LJT tutkijablogi
LJT:n tutkijablogissa tuomme esiin omistajien, hallitusjäsenten ja johdon kannalta kiinnostavia tutkimustuloksia kehittämisessä ja päätöksenteossa hyödynnettäviksi.
Tutkijoille blogi toimii kanavana kertoa omista tutkimustuloksista päätöksentekijöille ja sitä kautta edistää tutkimuksen vaikuttavuutta. Blogiin ovat tervetulleita sekä äskettäin väitelleiden että jo kokeneiden tutkijoiden tekstit. Blogin toimituskuntana toimivat Satu Koskinen ja Julia Ruotsi.
Boardman LJT (Liikkeenjohdollinen tutkimusryhmä) on yksi Boardman-osaamisverkoston jäsenfoorumeista. LJT:n tavoitteena on edistää tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelua sekä tutkitun tiedon hyödyntämistä päätöksenteossa. Meitä erityisesti kiinnostavia teemoja ovat johtaminen, strategia, ennakointi, omistajuus, hallitustyö, yrittäjyys, vastuullisuus sekä työelämän muutos.
LJT tutkijablogi: Miten arvonluonti, sidosryhmät ja strategiset kyvykkyydet vievät menestykseen...
LJT-tutkijablogissa pureudutaan arvonluonnin ja strategisten kyvykkyyksien rooliin sekä siihen, miten sidosryhmien yhteistyö mahdollistaa kestävän menestyksen. Lue, miten digitaaliset teknologiat ja liiketoimintaekosysteemit mullistavat yritysten toimintatapoja – ja mitä se tarkoittaa tulevaisuuden strategisessa johtamisessa.
Lue lisääLJT tutkijablogi: Osuuskunnan kaksoisluonteen ymmärtäminen tärkeää hallituksessa ja...
Ymmärtämällä osuuskunnan kaksoisluonteen – liikeyrityksen ja jäsenyhteisön yhdistelmän – hallitus ja hallintoneuvosto voivat paremmin vastata sekä taloudellisiin että jäsenten odotuksiin. LJT-tutkijablogissa käsitellään, miten hallintoneuvostot voivat toimia entistä dynaamisemmin ja vahvistaa jäsenistön ääntä päätöksenteossa.
Lue lisääLJT tutkijablogi: Johda tulevaisuuden organisaatioita yhteiskehittämällä
Yhteiskehittävä johtaminen tarjoaa ratkaisun organisaatioiden monimutkaisiin haasteisiin osallistamisen ja dialogin avulla, hyödyntäen mm. muotoiluajattelua ja palvelumuotoilua. Lue lisää Krista Keräsen LJT-tutkijablogista, jossa käsitellään yhteiskehittämisen käytäntöjä ja ammattilaisvinkkejä!
Lue lisääOlder Entrepreneurs: The Radical Innovators You never Saw Coming
New research reveals that older entrepreneurs, with their experience and resources, are driving some of the most groundbreaking market innovations. Discover how they are redefining the face of entrepreneurship and shaking up industries.
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Perheyritykset kriisiaikoina – Miten sukupolvien strategiat turvaavat työn...
Perheyritykset tunnetaan kestävyydestään ja kyvystään selviytyä myrskyisilläkin talouden merillä, mutta mikä tekee niistä niin erityisiä kriisiaikoina?
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Metsäteollisuuden murros – Perheyrityksestä ammattijohtajien aikaan
LUT-kauppakorkeakoulun professori Tanja Leppäaho tutkii, miten nykyisin Metsä Boardina tunnetun, mutta 1868-1986 G.A. Serlachiuksen nimeä kantaneen yhtiön kasvua ja kansainvälistymistä johdettiin Tsaarin Venäjän ajasta aina nykypäivään.
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Rakkautta, tasa-arvoa ja rohkeutta Muumien tapaan
Voivatko rakkaus, tasa-arvo ja rohkeus toimia yrityksen arvoina? Etnografinen tutkimuksemme kertoo, että muumiliiketoiminnassa ne muodostavat kompassin, joka on tehnyt kannattavan kasvun mahdolliseksi.
Lue lisääLJT-tutkijablogi: OHJ-yhteistyöllä oppimisen kiihdytyskaistalle
Oppimisnäkökulman lisääminen hallituksen ja yritysten hallintomallien tarkasteluun tarjoaa tarpeellisen lisän perinteisesti käytettyjen teoriapohjien rinnalle. Lue lisää, miten hallituksen jäsenet voivat ohjata oppimista organisaatioissa.
Lue lisääDigital transformation has changed the nature of competitive advantage – Leaders are more...
Discover how digital transformation reshapes competitive advantage in Richard Cuthbertson's insightful blog post. Explore the significance of continuous renewal of digital resources, strategic relationship building, and the pivotal role of organizational capital in sustaining a competitive edge.
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Miten hyödyntää generatiivista tekoälyä strategisesti?
Tutustu neljään erilaiseen strategiseen lähestymistapaan generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseen uusimmasta LJT-tutkijablogista!
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Intuitio ja rationaalisuus strategisessa päätöksenteossa
Strategiset päätökset ovat kompleksisia ja niihin sisältyy epävarmuuksia. Miten intuitio vaikuttaa päätöksentekoon?
Lue lisääLJT tutkijablogi: Henkilöstön omistautuminen strategiatyön, strategian toteuttamisen ja...
Asiaan omistautuminen on usein avain menestykseen. Vaasan yliopiston professori Marko Kohtamäki pohtii mitä toimijoiden omistautuminen strategian rakentamisen ja toteuttamisen ytimenä tarkoittaa käytännössä ja kuinka sitä voisi houkutella tai tukea.
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Serendipiteetti yritystoiminnassa: Tavoitteellisen sattuman hyödyntäminen
Pienten yritysten resurssit ja osaaminen eivät aina riitä uusien tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen. Serendipiteetin avulla yritykset voivat ketterästi innovoida ja siksi sitä kannattaa hyödyntää yritystoiminnassa. Tutkija Jari Laine avaa serendipiteetin mahdollisuuksia yritystoiminnassa.
Lue lisääLJT tutkijablogi: Taloustiedosta eväitä pienyritysten johtamiseen, mutta miten?
Uusi tutkimus korostaa, että pienyrityksissä taloustiedon hyödyntäminen on avain menestykseen. Yrittäjät arvostavat taloustietoa, mutta sen hyödyntäminen on yleensä vähäistä. Miksi näin on? Kouhia-Kuusiston tutkimus palkittiin Vuoden yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinnolla vuonna 2023.
Lue lisääNeljä tapaa, joilla ChatGPT vaikuttaa asiantuntijatyöhön – ja suositukset yritysjohdolle
Miten siis muuttuu tietotyö ChatGPT:n lisääntyvän käytön myötä? Missä tapauksissa siitä on erityisesti hyötyä tietotyössä, missä ei niinkään? Näihin kysymyksiin lähdimme etsimään vastauksia LUT-kauppakorkeakoulun keväällä 2023 toteutetussa tutkimuksessa.
Lue lisääLJT tutkijablogi: Vahvista strategiaa tunteilla näiden viiden tekniikan avulla
Strategisten aloitteiden luominen ja toteuttaminen vaatii tunteiden johtamista. Jos ihmiset eivät innostu uudesta aloitteesta, he eivät ponnistele sen eteen. Timo Vuoren uusi tutkimus nostaa esiin viisi keinoa, joilla organisaatiot voivat johtaa tunteita systemaattisesti.
Lue lisääLJT tutkijablogi: Kohti strategista omistajuutta
Omistajuus on keskeinen aihe yhteiskunnassamme. Kunnat ja kaupungit ovat merkittäviä yritysomistajia, ja omistajuuden strateginen hallinta on tärkeää. Tarvitaan selkeitä tavoitteita ja osaamista omistamisen kehittämiseksi. LUT-yliopiston tutkimus syventyi kuntien omistajuuteen ja tavoitteisiin.
Lue lisääLJT tutkijablogi: Miten palkkiot vaikuttavat sisäiseen motivaatioomme?
Palkkioiden käyttäminen sisäisesti motivoituneen toiminnan yhteydessä – mitä kannattaa ja ei kannata tehdä? Motivaatiotutkija ja Turun kauppakorkeakoulun tutkijatohtori avaa väitöskirjatutkimuksensa tuloksia LJT-tutkijablogissa.
Lue lisääLJT tutkijablogi: Kun kaikki on sumussa, kuinka yritykset navigoivat onnistuneesti?
Hannele Haapion tutkijablogissa käsitellään yritysten navigointia epävarmoissa ja sumuisissa olosuhteissa ja tarjotaan käytännön vinkkejä, jotka ovat ilmenneet Hannelen väitöskirjatutkimuksesta.
Lue lisääTehokkaita keinoja edistää tutkijoiden ja päätöksentekijöiden yhteistyötä
Tutkimustiedolla edistetään liiketoiminnan uudistamista, innovatiivisuutta ja kestävää kasvua sekä lisätään päätöksenteon luotettavuutta. Boardman LJT tarjoaa laaja-alaisesti eri keinoja hyödyntää tutkimustietoa liiketoimintojen kehityksessä.
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Ennakointitiedon muruista ennakointiosaavaksi organisaatioksi
Miten yrityksestä saadaan kehitettyä organisaatio, joka tuottaa ja hyödyntää jatkuvasti relevanttia ennakointitietoa kaiken johtamisen ja kehittämisen lähtökohdaksi? Miten tulevaisuusagentit toimivat? Mitä menetelmiä ja keinoja voidaan hyödyntää organisaatioiden ennakointiosaamisen vahvistamisessa? Lue lisää!
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Etiikka, identiteetti ja osaaminen – kuinka akateemisen yrittäjyyden...
Jukka Moilanen avaa LJT-tutkijablogissa yliopistotutkimuksessa syntyneiden keksintöjen kaupallistamisen jännitteitä ja ongelmakohtia, joita hän väitöskirjatutkimuksessaan havaitsi. Lue lisää!
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Perheomistajuus luo arvoa sidosryhmille ja pörssiyhtiölle
Perheyritykset ovat heterogeeninen joukko; on pieniä, isä, poika ja digialusta -tyyppisiä firmoja ja globaaleja pörssiyhtiöitä. Suurelle yleisölle perheyritys on usein ensimmäisen kaltainen. Voikin tulla yllätyksenä,…
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Tutkijoista startup-yrittäjiksi
Akateemisen maailman toimintatapoihin ja kulttuuriin tottuneet tutkijat joutuvat luomaan uudenlaista uskottavuutta sijoittajien vakuuttamiseksi. Lue lisää LJT-tutkijablogista!
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Perheyritykset panostavat enemmän kehittämiseen ja hallitustyöskentelyyn...
Valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin jatkoanalyysi yli tuhannesta perheyrityksestä osoittaa, että suomalaiset perheyritykset panostavat liiketoimintansa kehittämiseen keskimäärin enemmän kuin muilla tavoin omistetut yritykset. Lue lisää LJT-tutkijablogista!
Lue lisääLJT-TUTKIJABLOGI: MISTÄ UUSI ARVO TODELLA SYNTYY?
Yritysten luoma uusi arvo, joka ilmenee uutena tuotteena, palveluna tai liiketoimintana, vaatii ymmärrystä siitä kuluttajakontekstista, jossa uutta arvoa luodaan. Lue lisää kuluttajien arvonluonnista tästä!
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Markkinaorientaation ansa – Miten tekemällä kaiken oikein päädyt...
LJT-tutkijablogissa Henrik Sievers jakaa tutkimuksensa tuloksiinsa perustuvia oppeja markkinaorientaatiosta ja sen ansoista.
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Miten tehdä uudenlaista strategiatyötä?
Eero Vaara kirjoittaa uusimmassa LJT-tutkijablogissa strategiatyön muutoksesta ja erilaisista tavoista tehdä uudenlaista strategiatyötä.
Lue lisääLJT-tutkijablogi: Innovoinnin muuttuvat menestysreseptit!
LJT-tutkijablogissa Henrik Sievers jakaa väitöskirjatutkimuksensa tuloksiinsa perustuvia oppeja innovoinnista ja sen sisäisestä organisoinnista!
Lue lisääMiten niitä liiketoimintamahdollisuuksia oikein tehdään?
Mikä liiketoimintamahdollisuus sitten oikeastaan onkaan? Lue Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijatohtorin Riikka Franzénin väitöskirjaan perustuva LJT-tutkijablogi!
Lue lisää- 1
- 2