Blogi
Omistajien, hallituksen ja johdon (OHJ) yhteistyö ja osaaminen – yrityksen menestystekijä
Oletko koskaan pohtinut, mikä erottaa menestyvän yrityksen muista? Usein vastaus piilee yhteistyössä ja osaamisessa. OHJ-päätöksentekoketju muodostaa yrityksen päätöksenteon ja vallankäytön keskeisen osa-alueen. Sen tavoitteena on hyödyntää omistajien, hallituksen ja johdon osaamista maksimaalisesti päätöksenteossa ja yrityksen kehittämisessä.
Lue lisääOikein kysymisen taito on yhtiöiden kehityksen ehto
Oikein kysymisen taito on olennaista myös yhtiöiden ja hallitusten sekä koko OHJ-ketjun kehittämisessä. Yksi keskeinen työkalu hallitusten jatkuvalle kehittymiselle on hallitusarvioinnit.
Lue lisääSumuiset ajat vaativat johtamisessa luovuutta! – Tuomas Auvinen
Radikaali luovuus on rohkeaa uudistumista, joka perusteellisesti muuttaa sitä, miten ihmiset, organisaatiot ja yhteiskunnat toimivat. Boardman-partneri ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen avaa blogissaan radikaalia luovuutta.
Lue lisääJatkuva uudistuminen – voiko sitä olla ilman omistajan tahtoa?
Miten omistajuus vaikuttaa yrityksen uudistumiskykyyn? Rasmus Nybergh, Boardman-partneri ja ”OHJ-yhteistyö yrityksen uudistumisessa” -kehittämisfoorumin jäsen, avaa blogissaa omistajan rooli yrityksen uudistumisvalmiuteen.
Lue lisääTyön arvonluonti – mitä uutta tekoäly ja 4-päiväinen työviikko tuovat?
Ossi Auran blogiyhteenvedossa käydään läpi tilaisuuden tärkeimmät keskustelun aiheet nelipäiväisestä työviikosta jaoteltuina henkilöstön ja työnantajan näkökulmiin sekä positiivisina että negatiivisina havaintoina.
Lue lisääStrategisesta uudistumisesta ja sen tutkimuksesta: miksi sitä tehdään, mitä se on ja mitä...
Hanna Maria Sievinen syventyy blogissa strategisen uudistumiseen ja siihen liittyvään tutkimukseen.
Lue lisääUudistuminen liiketoiminnassa – Miksi se on niin vaikeaa?
Mitkä tekijät aiheuttavat haasteita organisaation uudistumiselle? Boardman-partneri ja OHJ-yhteistyö yrityksen uudistumisessa -kehittämisfoorumin jäsen Jaana Rosendahl pureutuu yrityksen uudistumisen haasteisiin ja siihen vaikuttavaan vallitsevaan logiikkaan.
Lue lisääUudistuminen OHJ-vuorovaikutuksen ytimeen
Esa Matikainen, Boardman-partneri ja Uudistuminen vuorovaikutuksen ytimeen -kehittämisfoorumin jäsen, korostaa uudistumisen merkitystä suomalaisten yritysten valmiuksien parantamisessa. Lue lisää hänen ajatuksistaan blogista.
Lue lisääOMISTAJA JA YRITTÄJÄ OTTAA RISKIN JA SYNNYTTÄÄ KASVUA
Suomella on potentiaalia kasvun aikaansaamiseksi, mutta tarvitaan osaavia omistajia ja kasvua tukevia toimia, toteaa OHJ-ketjun kehittäjä Mikko Haapanen.
Lue lisääBoardman webinaari: Lisäarvoa omistajan ja hallituksen yhteistyöstä
Boardmanin webinaarissa kuultiin, mihin omistaja tarvitsee hallitusta ja mihin hallitus omistajia, konkreettisia caseja todellista lisäarvoa tuoneista tilanteista sekä miten yhteistyö sujuu käytännössä. Katso tallenne!
Lue lisääHallituksen jäsenen perehtyminen ja perehdyttäminen
Myös valinnan jälkeen hallituksen uusi jäsen tai uudet jäsenet tulisi perehdyttää yhtiöön ja hallituksen toimintatapoihin. Mihin asioihin uuden hallituksen jäsenen kannattaa perehtyä ja miten?
Lue lisääTilannekuvan arviointi auttaa hallitusta ja johtoa uudistamaan yritystä
Tilannekuvan arviointi auttaa yrityksen johtoa ja hallitusta uudistamaan yritystä, mutta miten? Lukuisia arviointeja toteuttanut Boardman-partneri Markku Pohjola kertoo, miten hän näkee tilannekuva-arvioinnin merkityksen hallitusten työskentelyssä.
Lue lisääMiten hallituksen rooli muuttuu yrityksen kasvun myötä?
Minkälaisia piirteitä ja painopistealueita pätevällä hallituksella on yrityksen kasvun eri vaiheissa? Onko hallituksen rooli aina sama riippumatta yrityksen kehitysvaiheesta? Yksi OHJ-kirjan kirjoittajista ja Boardman-partneri Arto Hiltunen pureutuu edellä mainittuihin kysymyksiin.
Lue lisääJäsenblogi: Pienten virheiden suuret seuraukset – Kuinka vähentää päätöksen takana...
Ihmiset tekevät virheitä, jotka hankaloittavat heidän etenemistä urallaan tai jopa estävät kokonaan etenemisen jossakin pisteessä. Miten näitä riskejä voisi tunnistaa ennalta ja siten ehkäistä vahinkoja ja virheitä? Lue lisää Boardman LJT:n jäsenen Erika Heiskasen blogista!
Lue lisääArvioinneista apua päätöksentekoketjun kehittämiseen
Arviointeja on monenlaisia ja olennaista on kuitenkin osata tunnistaa, mitä arvioinnilla haetaan ja mihin kysymyksiin etsitään ratkaisuja. Lue lisää Arviointipalvelujen johtajan Hanna-Mari Aulan katsauksesta erilaisiin hallitustyön arviointeihin!
Lue lisääVuoden 2022 tärkein investointi minulle ja Bonfirelle: Omistajuus- ja hallitustyöskentely...
Bonfire Agencyn toimitusjohtaja Maria Sillanpää suoritti Boardmanin Omistajuus ja hallitustyöskentely -valmennuksen keväällä 2022 ja jakaakin blogissa kokemuksiaan valmennuksesta ja kertoo, mitkä opit ja kokemukset jäivät erityisesti mieleen.
Lue lisääTiedolla omistaminen ja läpinäkyvyys
Kasvollinen omistaja – omistaja sanan syvemmässä merkityksessä – eli vastuunkantaja ja -ottaja, tarvitsee tietoa onnistuakseen optimaalisesti. Mutta mitä tietoa tarvitaan ja mistä tietoa saa?
Lue lisääUusi yrittäjyystutkimuksen tunnustuspalkinto haettavissa – Ilmoita tutkimuksesi mukaan!
Olemme valinneet suomalaisen yrittäjyystutkimuksen yhdeksi toimintamme painopistealueeksi. Siihen liittyen jaamme tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinnon ansioituneelle yrittäjyystutkimukselle. Ilmoita tutkimuksesi mukaan!
Lue lisääMikä on omistajan rooli yrityksen vastuullisuudessa?
EU on luonut kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän (EU-taksonomia), jonka tavoitteena on saada rahoitusmarkkinat suosimaan ympäristön kannalta kestävämpiä ratkaisuja. Mikä on yrityksen omistajan rooli tässä kaikessa?
Lue lisääMiksi organisaation arvot elävät renessanssia?
Erityisen toimiva tapa ohjata organisaatioita toimimaan halutulla tavalla ja identiteettinsä eli strategisen erityisyytensä mukaisesti, on vahvistaa arvojen roolia. Organisaation arvot voivat parhaimmillaan ohjata toimintaa voimakkaasti, sujuvoittaa päätöksentekoa ja ennaltaehkäistä ei-toivottua toimintaa. Lue lisää Erika Heiskasen blogista!
Lue lisääMiksi jokaisen hallituksen ja johdon tulisi säännöllisesti tarkistaa yhteinen tilannekuva?
Boardmanin toimitusjohtaja Taru Lindeman kertoo blogikirjoituksessaan yhteisen tilannekuvan muodostamisesta ja merkityksestä hallituksen ja johtoryhmän jäsenten kesken.
Lue lisääMetodologiset ja paradigmaattiset ongelmat ja korkeakouluyrittäjyyden tutkimuksen hyödynnettävyys
Milloin tieteellisestä tiedosta on käytännön hyötyä päätöksenteossa tai operatiivisessa toiminnassa? Tässä blogissa yrittäjyyden yliopettaja Heikki Immonen Karelia-AMK:sta kuvaa korkeakouluyrittäjyyden tutkimuksen tilaa ja esittelee työkaluja käytännöllisesti paremman tiedon tuottamiseen.
Lue lisääEettisyys ja vastuullisuus hallituksen agendalla
Eettisyys ja vastuullisuus ovat nousseet vahvasti hallitusten agendalle. Nyt näyttää olevan aika lisätä vauhtia, sekä varmistaa etenemisen systemaattisuus. Miten hallitus osoittaa huolellisuutta eettisten riskien hallinnassa ja vastuullisuuden ohjaamisessa?
Lue lisääMiten on hyvä varautua perättömiin whistleblowing- eli väärinkäytösilmoituksiin?
Monia huolettaa, minkälainen taakka pakolliseen whistleblowing-kanavaan jätetyt perättömät ilmoitukset tulevat olemaan. On totta, että ilmoituskanavaa voidaan myös käyttää väärin. On kuitenkin hyvä valmistautua ja varautua siihenkin mahdollisuuteen, että saadaan pahantahtoinen ilmoitus. Erityisesti on syytä huolehtia, että hallinto ja kaikki prosessit toimivat niin, että ne todistusvoimaisesti turvaavat organisaation etua ja suojaavat myös hallitusta vaikeassa tilanteessa. Mikä synnyttää pahantahtoisia ilmoituksia? Ymmärtämällä näitä juurisyitä osataan myös varautua sekä suojautua näiltä ilmoituksilta. Ja joiltakin osin voidaan myös parantaa omia toimintatapoja niin, että riskin todennäköisyys on mahdollisimman pieni.
Lue lisääVastuullinen suomalainen omistajuus
Omistajuuden merkitys yhteiskunnassa kasvaa koko ajan. Samalla kun omistajuus arkipäiväistyy ja omistaminen saa eri muotoja omistajien läsnäolo lisääntyy. Boardman LJT:n tilaisuudessa tarkasteltiin omistajuutta eri näkökulmista Philip Aminoffin, Hanna Sievisen ja Tom Liljeströmin johdolla.
Lue lisääValitako strateginen ennakointi vai ennakoiva strategia?
Boardman partneri Marko Parkkinen pohtii blogissaan ennakointia ja erityisesti sitä, miten strategisesta ennakoinnista päästään ennakoivaan strategiaan. Lue Markon viisi teesiä ennakoivan strategian onnistumiseen!
Lue lisääTuore tutkimus ennakoinnista yrityksen päätöksenteossa
Boardmanin vuoden 2021 pääteemaan ”Ennakointi päätöksentekoketjussa” liittyen päätimme uusia tutkimuksen osin päivitetyin kysymyksin yhdessä Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa. Lue kauppatieteiden tohtori ja Boardman-partneri Esa Matikaisen yhteenveto tuoreista tutkimustuloksista.
Lue lisääKohti toivottua tulevaisuutta
Tulevaisuus on seurausta lukuisista päätöksistä ja valinnoista, joita teemme tänään. Tulevaisuus on läsnä nykyhetkessä ja me luomme sen. Hallituksella on keskeinen rooli yrityksen tulevaisuuden luomisessa, sillä hallitus päättää yrityksen pitkän aikavälin suunnitelmista ja siitä, ketkä niitä toteuttavat.
Lue lisääMitä whistleblowing-direktiivi edellyttää hallituksen jäseniltä?
Laaja väärinkäytösten ilmoittajaa eli whistlebloweria suojaava lainsäädäntö on tulossa voimaan koko EU:n alueella. Lainsäädäntö koskee organisaatioita, jotka työllistävät 50 henkeä tai enemmän. Mikä on hallituksen jäsenten ja erityisesti puheenjohtajan rooli tässä kokonaisuudessa?
Lue lisääTekeekö hallituksesi jo systemaattista ennakointityötä?
”Tapahtuuko tulevaisuus meille, vai rakennammeko tulevaisuuden itse? Sopeudummeko vääjäämättömään vai pyrimmekö aktiivisesti rakentamaan haluamamme tulevaisuuden?” kysyy Panu Kause, FIBRES Onlinen toimitusjohtaja.
Lue lisää