Vuoden 2022 tärkein investointi minulle ja Bonfirelle: Omistajuus- ja hallitustyöskentely -valmennus

Vuoden 2022 tärkein investointi minulle ja Bonfirelle: Omistajuus- ja hallitustyöskentely -valmennus

Kuluneiden yrittäjävuosieni pyörteissä olen liian harvoin muistanut investoida itseeni ja oman osaamiseni kehittämiseen. Siksi olen todella iloinen, että tein alkuvuodesta hyvän päätöksen ja ilmoittauduin Boardmanin järjestämään Omistajuus ja hallitustyöskentely -valmennukseen, jonka lähiopetuspäivät järjestettiin huhti- ja kesäkuussa Haikossa.

Blogin kirjoittaja Bonfire Agencyn toimitusjohtaja Maria Sillanpää suoritti Boardmanin Omistajuus ja hallitustyöskentely -valmennuksen keväällä 2022 ja jakaakin kokemuksiaan Boardmanin valmennuksesta ja kertoo, mitkä opit ja kokemukset jäivät erityisesti mieleen.

Kokeneet valmentajat ja monipuolinen valmennusohjelma

Meitä oli noin 30 yrittäjää, yrityspäättäjää ja tulevaa hallitusammattilaista oppimassa uutta OHJ-ketjun toimivasta yhteistyöstä eli miten omistajat, hallitus ja johto voivat pelata yhteen mahdollisimman saumattomasti ja menestyksekkäästi. Boardmanin kokoama valmentajaporukka oli vaikuttava. Yhteensä neljän valmennuspäivän aikana saimme perehtyä 12 eri luennoitsijan johdolla mm. hallitustyöskentelyn juridisiin vastuisiin, tiedolla johtamiseen, hallituksen rooliin yrityksen strategiatyössä, mutta myös kokeneiden hallitusammattilaisten käytännön kokemuksiin ja oppeihin hallitustyöskentelystä.

Yhteensä neljän valmennuspäivän aikana saimme perehtyä 12 eri luennoitsijan johdolla mm. hallitustyöskentelyn juridisiin vastuisiin, tiedolla johtamiseen, hallituksen rooliin yrityksen strategiatyössä.

Kuten johtamisessa yleensäkin, myös OHJ-ketjun toiminnassa korostuu ihmissuhdetaidot ja luottamuksen rakentaminen. Hallituksen puheenjohtajalla on tässä kriittinen rooli ja valmentajien kokemukset saivat todella minut pohtimaan, olisiko tämän vuoden lopussa yrityksemme Bonfire Agencyn täyttäessä viisi vuotta, oikea aika lähteä rakentamaan meille ammattimaista hallitusta. Tätä kysymystä en onneksi joutunut jäädä miettimään yksin, sillä Boardmanin valmennukseen kuuluu myös case-tehtävä ja oman pienryhmämme teemaksi valikoitui OHJ-ketjun transformaatio: case Bonfire Agency Oy.

Valmennuksen ryhmätyönä OHJ-ketjun transformaatio: Case Bonfire Agency

Vajaa pari vuotta takaperin lähdimme yhtiökumppanini Laura Pääkkösen kanssa rekrytoimaan Bonfirelle Advisory Boardia, jonka jäsenet Timo, Anni, Tuomo ja Riikka ovat raudanlujia ammattilaisia ja sparranneet Bonfirea koronakuopasta vauhdikkaalle kasvumatkalle sekä rohkaisseet meitä avaamaan myös uusia liiketoimintoja. Advisory Boardimme on kokoontunut noin 3kk välein ja formaattina tämä on ollut jonkinlainen ”koeaika” Bonfiren ammattihallitukselle. Näin ollen kynnys seuraavaan askeleeseen tuntuu suhteellisen pieneltä, koska olemme jo nähneet, miten hyvin tämä porukka pelaa yhteen.

Koska Bonfiren kasvutavoitteet ovat kovat ja me perustajaosakkaat olemme tunnistaneet tarvitsevamme ulkopuolista sparrausta enenevissä määrin, tuntuu siltä, että oikea aika ammattimaisen hallituksen kokoamiselle alkaa olla tänä vuonna ajankohtainen.

Koska Bonfiren kasvutavoitteet ovat kovat ja me perustajaosakkaat olemme tunnistaneet tarvitsevamme ulkopuolista sparrausta enenevissä määrin, tuntuu siltä, että oikea aika ammattimaisen hallituksen kokoamiselle alkaa olla tänä vuonna ajankohtainen. Päivitämme parhaillaan Bonfiren strategiaa yhdessä Advisory Boardimme kanssa. Seuraavan kolmen vuoden aikana strategian keskiössä ovat uuden Bonfire Books kustantamoliiketoiminnan kehittäminen kannattavaksi liiketoiminnaksi sekä Bonfire Agencyn puolella ajatusjohtajuuspalveluidemme kehittäminen ja digitalisointi.

Katso alla oleva video, jossa Maria kertoo valmennuskokemuksistaan!

Isoimmat kysymysmerkit ammattimaisen hallituksen muodostamisessa liittyvät meidän perustajaosakkaiden rooleihin, sillä ulkopuolisten hallitusten jäsenten näkökulmasta ei ole kovin motivoivaa, jos pääomistajat tulevat hallitukseen dominoimaan päätöksentekotilanteita. Hallituksen jäsenen rooliin kuuluu paljon juridisia vastuita ja siksi on tärkeää, että uusilla hallituksen jäsenillä on riittävästi valtaa tehdä päätöksiä ja tarvittavia muutoksia.

Lisäksi jos perustajaosakkaat vetävät samaan aikaan operatiivista toimintaa ja olisivat mukana hallituksessa, jossa on myös muita jäseniä, syntyisi epäsymmetria tiedon suhteen. Osa hallituksen jäsenistä tietäisi yhtiön toiminnasta merkittävästi enemmän kuin ulkopuoliset. Kuitenkin kaikki jäsenet vastaavat hallituksen toiminnasta. Tilanne voisi aiheuttaa hankausta työskentelydynamiikkaan.

Yksi potentiaalinen vaihtoehto Bonfiren hallituksen muodostamisessa voisi olla sellainen, että me perustajaosakkaat istuisimme hallituksen kokouksissa toimitusjohtajan ja hallituksen sihteerin roolissa ilman äänioikeutta hallituksen päätöksiin. Näin pystyisimme varmistamaan, että hallituksen jäsenillä on riittävä tieto päätöksentekoa varten. Samalla pääsisimme yhtiökumppanini Lauran kanssa kerryttämään oppeja hallitustyöskentelystä mahdollisia tulevia hallituspaikkojamme varten.

Seuraavana vaiheena Bonfiren hallituksen kokoamisessa on toteuttaa henkilökohtaiset keskustelut Advisory Boardin nykyisten jäsenten kanssa, keskustella jatkoajatuksista ja siitä, olisivatko he käytettävissä hallituksen jäseninä tai puheenjohtajana. Lisäksi on syytä selvittää, miten potentiaaliset hallituksen jäsenet näkevät uuden strategian valossa hallinnon kehittämisen.

Parasta antia ihmiset ja uudet ystävät

Yhteenvetona en voi olla toteamatta, että Omistajuus ja hallitustyöskentely -valmennuksen parasta anti oli lopulta uudet tuttavuudet ja ystävät. Viime keskiviikkona saadessani todistuksen kouraani olo tuntui jopa hieman haikealta. Virallisen valmennusohjelman lisäksi olen nauttinut suunnattomasti epävirallista keskusteluista lounaiden, kahvitteluiden ja illallisten äärellä.

Boardmanin 36. valmennusryhmästä löytyi todellisia hengenheimolaisia, joiden kanssa puhuttiin työasioiden lisäksi paljon myös palautumisesta, parhaista vaellusreiteistä ja luontosuhteesta. Onneksi jatkotapaamisia ja kesälounaita uusien ystävien kanssa löytyy jo kalenterista. Olo on todella virkistynyt, kun parin koronavuoden jälkeen pääsi tuulettamaan ajatuksia, oppimaan uutta, tapaamaan inspiroivia ihmisiä ja solmimaan uusia ystävyyssuhteita. Lämmin suositus Boardmanin valmennuksille!

Yhteenvetona en voi olla toteamatta, että Omistajuus ja hallitustyöskentely -valmennuksen parasta anti oli lopulta uudet tuttavuudet ja ystävät.

Lue lisää valmennuksesta ja ilmoittaudu mukaan tästä!

Blogin kirjoittajasta

Bonfire Agencyn toimitusjohtaja Maria Sillanpää suoritti Boardmanin Omistajuus ja hallitustyöskentely -valmennuksen keväällä 2022 ja jakaakin kokemuksiaan Boardmanin valmennuksesta ja kertoo, mitkä opit ja kokemukset jäivät erityisesti mieleen. Maria on myös Boardman Alumnijäsen. Blogi on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Bonfire Agencyn kanssa.