LJT tutkijablogi
LJT:n tutkijablogissa tuomme esiin omistajien, hallitusjäsenten ja johdon kannalta kiinnostavia tutkimustuloksia kehittämisessä ja päätöksenteossa hyödynnettäviksi.
Tutkijoille blogi toimii kanavana kertoa omista tutkimustuloksista päätöksentekijöille ja sitä kautta edistää tutkimuksen vaikuttavuutta. Blogiin ovat tervetulleita sekä äskettäin väitelleiden että jo kokeneiden tutkijoiden tekstit. Blogin toimituskuntana toimivat Satu Koskinen ja Julia Ruotsi.
Boardman LJT (Liikkeenjohdollinen tutkimusryhmä) on yksi Boardman-osaamisverkoston jäsenfoorumeista. LJT:n tavoitteena on edistää tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelua sekä tutkitun tiedon hyödyntämistä päätöksenteossa. Meitä erityisesti kiinnostavia teemoja ovat johtaminen, strategia, ennakointi, omistajuus, hallitustyö, yrittäjyys, vastuullisuus sekä työelämän muutos.

Neljä tapaa, joilla ChatGPT vaikuttaa asiantuntijatyöhön – ja suositukset yritysjohdolle
Miten siis muuttuu tietotyö ChatGPT:n lisääntyvän käytön myötä? Missä tapauksissa siitä on erityisesti hyötyä tietotyössä, missä ei niinkään? Näihin kysymyksiin lähdimme etsimään vastauksia LUT-kauppakorkeakoulun keväällä 2023 toteutetussa tutkimuksessa.
Lue lisää
LJT tutkijablogi: Vahvista strategiaa tunteilla näiden viiden tekniikan avulla
Strategisten aloitteiden luominen ja toteuttaminen vaatii tunteiden johtamista. Jos ihmiset eivät innostu uudesta aloitteesta, he eivät ponnistele sen eteen. Timo Vuoren uusi tutkimus nostaa esiin viisi keinoa, joilla organisaatiot voivat johtaa tunteita systemaattisesti.
Lue lisää
LJT tutkijablogi: Kohti strategista omistajuutta
Omistajuus on keskeinen aihe yhteiskunnassamme. Kunnat ja kaupungit ovat merkittäviä yritysomistajia, ja omistajuuden strateginen hallinta on tärkeää. Tarvitaan selkeitä tavoitteita ja osaamista omistamisen kehittämiseksi. LUT-yliopiston tutkimus syventyi kuntien omistajuuteen ja tavoitteisiin.
Lue lisää
LJT tutkijablogi: Miten palkkiot vaikuttavat sisäiseen motivaatioomme?
Palkkioiden käyttäminen sisäisesti motivoituneen toiminnan yhteydessä – mitä kannattaa ja ei kannata tehdä? Motivaatiotutkija ja Turun kauppakorkeakoulun tutkijatohtori avaa väitöskirjatutkimuksensa tuloksia LJT-tutkijablogissa.
Lue lisää
LJT tutkijablogi: Kun kaikki on sumussa, kuinka yritykset navigoivat onnistuneesti?
Hannele Haapion tutkijablogissa käsitellään yritysten navigointia epävarmoissa ja sumuisissa olosuhteissa ja tarjotaan käytännön vinkkejä, jotka ovat ilmenneet Hannelen väitöskirjatutkimuksesta.
Lue lisää
Tehokkaita keinoja edistää tutkijoiden ja päätöksentekijöiden yhteistyötä
Tutkimustiedolla edistetään liiketoiminnan uudistamista, innovatiivisuutta ja kestävää kasvua sekä lisätään päätöksenteon luotettavuutta. Boardman LJT tarjoaa laaja-alaisesti eri keinoja hyödyntää tutkimustietoa liiketoimintojen kehityksessä.
Lue lisää
LJT-tutkijablogi: Ennakointitiedon muruista ennakointiosaavaksi organisaatioksi
Miten yrityksestä saadaan kehitettyä organisaatio, joka tuottaa ja hyödyntää jatkuvasti relevanttia ennakointitietoa kaiken johtamisen ja kehittämisen lähtökohdaksi? Miten tulevaisuusagentit toimivat? Mitä menetelmiä ja keinoja voidaan hyödyntää organisaatioiden ennakointiosaamisen vahvistamisessa? Lue lisää!
Lue lisää
LJT-tutkijablogi: Etiikka, identiteetti ja osaaminen – kuinka akateemisen yrittäjyyden...
Jukka Moilanen avaa LJT-tutkijablogissa yliopistotutkimuksessa syntyneiden keksintöjen kaupallistamisen jännitteitä ja ongelmakohtia, joita hän väitöskirjatutkimuksessaan havaitsi. Lue lisää!
Lue lisää
LJT-tutkijablogi: Perheomistajuus luo arvoa sidosryhmille ja pörssiyhtiölle
Perheyritykset ovat heterogeeninen joukko; on pieniä, isä, poika ja digialusta -tyyppisiä firmoja ja globaaleja pörssiyhtiöitä. Suurelle yleisölle perheyritys on usein ensimmäisen kaltainen. Voikin tulla yllätyksenä,…
Lue lisää
LJT-tutkijablogi: Tutkijoista startup-yrittäjiksi
Akateemisen maailman toimintatapoihin ja kulttuuriin tottuneet tutkijat joutuvat luomaan uudenlaista uskottavuutta sijoittajien vakuuttamiseksi. Lue lisää LJT-tutkijablogista!
Lue lisää
LJT-tutkijablogi: Perheyritykset panostavat enemmän kehittämiseen ja hallitustyöskentelyyn...
Valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin jatkoanalyysi yli tuhannesta perheyrityksestä osoittaa, että suomalaiset perheyritykset panostavat liiketoimintansa kehittämiseen keskimäärin enemmän kuin muilla tavoin omistetut yritykset. Lue lisää LJT-tutkijablogista!
Lue lisää
LJT-TUTKIJABLOGI: MISTÄ UUSI ARVO TODELLA SYNTYY?
Yritysten luoma uusi arvo, joka ilmenee uutena tuotteena, palveluna tai liiketoimintana, vaatii ymmärrystä siitä kuluttajakontekstista, jossa uutta arvoa luodaan. Lue lisää kuluttajien arvonluonnista tästä!
Lue lisää
LJT-tutkijablogi: Markkinaorientaation ansa – Miten tekemällä kaiken oikein päädyt...
LJT-tutkijablogissa Henrik Sievers jakaa tutkimuksensa tuloksiinsa perustuvia oppeja markkinaorientaatiosta ja sen ansoista.
Lue lisää
LJT-tutkijablogi: Miten tehdä uudenlaista strategiatyötä?
Eero Vaara kirjoittaa uusimmassa LJT-tutkijablogissa strategiatyön muutoksesta ja erilaisista tavoista tehdä uudenlaista strategiatyötä.
Lue lisää
LJT-tutkijablogi: Innovoinnin muuttuvat menestysreseptit!
LJT-tutkijablogissa Henrik Sievers jakaa väitöskirjatutkimuksensa tuloksiinsa perustuvia oppeja innovoinnista ja sen sisäisestä organisoinnista!
Lue lisää
Miten niitä liiketoimintamahdollisuuksia oikein tehdään?
Mikä liiketoimintamahdollisuus sitten oikeastaan onkaan? Lue Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijatohtorin Riikka Franzénin väitöskirjaan perustuva LJT-tutkijablogi!
Lue lisää
Uusi yrittäjyystutkimuksen tunnustuspalkinto haettavissa – Ilmoita tutkimuksesi mukaan!
Olemme valinneet suomalaisen yrittäjyystutkimuksen yhdeksi toimintamme painopistealueeksi. Siihen liittyen jaamme tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinnon ansioituneelle yrittäjyystutkimukselle. Ilmoita tutkimuksesi mukaan!
Lue lisää
Johtajana oppimisen lähtökohta on kokemuksissa
Antti Uski kertoo tuoreessa LJT-tutkijablogissa, kuinka johtajana oppimisen lähtökohdat ovat vahvassa yhteydessä konkreettisesti paikannettaviin tapahtumiin ja niissä muodostuviin johtajuuskokemuksiin. Lue lisää!
Lue lisää
Arvot – vai sittenkin hyveet?
Mitä arvot ja hyveet oikeasti ovat, kenelle ne kuuluvat ja mihin niitä tarvitaan? Helisingin yliopstosta väitellyt eetikko ja arvofilosofi Antti Kylliäinen avaa aihetta ja väitöskirjatutkimustaan LJT-tutkijablogissa.
Lue lisää
Miten organisaatioissa voidaan edistää luovuutta?
Minna Liikanen johtamisen yliopisto-opettaja ja luennoija, jonka ammatillisena kiinnostuksena ovat organisaatioiden luovuus, moninaisuuden johtaminen sekä ääriolosuhteissa tapahtuva tiimityö. Minna tarkasteli tutkimuksessaan, mitkä tekijät edistävät ja haittaavat luovuutta.
Lue lisää
Kasvuyritysten hallitusten inhimillinen puoli luo arvoa hallitustyöskentelyyn
Mirja Kaarlelan LJT-tutkijablogi raottaa ikkunaa hallitustyöskentelyn sisälle, erityisesti arvonluontiin ei-taloudellisesta näkökulmasta ja hallitusjäsenten henkilökohtaisiin näkemyksiin arvosta ja sen muodostumisesta.
Lue lisää
Miksi ESG ei sovi yritysvastuullisen toiminnan kehittämisen mittariksi?
ESG-kokoomamittariin yritysten vastuullisuuden mittaamisessa liittyy useita haasteita. Jorma Turusen LJT-tutkiblogi havainnollistaa, mitä haasteita ESG-kokoomamittariin liittyy ja mitä muita ratkaisuja on olemassa.
Lue lisää
Johtamisjärjestelmän muotoilu – Paluu perusasioiden äärelle
Vaasan yliopiston johtamisen laitoksen professori Marko Kohtamäki määrittelee uusimmassa LJT-tutkijablogissa johtamisjärjestelmän tavoitteiden asettamisen, mittareiden asettamisen, seurannan ja palautteenannon kokonaisuudeksi, jolla varmistetaan strategian toteutuminen ja toiminnan jatkuva kehittyminen. Mistä mittareiden määrittely kannattaa aloittaa?
Lue lisää
Itseohjautuvuuden johtaminen on täydellisesti eri asia kuin perinteinen johtaminen
Itseohjautuvuus, tiimiohjautuvuus ja muut päätöksenteon muutosta kuvaavat johtamistavat ovat kovasti yleistyneet – tai ainakin niistä keskustellaan paljon. Asiaa on lähestytty paljon henkilöstön näkökulmasta, usein positiivisen psykologian ja turvallisuuden kautta. Lue lisää Ossi Auran tutkimustuloksiin perustuvasta tutkijablogista!
Lue lisää
Liikkeenjohtajan talouden maailmankuva
Mistä liikkeenjohtajan talouden maailmankuvan hahmottaminen muodostuu? Lue lisää Jyväskylän yliopiston (University of Jyväskylä) kauppakorkeakoulun Executive MBA-ohjelmasta vastaavan johtajan Pasi Aaltolan väitöskirjan tutkimustuloksista uusimmasta LJT-tutkijablogista!
Lue lisää
Digitaalinen modulaarisuus muuttaa yritysten ja toimialojen rakenteet
Vaikka digitalisaatio näyttäytyy kuluttajille usein lähinnä uusien tuotteiden ja palveluiden muodossa, yritysjohdon kannalta haastavimmat strategiset muutokset liittyvät usein yrityksen sisäisiin prosesseihin. Pidemmällä aikavälillä muutosten ymmärtäminen ja ennakoiminen vaatii digitaalisen modulaarisuuden huomioimista. Miten digitaalinen modulaarisuus huomioidaan? Lue lisää aiheesta Aalto University strategian professori Henri Schildtin uudesta LJT-tutkijablogista.
Lue lisää
Metodologiset ja paradigmaattiset ongelmat ja korkeakouluyrittäjyyden tutkimuksen hyödynnettävyys
Milloin tieteellisestä tiedosta on käytännön hyötyä päätöksenteossa tai operatiivisessa toiminnassa? Tässä blogissa yrittäjyyden yliopettaja Heikki Immonen Karelia-AMK:sta kuvaa korkeakouluyrittäjyyden tutkimuksen tilaa ja esittelee työkaluja käytännöllisesti paremman tiedon tuottamiseen.
Lue lisää
Digitalisaatio johdon maailmankuvana – Aalto-yliopiston strategian professori Henri Schildt...
Kuinka digitalisaatio ja datan arvonluonti muuttaa johtamista tällä vuosikymmenellä? Aalto-yliopiston strategian professori Henri Schildt avaa tutkimustuloksiaan sekä havainnollistavia yritysesimerkkejä LJT-tutkijablogissa.
Lue lisää
Myytit ja perheyrityksen strateginen uudistuminen
Hanna Sievinen avaa Boardman LJT tutkijablogissa väitöskirjaansa perustuvia tutkimustuloksia, joissa puretaan perheyhtiöiden päätöksentekoon liittyviä myyttejä.
Lue lisää
Tarinat tarttumapintoina – inhimilliset kokemukset kansainvälisessä yrittäjyydessä
Yrittäjyys – sen kaikissa ilmenemisen muodoissa – kuvastaa ennen kaikkea ryhtymistä johonkin. Se kertoo tarinaa ihmisen kyvystä luoda ja muodostaa uutta järjestystä, uusia ja usein myös parempia tapoja tehdä asioita. Millaista kansainvälinen yrittäjyys on prosessina etenkin kun keskiössä on yrittäjä ja yrittäjän oma kokemus kansainvälistymisestä?
Lue lisää- 1
- 2