Arto Hiltunen: ”Jokaisella on oikeus parhaaseen mahdolliseen halllitukseen.”
27.02.2019
Esittelyvideollaan Arto Hiltunen kertoo hallitustyön edellytyksistä, 30-vuotisen uransa aikana saamistaan opeista ja nimeää Hyvän Johtajan 5 E:tä.
Kolmenkymmenen vuoden oppimistaival S-Ryhmässä
Tein koko kolmikymmenvuotisen urani S-Ryhmässä. Aloitin kananmunien pakkaamisella 80-luvun alussa, ja viimeinen toimeni oli SOK:n pääjohtajuus 2010-luvun lopussa. Sittemmin olen keskittynyt hallitustöihin, ja toimin tänä päivänä usean eri hallituksen puheenjohtajana.
80-luvun puolessavälissä minut nimitettiin juuri laajennusurakkaa aloittelevan tavaratalon johtajaksi. Heti seuraavana päivänä työni aloittamisesta työhuoneeni purettiin, joten ensimmäisiä tehtäviäni oli äkkiä hankkia itselleni jostain toimisto. Seurannut urakka opetti minulle paljon rakentamisesta, ihmisistä, neuvotteluista ja kustannussäästöistä.
Vuonna 1990 otin vastaan Alepan toimitusjohtajan paikan, ja olin kovin ylpeä siitä, että minut oli huomioitu. Myöhemmin selvisi, että olin pitkän listan viimeinen ehdokas, joka lopulta uskalsi lähteä ongelmissa painivan Alepan saneeraukseen. Ensitöikseni oli suljettava kolmekymmentä myymälää, saneerattava henkilökuntaa ja purettava kustannuksia, jonka jälkeen alkoi kehitystyö. Ne vuodet olivat hyviä oppitunteja kriisijohtamisesta ja tervehdyttämisestä sekä konseptin kehittämisestä. Huipentumakohta urallani oli vuosina 2003-2004, kun toteutimme Helsingin Osuuskaupan ja Osuusliike Elannon fuusion. Neuvottelut kestivät kolme vuotta, joiden aikana hioutuivat neuvottelutaidot, muutosjohtaminen sekä ihmisten ja kulttuurin ymmärtäminen.
Jokaisella yrityksellä on oikeus parhaaseen mahdolliseen hallitukseen – aina
Hyvä hallitustyö lähtee jäsenten valinnasta. Oma kokemukseni on, että parhaiten hallitus muotoutuu, kun omistajat pohtivat yrityksen strategian kipukohtia ja heikkouksia ja pyrkivät löytämään erityisalueiden parhaat osaajat ratkomaan strategian haasteita. Jokaisella yrityksellä tulee olla oikeus parhaaseen mahdolliseen hallitukseen aina, ja perinteiset ajatusmallit, joissa pelätään hallituksen muuttamista ja vaihtamista mielipahan vuoksi, tulee kuopata.
Hallitustyö pitää myös järjestää niin, että se todella luo arvoa yrityksille. Kumileimasin-tyyppiset hallitukset eivät toimi, vaan arvo syntyy vuorovaikutuksesta, ja tälle vuorovaikutukselle on luotava mahdollisuudet. Tarvitaan perusteellisia ennakkovalmisteluja ja laajoja aineistoja, jokaisen hallitusjäsenen omakohtaisia esivalmisteluja, sekä mahdollisuus esitysten jälkeisiin keskusteluihin. Hallitus pystyy onnistuessaan tarjoamaan uusia näkökulmia ja ajatuksia sekä haastamaan positiivisella tavalla johdon toimintatapoja.
Hyvän Johtajan 5 E:tä
Olen kiteyttänyt hyvän johtajan ominaisuudet viiteen E:hen. Hyvä johtaja on
- Empaattinen. Hän pystyy asettumaan toisten ihmisten asemaan ja pohtimaan asenteita, motivaatiota ja kulttuuria.
- Ennustettava. Hän toimii johdonmukaisesti, samalla tavalla samantyyppisissä tilanteissa. Mielipidettään voi toki muuttaa, mutta perustellusti.
- Energinen. Hän ei kulje päätään riiputellen vaan pystyy omalla energiallaan motivoimaan myös muita.
- Elastinen. Hän kykenee saavuttamaan päämäärän esteistä huolimatta joustamalla strategiaa ja joustamaan omista tavoitteistaan ja joskus mukavuudestaankin.
- Eettinen. Eettisyyden merkitys korostuu kaiken aikaa, joten hänen on toimittava vastuullisesti ja huolehdittava siitä, että sekä yritys että yhteiskunta ovat paremmassa kunnossa hänen jälkeensä.
Katso Arton koko haastattelu videolta.
Teksti ja videotuotanto Emma Koivusalo