti nyt useassa hallituksessa. Case Vastaamo nosti tietoturvan ja siihen liittyvän sisäisen valvonnan laajasti keskusteluihin. Elämme poikkeuksellista aikaa ja sen myötä myös toimintatapamme ovat muuttuneet, ehkä pysyvästi. Digitaalisten välineiden käyttö on lisääntynyt nopeasti. Onko hallitus huolehtinut, että yhtiön sisäisessä valvonnassa on huomioitu tämä muutos?
Lue lisää
Kontekstin ymmärtäminen luo edellytykset todellista lisäarvoa tuottavalle hallitustyölle
Kysyttäessä varmasti lähes jokainen meistä pitää itsestäänselvyytenä sitä, että erilaiset yritykset toimivat eri tavoin. Yrityksillä on erilaisia tavoitteita ja niitä tulee johtaa erilaisin menetelmin ja…
Lue lisää
Muutosnopeus haastaa perinteisen hyvän hallintotavan
Tom Liljeström Edellisissä blogeissani ”Hyvä hallintotapa on vain jäävuoren huippu – tärkeät suuntaviivat antaa omistajadialogi” sekä ”Tiimalasista tiimiksi – Omistajadialogi tilanteeseen…
Lue lisää