Milloin Kiina on maailman ykkönen?

Milloin Kiina on maailman ykkönen?

”Napoleon jo sanoi: antakaamme Kiinan nukkua. Kun Kiina herää, se ravistelee maailmaa”, eversti evp Tatu Juurtti sanoo Boardmanin Kaamos Forumissa. Aasia, Eurooppa ja Yhdysvallat ovat kolme suunnilleen samankokoista aluetta ja kaikki pyrkivät vakiinnuttamaan valtansa alueella.

Presidentti Xi haluaa palauttaa Kiinan maailmanmahdiksi ja kaikissa suurissa murroksissa voittaja on se, joka kontrolloi teknologiaa. ”Tämä on se ratkaiseva juttu. Unohtakaa Piilaakso ja kääntäkää katse Shenzeniin”, Risto E. J. Penttilä, Nordic West Officen toimitusjohtaja, sanoo omassa puheessaan. Nyt Kiina johtaa tekoälyn kehityksessä. Kiinalaiset Baidu, Alibaba, Tencent ja Xiaomi eli BATX on suurempi kuin kaikkien tuntema amerikkalainen FAANG eli Facebook, Apple, Amazon, Netflix and Google.

Belt&Road on maailman suurin infrahanke, jonka tavoitteena on laittaa Kiina maailman keskipisteeseen. Mukana on 65 maata, joissa on satamia, lentokenttiä, voimaloita ja telekommunikaatiohankkeita. Kiinaa laajennetaan ympäri maailmaa sitouttamalla hankkeissa mukana olevat muun muassa lainoilla Kiinaan. Tämän kautta Kiina levittää kauppapoliittista ja normistoa ilman kansainvälisiä sopimuksia.

Teollisuuspoliittinen Made in China 2025 -hanke keskittyy nostamaan kiinalaisia yrityksiä arvoketjussa korkeammalle. Esimerkiksi Talsinki-tunnelin mahdollinen kiinalainen rahoitus liittyy tähän hankkeeseen, sillä yhdeksi tavoitteeksi on määritelty kovan osaamisen rautatieinfrastruktuuri.

Juurtti muistuttaa Kiinan asevoimien olevan yhä lähempänä Eurooppaa, sillä sen läsnäolo Intian valtameren satamissa on aikaisempaa pysyvämpää. Maa kehittää myös kyberavaruus- ja avaruusosaamistaan, jotta Kiina voi iskeä jo silloin kuin vastustaja vasta kokoaa joukkojaan. ”Yhden satelliitin tuhoaminen voi johtaa kehitykseen, joka siirtää meidät 50 vuotta taaksepäin”, Juurtti sanoo.

Toisaalta Kiinan nousua hidastaa presidentti Xin oma toiminta. Hän haluaa kontrolloida kaikkea: valtaa ja pankkijärjestelmää yritetään keskittää. Sosiaaliset pisteet ovat jo arkipäivää. ”Peking-Shanghai -junassa on kyltti, jossa kehotetaan käyttäytymään krediitin laskun uhalla”, Penttilä sanoo. Kiinan vastinpari Yhdysvallat ovat maailmanpolitiikan keskiöstä vetäytymisestä huolimatta tosissaan siinä, että he haluavat estää Kiinan nousun maailman ykkösmahdiksi. Tämä tavoite ei muutu, vaikka presidentti vaihtuukin, Penttilä muistuttaa.

”Kyllä se on niin, että Kiina voittaa, ellei Eurooppa ja Yhdysvallat opi olemaan kavereita uudelleen”, Risto E. J. Penttilä arvioi omassa puheessaan tapahtumassa.

Kirjoittanut Annika Sipilä