Mitä sitten kun faktat menettävät arvonsa?
29.12.2017
Boardmanin Kaamos Forum Saariselällä oli tänä vuonna vapaiden ajatusten ilotulitusta. Kun teemaksi oli valittu vaihtoehtoiset totuudet politiikassa, mediassa ja taloudessa, oli alustajilla oiva mahdollisuus maalailla aiheita leveällä pensselillä. Ja niinhän he tekivät, mikä oli ilo 80 hengen osallistujajoukolle, jonka ei tarvinnut viettää seminaarissa yhtään tylsää hetkeä. Ei siis ihme, että aiheiden jälkipuinti oli innokasta.
Seminaarin alustajat olivat aiheissaan pirteän kriittisiä eikä kyynisyyteen sorruttu. Vaikka poliittisen päätöksenteon tai nykymedian tilasta oli vaikea löytää valopilkkuja, niitä sentään yritettiin etsiä eikä liiketoiminnan mahdollisuuksiakaan pidetty nykymaailmassa ihan mahdottomina.
Maailma on foorumin alustusten ja keskustelujen valossa monella tapaa sekaisin
Viime vuosien nopeat muutokset ovat rapauttaneet ihmisten perusluottamusta erilaisiin yhteiskunnallisiin järjestelmiin. Koska kaikenlaisen tiedon, oikean ja väärän, levittämisestä on lisäksi tullut hyvin helppoa, ovat ihmiset pulassa, vaikka he luontaisesti yrittävätkin aina karsia kannaltaan olennaiset tiedot epäolennaisista.
Tuttu tulee lähemmäksi kuin vieras. Vertaisyhteiskunnassa ihmiset hakevat kavereikseen uusia heimoja. Ajattelutapoja, joiden kautta voi tunnistaa itsensä muiden kaltaisiksi. Se on merkinnyt perustavanlaatuisia häiriötä myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.
Ilman luottamusta ei ole valtaa
Suomalaiset instituutiot eivät ole tajunneet mitä läpitunkeva kansainvälistyminen merkitsee. Yhtä ymmällään ovat myös kansallisen tason poliittiset toimijat. Jolleivät kansalliset puolueet pian ota askelia eteenpäin, maailma kiertää kansallisvaltiot ja yhdistää alueet ja kaupungit uudenlaisiksi verkostoiksi.
Valta kasvaa luottamuksesta. Kun luottamusta ei päättäjiin enää tunneta, ei heillä ole enää valtaakaan. Kaikesta on tullut nettikeskustelua ja vihapuhetta. Sen kautta ei mitään organisoida, eikä saada aikaiseksi. Äänestäjät ovat tietysti itse syyllisiä tähän päättämättömyyteen. Hehän käyvät vaaliuurnilla kuin ruotsinlaivan noutopöydässä. Vaaleissa on tarjolla kaikkea mahdollista hyvää ja kivaa.
Suuret puolueet ovat edelleen pysyneet erilaisten etujärjestöjen naruissa. Niiden väliset tasaiset vaalitulokset tuhoavat kaikkien poliittisten toimijoiden ja merkittävien aloitteiden etenemismahdollisuudet. On ajauduttu tilanteeseen, jossa Suomen viimeinen todella toimintakykyinen hallitus oli Paavo Lipposen ensimmäinen hallitus. Se aloitti työnsä keväällä 1999. Foorumin käytävillä kysyttiinkin voisiko seuraava hallitus ollakin vähemmistöhallitus. Ja voisiko se olla vihreä?
Samanmieliset median maksumiehiksi
Nykyisten puolueiden kykyä tuottaa tietoa sanotaan heikoksi. Yhtä heikko on nykymaailman aatteiden kyky tuoda asioihin ratkaisuja. Niinpä poliitikot eivät enää kykene tarjoamaan äänestäjille oikeaa kansallista agendaa. Jokainen tuntuu kulkevan omaa polkuaan netissä ja etsivän sieltä juuri ne vastaukset kysymyksiinsä, jotka miellyttävät. Kaukana on se aika kun YLE ja HS määrittivät mikä Suomessa oli oikein.
Mediakin heimottuu ja etsii oman tulevaisuutensa maksumiehiksi ne samanmieliset, jotka ovat valmiit kustantamaan ajatustensa levittämisen. Kun kansainväliset jätit etunenässä Google ja Facebook vievät liikkeellä olevat mainosrahat, on perinteisellä pohjalla toimivan median pyydettävä maksu niiltä, jotka yhä luottavat kunkin median kykyyn erottaa jyvät akanoista eli oikea tieto valheesta. Se ei ole helppoa, mutta mahdollista. Media palaa historiansa alkuvuosiin. Aikaan jolloin puoluelehdistö syntyi. Silloin samanmieliset maksoivat itselleen tietolähteen ja äänitorven. Jotain samanlaista on nyt menossa.
Varaudu arvaamattoman arvaamattomaan
Jos populismi riivaa politiikkaa ja mediaa, näkyvät sen heijastukset myös yrityselämässä. Kukaan ei olisi vielä viisi vuotta sitten voinut uskoa, että liike-elämään vaikuttavat poliittiset riskit ovat nyt keskittyneet ns. kehittyneeseen maailmaan.
Koko maailmanjärjestys on menossa uusiksi eikä siihen ole syynä ainoastaan sama köyhtyvä keskiluokka, jonka sanotaan olevan populismin nousun takana, vaan geopoliittinen ajattelu on palannut kunniaan. Varaudu arvaamattoman arvaamattomaan oli hyvä neuvo foorumille ja erinomainen uudenvuoden ohje meille suomalaisille, jotka ovat inhorealisteja, kuten Saariselällä todettiin.
Hannu Leinonen, Boardman Advisor
Julkaistu 29.12.2017