EU:n rooli uudessa maailmanjärjestyksessä

EU:n rooli uudessa maailmanjärjestyksessä

”Elämme epävarmaa aikaa, ja ainakin meistä länsimielisistä tuntuu epämukavalta, kun emme ole niin vahvasti ohjaksissa kuin ennen”, Alexander Stubb aloittaa puheensa Boardmanin Kaamos Forumissa. Euroopan investointipankin varapääjohtaja ja entinen poliitikko Stubb kertoo EU:n roolista uudessa maailmanjärjestyksessä.

Stubb luo kontekstin nykyhetkelle kolmen tärkeän tapahtuman kautta, jotka ovat vaikuttaneet maailmanpolitiikkaan läntisestä näkökulmasta: toisen maailmansodan päättyminen, kylmän sodan päättyminen sekä kolmantena Stubbin vuoteen 2016 ajoittama jonkin aikakauden loppu. Putinin puhe Münchenissä, Georgian sota, finanssikriisi ja maahanmuuttokriisi muuttivat maailmaa ja kulminoituivat Brexitiin ja Trumpin valintaan vuonna 2016.

Näiden tapahtumien seurauksena on syntynyt tukku valtatyhjiöitä, Stubb analysoi. ”Joku lähtee aina täyttämään valtatyhjiön. Yhdysvallat ovat vetäytymässä maailmanpolitiikan keskiössä, mikä tarkoittaa tilan antamista muille toimijoille.” Davosin kokouksessa 2017 Kiinan presidentti Xi Jinping otti tarjolla olleen tilan. ”Moni yrittää tehdä tästä mustavalkoisen kysymyksen – olla joko Yhdysvaltain tai Kiinan kanssa. Molempien kanssa pitää olla”, Stubb sanoo. Kiina ei ole pelkkä talousmahti vaan se ajautuu yhä syvemmälle eurooppalaiseen informaatioteknologiaan ja teollisuuteen. Sen toiminta on erittäin selkeää, strategista ja tavoitteellista, ja Stubbin mukaan olemme edelleen liian naiiveja Kiinan suhteen.

Euroopan Unionin kannalta tilanteessa on Stubbin mukaan niin hyviä kuin huonoja uutisia: ”Huono uutinen on se, että täyttääkseen valtatyhjiön esimerkiksi arvioissa, vapaakaupassa tai puolustuksessa, on kyettävä puhumaan yhdellä äänellä. Mitä hajanaisempi EU on, sitä heikompi uskottavuus on”. Jos EU haluaa esiintyä arvojohtajana esimerkiksi ihmisoikeuksissa, oman pakan on oltava ensin kunnossa.

”Hyvä uutinen on se, että EU pystyy täyttämään näitä valtatyhjiöitä”, Stubb sanoo ja antaa esimerkiksi vapaakauppasopimukset, ilmastonmuutoksen sekä ulkopoliittiset toimet. ”En väitä, että EU tulee ratkaisemaan ilmastonmuutoksen, mutta omalta osaltamme pystymme kehittämään sitä teknologiaa.”

”Tämä on Euroopan hetki. Jos pystymme toimimaan yhdessä, niin saamme huomattavasti enemmän vastuuta kuin meillä on aikaisemmin ollut.”

Kirjoittanut Annika Sipilä


Tilaa uutiskirje