BoardTalks-podcast
Tervetuloa kuuntelemaan Boardmanin BoardTalks-podcastiä!
Tässä podcastissä kuulet kokeneiden hallitusjäsenten, johtajien ja omistajien työelämän merkityksellisiä oppeja ja onnistumisia sekä pääset syventymään hallitustyöskentelyyn ja päätöksentekijöiden agendoilla oleviin ilmiöihin.
Boardman-verkoston toiminta perustuu vahvasti arvoihimme OPI, JAA ja UUDISTU ja niin Boardmanin kuin BoardTalks-podcastin tarkoituksena onkin jakaa oppeja sekä kehittää aktiivisen omistajuuden ja hallitustyöskentelyn osaamista Suomessa.
Vieraita haastattelevat Boardman-partnerit Laura Raitio ja Taru Lindeman.
Jaksot ovat kuunneltavissa seuraavilla podcast-alustoilla: Spotify, Pocket Casts, Anchor, Apple Podcasts, Breaker, RadioPublic ja Supla.
Seuraa meitä Twitterissä ja saat tiedon jaksoista ensimmäisenä!
Viimeisin jakso
57. Mitä kaikkien pitäisi ymmärtää suomalaisesta omistajuudesta, Reima Rytsölä?
Reima Rytsölä on kulkenut monien vaiheiden ja kokemusten kautta Solidiumin toimitusjohtajaksi. Solidium on valtion omistama sijoitusyhtiö, jonka tehtävänä on olla merkittävä omistaja suomalaisissa pörssiyhtiöissä. BoardTalks-podcastissa syvennytään Reiman johdolla omistajuuden maailmaan Suomessa ja Solidiumin rooliin merkittävänä omistajana. Jos olet kiinnostunut yritystoiminnasta, omistajuudesta tai haluat vain kuulla inspiroivia uratarinoita, tämä jakso on sinulle.
56. Miten Kalevala-korua johdetaan kansainvälisille markkinoille, Kirsi Paakkari?
Kalevala-koru, tunnettu suomalainen koruvalmistaja, on paitsi vaalinut suomalaista designia ja kulttuuriperintöä, myös rohkeasti uudistanut toimintaansa ja kansainvälistynyt mm. Japanin markkinoille. Miten Kalevala-korun kasvutarina ja omistajien, hallituksen sekä johdon välinen yhteistyö ovat muovanneet sen menestystä? Kirsi Paakkari on Kalevala-korun toimitusjohtaja. Hänen laaja kokemuksensa ja näkemyksellinen johtamisensa ovat olleet merkittäviä Kalevala Korun nykyaikaistamisessa ja kansainvälistymisessä.
55. Miten pääomasijoittaja rakentaa hallitusta, Pia Kåll?
Pääomasijoittajan rooli ei rajoitu vain rahoituksen tarjoamiseen; se on syvällisempää ja strategisempaa. Pääomasijoittaja tuo yhtiöön usein uuden kellotaajuuden ja sitä myös nimenomaisesti saatetaan toivoa. Capmanin toimitusjohtajan Pia Kållin rikas kokemus tarjoaa opetuksia pääomasijoittajan näkökulmasta, jotka valottavat hallitustyöskentelyn monimutkaisuutta ja sen keskeistä merkitystä yrityksen menestymisessä.
54. Miten vastuullisuus saadaan liiketoiminnan ytimeen, Rolf Ladau?
Vastuullisuus on nykypäivän liike-elämässä keskeinen menestystekijä. Yritykset, jotka ymmärtävät ja ottavat vakavasti vastuullisuuden merkityksen, eivät ainoastaan paranna maailmaa ympärillään vaan myös vahvistavat omaa kilpailuasemaansa. Pauligin toimitusjohtaja Rolf Ladau avaa BoardTalks-podcastissä syvällisesti yrityksen vastuullisuusstrategian rakentamista ja sen integroimista ydinliiketoimintaan – oppeja, jotka ovat kullanarvoisia kaikille omistajille, hallituksen jäsenille ja johdolle, jotka pyrkivät edistämään vastuullisuutta omassa toiminnassaan.
53. Miten edistää yrityksen strategista uudistumista, Hanna Sievinen?
Strateginen uudistuminen on elintärkeää nykyaikaisessa liiketoiminnassa, etenkin nopeasti muuttuvassa ja kilpaillussa markkinaympäristössä. Onnistunut uudistuminen voi varmistaa yrityksen kilpailukyvyn ja menestyksen tulevaisuudessa. Mutta miten yritys voi edistää tätä strategista uudistumista? BoardTalks-podcastin jaksossa keskustellaan uudistumisesta väitöskirjassaan strategista uudistumista perheyrityksissä tutkineen Hanna Sievisen kanssa. Hanna toimii useissa hallituksissa ja tutkinut aiheeseen liittyviä käytäntöjä ja muutosprosesseja.
52. Mikä on hallituksen rooli yritysjärjestelyissä, Hans Sohlström?
Yritysjärjestelyt ovat olennainen osa liike-elämää, ja ne voivat vaikuttaa yrityksen suuntaan ja tulevaisuuteen merkittävästi. BoardTalks-podcastin 6. kauden starttaavassa jaksossa vierailee Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström, joka jakaa oppejaan yritysjärjestelyistä ja hallituksen roolista näissä prosesseissa. Jaksossa pureudutaan erityisesti hallituksen ja johdon rooliin erilaisissa yritysjärjestelyissä sekä kuullaan mitkä asiat tulee erityisesti huomioida näissä prosesseissa?
51. Mitkä ovat BoardTalksin parhaat opit, Laura Raitio ja Taru Lindeman?
Omistajuus, hallitustyöskentely, johtaminen ja päätöksenteko. Näistä aiheista on keskusteltu Boardmanin BoardTalks-podcastissa jo 50 jakson ajan. Tässä jaksossa podcastin hostit Laura Raitio ja Taru Lindeman muistelevat aikaisempia jaksoja ja vetävät yhteen podcastin parhaita oppeja. Jakso päättää BoardTalks-podcastin viidennen tuotantokauden. Toistuvana teemana BoardTalkissa on kulkenut OHJ-ketju – eli omistajien, hallituksen ja johdon välinen yhteistyö. Aiheesta on noussut esiin tärkeitä oppeja, mutta mitkä ovat jääneet parhaiten mieleen?
50. Miten rakennetaan innovaatioita, Siamäk Naghian?
BoardTalks podcast-jaksossa vierailee Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian. Naghian on syntynyt Iranissa, mutta muuttanut Suomeen vuonna 1986. Hän on väitellyt Suomessa tekniikan tohtoriksi vuonna 2001 ja ollut pitkään Nokialla töissä ennen Genelecille siirtymistään. Jaksossa syvennytään onnistuneen innovaation ja innovaatioihin tähtäävän organisaation rakennuspalikoihin sekä monimuotoisuuden merkitykseen innovaatioiden rakentamisessa.
49. Miten osaamista kehitetään ja henkilöstöä sitoutetaan omistajan näkökulmasta, Jarmo Vidgrén?
Podcast-jakson aiheena on osaamisen kehittäminen ja henkilöstön sitouttaminen omistajan näkökulmasta. Aiheesta on keskustelemassa Ponssen hallituksen puheenjohtaja ja omistaja Jarmo Vidgrén. Vidgrén kertoo, että Ponssella osaamista kehitetään erilaisilla koulutuksilla, joissa käydään läpi Ponssen toiminnalle tärkeimpiä asioita. Asiakaskeskeisyyttä jumpataan henkilöstön kanssa monesta eri näkökulmasta.
48. Miten uskaltaa ottaa yritystoiminnassa riskejä, Jarkko Veijalainen?
BoardTalks-podcastissa vierailee Jarkko Veijalainen. Hän on toinen 3StepIT:n perustajista ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Jakson hostit keskustelevat Veijalaisen kanssa yritystoiminnan riskeistä. Veijalainen kertoo, miten hän itse suhtautuu riskeihin ja miten riskejä käydään läpi 3StepIT:llä.
47. Mitkä ovat Euroopan geopoliittisten haasteiden vaikutukset suomaisiin yrityksiin, Lauri Veijalainen?
Jaksossa vieraana on East Officen toimitusjohtaja Lauri Veijalainen. Veijalainen kertoo jaksossa siitä, millä tavalla Venäjän hyökkäysota Ukrainassa on vaikuttanut Venäjällä ja Ukrainassa kauppaa tekeviin yhtiöihin.Viime aikoina East Officea eniten työllistänyt aihe on Venäjän markkinoilta poistuminen eli exit. Yritykset eivät ole kuitenkaan jääneet laakereilleen makaamaan, vaan kun yhdestä markkinamaasta on poistuttu, ovat ne alkaneet miettimään aktiivisesti uusia maita.
46. Miten kasvuyritykset menestyvät, Minna Helle?
Boardmanin podcast-jaksossa vierailee Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle. Helteen kanssa keskustellaan kasvuyrityksistä ja niiden menestymisestä. Helle kertoo, että kasvuyritysten menestymisessä auttavat avoin kommunikaatio eri sidosryhmien välillä, skenaariotyö, monimuotoinen työympäristö, panostukset TKI-toimintaan ja se, että jokainen kasvuyrityksen työntekijä itse kehittää omaa työtään.
45. Mitä hallitusten pitäisi tietää tekoälystä, Tero Ojanperä?
Podcastissa puhutaan tekoälystä yhdessä Tero Ojanperän kanssa. Hän on tekoälyratkaisuja kehittävän Silo AI:n hallituksen puheenjohtaja ja yksi yrityksen perustajista.Ojanperä kertoo podcastissa koneoppimisesta, ChatGPT:stä, tekoälyn mahdollisuuksista yrityksille ja tekoälyn etiikasta. Itse Ojanperä on innostunut teollisesta tekoälystä, jonka avulla voidaan esimerkiksi ennustaa tehtaan toimintaa ja havainnoida useita tunteja etukäteen, jos joku on menossa pieleen. Hän uskoo teollisen tekoälyn tuovan suuria mahdollisuuksia monille suomalaisille teollisuusyrityksille, jos vaan yritysten hallitukset ovat asiassa hereillä ja investoivat siihen riittävästi.
44. Mikä on hallituksen puheenjohtajan rooli, Jaakko Eskola?
Jaksossa keskustellaan yhdessä vuorineuvos Jaakko Eskolan kanssa hallituksen puheenjohtajan roolista. Eskolalla on kokemusta useista eri hallituksista, ja tällä hetkellä hän toimii esimerkiksi Varman, Teknologiateollisuuden ja Cargotecin hallitusten puheenjohtajana. Jaksossa Eskola kertoo myös hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan välisestä yhteistyöstä. Eskola on toiminut pörssiyhtiö Wärtsilän toimitusjohtajana, mikä auttaa häntä ymmärtämään toimitusjohtajan ja operatiivisen johdon asemaa.
43. Miksi tuoda vastuullisuus strategian keskiöön, Johanna Hamro-Drotz?
Jaksossa syvennytään keskustelemaan vastuullisuudesta yhdessä Sinituotteen toimitusjohtaja Johanna Hamro-Drotzin kanssa. Hamro-Drotz on toiminut perheyhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2018 lähtien, jolloin Sinituotteella toteutettiin sukupolvenvaihdos. Jaksossa keskustellaan mm. miten vastuullisuus löysi alun perin tiensä Sinituotteen strategiaan ja tekemiseen ja mikä on ollut omistajan rooli asiassa sekä miten strategiset suuntaviivat näkyvät arjen toimenpiteissä.
42. Milloin kannattaa muodostaa Advisory Board, entä milloin hallitus, Riku Heinonen?
Podcast-jaksossa keskustellaan yrityksen kasvusta ja kehityksestä sekä Advisory Boardin ja hallituksen perustamisesta kasvuyrityksen Integratan perustajan Riku Heinosen kanssa. Jaksossa syvennytään keskustelemaan myös kulttuurin kehittymisestä kasvun myötä sekä siitä, miten pitää huoli, että yrityksen kulttuuri pysyy kasvussa mukana. Jaksossa Riku avaa yrityksen kasvumatkaa, sen hallinnollisista rakenteita sekä mistä Integratan Advisory Boardin ja hallituksen perustaminen lähtivät liikkeelle, mistä saadaan hallituksen jäseniä ja millaista toiminta on.
41. Miltä yrityskauppa näyttäytyy lakiasiainjohtajan silmin, Riikka Tieaho?
Jaksossa syvennymme lakiasiainjohtajan rooliin sekä johdon ja hallituksen yhteistyöhön hektisen yrityskaupan aikana. Missä vaiheessa yrityskauppaprosessia päätetään mitäkin ja kuka päättää? Miten roolit muuttuvat, kun ollaan ostamassa vs. myymässä? Jaksossa keskustelemme teknologiayhtiö Woltin lakiasiainjohtajan Riikka Tieahon kanssa. Aiemman pitkän Nokia uran aikana hän toimi mm. hallituksen sihteerinä ja eri lakiasianyksikköjen johtajana aikana, jolloin Nokia kävi läpi isoja muutoksia. Riikka oli tuolloin avaintehtävissä useammassa yrityskaupassa ja mukana sekä osto- että myyntiprosesseissa. Lisäksi jaksossa kuullaan Woltin ja Doordashin yrityskaupasta.
40. Miten asiantuntijaorganisaatiota johdetaan ja työntekijöitä sitoutetaan, Mikko Nieminen?
Miten työn merkityksellisyyttä ja kulttuurin rakentamista työyhteisössä tulee käsitellä johdon näkökulmasta? Pohdimme myös sitä, minkälainen tuki on tarpeen ja ketkä ovat avainasemassa ja keskitymme asiantuntijaorganisaation työn johtamiseen ja asiantuntijoiden sitouttamisen keinoihin. Edellä mainittuihin kysymyksiin PwC Suomen toimitusjohtaja Mikko Nieminen. Mikon intohimona on ihmisten johtaminen, liiketoiminnan kehittäminen ja parhaan asiakaskokemuksen rakentaminen. Mikolla on runsaasti kokemusta hallitusten ja tarkastusvaliokuntien kanssa työskentelystä toimittuaan tilintarkastajana jo 25 vuoden ajan.
39. Miten brändi- ja mainekysymyksiä tulisi käsitellä hallituksissa, Catharina Stackelberg?
Miten mainetta, brändiä ja markkinointia pitäisi käsitellä hallituksen agendalla? Minkälaisilla konkreettisilla keinoilla markkinointi saadaan myös mukaan hallituksen agendalle? Catharina Stackelberg-Hammarenilla on kymmenien vuosien kokemus vaativista johtotehtävistä tunnettujen brändien parissa mm. Coca-Colalla. Tällä hetkellä hän vaikuttaa Alma Median hallituksen puheenjohtajana ja Kojamon, PurmoGroupin sekä Hartwallin omistavan Royal Unibrewin hallituksissa.
38. Mikä on hallituksen sihteerin rooli ja merkitys, Jaana Klinga?
Jaksossa pureudutaan hallituksen sihteerin rooliin. Jo Jorma Elorannan kirja Hallitus Johdon tukena opettaa, että sihteeri varmistaa puheenjohtajan onnistumisen. Onko näin? Mikä on hallituksen sihteerin rooli ja merkitys hallitustyön onnistumisessa? Asiasta otetaankin selvää iLOQin lakiasiainjohtajan Jaana Klingan kanssa. Jaanalla on laaja kokemus hallituksen sihteerin tehtävistä ja lakiasioiden johtotehtävistä kansainvälisissä pörssiyhtiöissä Nokian Renkaissa, Vaconissa ja Ahlstromissä, konsulttiyhtiö PwC:ssä sekä työkokemusta eri asianajotoimistoista.
37. Mitä voimme oppia muiden Pohjoismaiden hallitustyöskentelystä, Sanna Suvanto-Harsaae?
Jaksossa keskustelemme hallitustyöskentelyn ja päätöksentekotapojen yhtäläisyyksistä ja eroista Pohjoismaissa. Vieraamme onkin rautainen hallitustyöskentelijä Sanna Suvanto-Harsaae. Sanna on asunut jo pitkään ulkomailla. Hän lähti vuonna 1989 Ruotsiin Lundin yliopistoon opiskelemaan. Tarkoitus oli viipyä vuosi, mutta hän on samalla tiellä edelleen ja asuu nykyjään perheensä kanssa Tanskassa. Sanna toimii usean kansainvälisesti toimivan yrityksen hallituksissa, kuten esimerkiksi BoConceptin, TCM Groupin, Orthexin, Anora Groupin ja Postin hallituksen puheenjohtajana.
36. Milloin kasvuyrityksen hallitustyö on parhaimmillaan, Timo Ahopelto?
Miten hallitustyö muuttuu kasvuyritysten eri vaiheissa? Riippumatta kehitysvaiheesta, mikä on oleellista onnistuneessa hallitustyöskentelyssä? Mikä saa hallitustyön pelittämään? Onko olemassa jotain muita vaihtoehtoja järjestää tukea toimivalle johdolle? Timo Ahopelto on sarjayrittäjä ja aikaisen vaiheen pääomasijoittaja. Timo tunnetaan erityisesti lääketuotekehityksen tiedonhallintaohjelmistoja valmistavan CRF Health Oy:n perustaja-toimitusjohtajana ja pääomasijoitusyhtiö Lifeline Venturesin toisena perustajana. Lisäksi Timo toimii Slushin hallituksen puheenjohtajana sekä Ouran, Solidiumin, Evan ja TietoEVRYn hallituksen jäsenenä.
35. Mitä voimme oppia säätiöiden päätöksenteosta, Eeva Ahdekivi?
Jaksossa keskustellaan säätiöiden päätöksentekoketjusta ja hallitustyöskentelystä. Millä tavalla säätiöiden toimintatapa eroaa yritysten hallitustyöskentelystä…vai onko niin, ettei eroja olekaan? Eeva Ahdekivi on toiminut muun muassa investointipankkiirina, varainhoitajana Pohjola Varainhoidossa, valtion omistajaohjauksessa, Solidiumissa sekä toimitusjohtajana Hartwall Capitalissa. Lisäksi hän on toiminut useiden listattujen ja ei-listattujen yhtiöiden hallituksessa. Tällä hetkellä Eeva on LähiTapiolan, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan, Sibelius-Akatemian tukisäätiön sekä John Nurmisen säätiön hallituksissa. Eeva on väitellyt tohtoriksi säätiöiden sijoitustoiminnasta.
34. Miten digitaalista jalanjälkeä voi hyödyntää yrityksen päätöksenteossa, Tuomas Syrjänen?
Jaksossa keskustellaan datan hyödyntämisestä päätöksenteossa ja hallitustyöskentelyssä Futuricen perustajajäsenen Tuomas Syrjäsen kanssa, joka toimi yhtiön toimitusjohtajana vuosina 2008–2018. Hänen johdollaan Futurice kymmenkertaisti liikevaihtonsa ja kasvoi eurooppalaiseksi toimijaksi. Fakta-lehti valitsi hänet vuoden johtajaksi 2013.Tällä hetkellä Tuomas vastaa Futuricen data & AI-uudistumisohjelmasta. Hän on erityisen kiinnostunut datan ja tekoälyn hyödyntämisestä yritysten päätöksenteossa, prosesseissa sekä liiketoimintamallien innovoinnissa. Futuricen lisäksi Tuomas toimii Flow Technologiesin hallituksen puheenjohtajana sekä Vaisalan, WithSecuren, Taalerin sekä Futuricen hallituksissa.
33. Mikä on kansainvälisen yrityksen maajohtajan rooli, Mervi Airaksinen?
Jaksossa keskustellaan mm. kansainvälisen organisaation maayhtiön toimitusjohtajan roolista. Mistä ja miten maayhtiön toimitusjohtaja saa tukea päätöksilleen ja sparrausapua monimutkaisten ongelmien äärellä. Oppejaan onkin jakamassa Suomen Microsoftin toimitusjohtaja Mervi Airaksinen. Suomen Microsoftia ohjaa Yhdysvalloissa toimiva emoyhtiö. Aikaisemmin Mervi on työskennellyt myös IBM:n ja Ciscon Suomen toimitusjohtajana. Mervillä onkin pitkä kokemus ICT-alan eri johtotehtävistä ja vahva näkemys teknologian merkityksestä paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Lisäksi Mervi toimii Huoltovarmuuskeskuksen, Vincitin sekä Vaasan yliopiston hallituksissa.
32. Miten luovuuden tulisi olla läsnä hallitustyöskentelyssä, Tuomas Auvinen?
Jaksossa keskustellaan luovuudesta ja sen johtamisesta eri organisaatioissa ja erityisesti hallituksen mahdollisuuksista vaikuttaa siihen, että pystytäänkö luovuus valjastamaan kilpailutekijäksi organisaatiossa. Tuomas Auvinen on toiminut luovuuden johtamisen parissa koko työuransa. Hän on toiminut mm. Suomen Teatteriliiton toimitusjohtajana, Suomen Kansallisteatterin hallintojohtajana sekä Sibelius-Akatemian rehtorina ja dekaanina. Tällä hetkellä Tuomas työskentelee Aalto-yliopiston taiteen- ja suunnittelun dekaanina ja hän myös Boardmanin partneri ja hallituksen jäsen.
31. Miten yrittäjän rooli muuttuu yhtiön elinkaaren mukana, Kirsi Piha?
Jaksossa keskustellaan Ellun Kanat Oy:n perustajan Kirsi Pihan matkasta yrityksen toimitusjohtajasta, hallituksen puheenjohtajaksi ja siitä hallituksen jäseneksi. Kirsi Piha on viestinnän ja muutoksen ammattilainen, joka uskoo kommunikaation kykyyn tehdä muutoksesta totta. Vuonna 2008 hän perusti viestintätoimisto Ellun Kanat Oy:n, jossa tätä aatetta viedään vahvasti eteenpäin.
30. Mitkä ovat omistajaosaamisen tärkeimpiä elementtejä, Peter Therman?
Peter Therman on Hartwall Capital hallituksen varapuheenjohtaja ja omistajaneuvoston puheenjohtaja. Hän onkin toiminut aktiivisesti yli 15 vuotta perheyritysverkostoissa esimerkiksi Perheyritystenliiton varapuheenjohtaja 2015-2018 ja FBN-International hallituksen jäsenenä 2011-2019 ja edistänyt perheyritysten toimintamahdollisuuksia kansainvälisesti. Lisäksi Peter toimii nykyjään useissa eri hallituksissa sekä konsultoivassa roolissa ja tukee muita perheyrityksiä omistajastrategian luomisessa. Jaksossa keskustellaan omistajuudesta ja sen merkityksestä yrityksen menestykseen, omistajastrategian muodostamisesta kaikkien omistajien kesken sekä erityisesti siitä, kuinka omistajuus kehittyy yrityksen kehityskaaressa.
29. Miten hallituksen jäsen voi parhaiten tukea kestävää kehitystä ja innovaatioita, Suvi Haimi?
Suvi Haimi on Sulapacin perustaja ja yrityksen toimitusjohtaja. Aikoinaan Suvi päätti lähteä tutkijasta yrittäjäksi, jotta voisi paremmin toteuttaa missiotaan biomateriaalien hyödyntämisestä ja estämästä maapalloa hukkumasta muoviroskaan. Sulapacin lisäksi Suvi on toiminut keväästä 2021 Kiilto Family Oy:n hallituksen jäsenenä sekä Suomen startup yhteisön hallituksen jäsenenä. Jaksossa kuullaankin Sulapacin tarina sekä keskustellaan kestävästä kehityksestä ja sen tuottamasta kilpailuedusta, hallitustyöskentelyn tuottamasta lisäarvosta startup-yrityksessä ja kuinka luovuutta ja innovatiivisuutta saadaan yritykseen.
28. Miten yrityskulttuurin tulisi näkyä hallituksen agendalla, Risto Anttonen?
Jaksossa pohditaan yrityskulttuurin merkitystä yrityksen menestyksen taustalla ja kuullaan, miten yrityskulttuurin tulisi näkyä hallituksen agendalla. Teollisuusneuvos Risto Anttosella on laaja kokemus yrityksistä sekä kotimaasta että maailmalta, kasvuyrityksistä pörssiyhtiöihin, toimitusjohtajana ja muissa rooleissa. Hallituksen puheenjohtajuuksia ja jäsenyyksiä hänellä on runsaasti 1980-luvulta alkaen useissa eri yrityksissä eri puolella maailmaa. Viime vuosina Risto on syventynyt yrityskulttuuriin erityisesti johtamisen kannalta ja kirjoittanut aiheesta kirjan “Kulttuuri voittaa kuusnolla”. Kirjassa hän haluaa nostaa keskusteluun yrityskulttuurin hallituksen agendalla.
27. Miten vastuullisuus saadaan strategian ytimeen, Minna Aila?
Jaksossa keskustellaan Nesteen vastuullisuus-, yhteiskuntasuhde-, viestintä- ja brändijohtajan Minna Ailan kanssa vastuullisuudesta, sen kehityspolusta ja nykyisestä asemasta niin yrityksen hallituksen kuin johdon agendalla. Lisäksi opit parhaista käytännöistä, kuinka vastuullisuus on saatu yrityksen strategian keskiöön.
26. Mitä on yksittäisen hallituksen jäsenen vastuu, Manne Airaksinen?
Yksi Suomen tunnetuimpiin yritysjuristeihin lukeutuva, asianajotoimisto Roschierin Senior Advisor ja yksi Boardmanin Omistajuus ja hallitustyöskentely -valmennuksen valmentajista Manne Airaksinen avaa BoardTalks-podcastissä hallituksen jäsenen vastuuta. Manne on ollut Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksena vuonna 2006 päivitetyn osakeyhtiölain kirjoittajista ja tuntee näin ollen lain perinpohjaisin. Jaksossa kuullaankin todelliselta asiantuntijalta, mitä jokaisen hallituksen jäsenen tulisi ymmärtää hallitustyöskentelyyn liittyvistä vastuukysymyksistä.
25. Kuinka muodostetaan erinomainen strategia, Pertti Korhonen?
Jaksossa keskustellaan hallituksen strategiatyöskentelystä sekä siitä, milloin strategiatyö on parhaimmillaan pitkän linjan yritysjohtajan Pertti Korhosen kanssa. Pertti toimii nykyään Fintrafficin toimitusjohtajana ja sitä ennen hän toimi Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajana. Lisäksi Pertti on jo pitkään toiminut useissa kasvu- ja listatuissa yhtiössä hallituksissa, neuvonantajana sekä sijoittajana ja hänellä on pitkä kokemus ylimmän johdon tehtävistä usealla toimialalla.
24. Mitä yhtiöiden hallituksissa tulisi ymmärtää työn murroksesta, Katri Viippola?
23. Kuinka kasvutavoitteet saadaan toteutettua, Aaro Cantell?
Miten omistajat, hallitus ja johto voivat parhaiten tukea yritystä kasvussa ja uudistumisessa? Miten kasvua johdetaan? Näihin kysymyksiin onkin vastaamassa Kasvuryhmän perustajajäsen Aaro Cantell. Aaro on urallaan toiminut eri teknologiayrityksissä sekä useissa hallituksissa. Hän on tällä hetkellä mm. Normet Groupin hallituksen puheenjohtaja sekä Solidiumin ja Valmetin hallitusten varapuheenjohtaja. Aaro on myös toiminut aikanaan pitkään pääomasijoittajana.
22. Mitä on hyvä kriisijohtaminen, Heini Pirttijärvi?
Mitä on hyvä kriisijohtaminen ja miten hallituksen puheenjohtajan tulee kriisitilanteissa toimia? Jaksossa keskustellaan yritysten pelastajanakin tunnetun Heini Pirttijärven kanssa. Aikaisemmin Heini on tehnyt pitkän uran Venäjällä Stockmanilla ja hän on toiminut Vastaamon hallituksen puheenjohtajana sekä Esperi Caren vt. toimitusjohtajana. Nykyjään Heini toimii mm. Pilke päiväkodit vt. toimitusjohtajana sekä Heltin ja Parmacon hallituksen jäsenenä.
21. Kuinka kasvua ja kansainvälistymistä johdetaan, Elina Björklund?
Mitkä tekijät edesauttavat yrityksen kansainvälistymistä ja kasvua? Jaksossa keskustellaan Reiman toimitusjohtajan Elina Björklundin kokemuksista hyvästä hallitustyöskentelystä toimitusjohtajan näkökulmasta sekä syvennytään kasvun ja kansainvälistymisen kulmakiviin erityisesti hallitustyöskentelyssä. Tänä vuonna Reima toimiikin yli 30:ssä maassa ja myynnistä onkin vientiä lähes 90 prosenttia. Reiman johtamisen lisäksi Elina toimii mm. Marimekon, Taalerin ja Business Finlandin hallituksen jäsenenä.
20. Miten hallitus voi parhaiten tukea toimitusjohtajaa, Pekka Vauramo?
Miten hallitus voi parhaiten tukea operatiivista johtoa? Millainen hallituksen kokoonpano on paras tukemaan operatiivisen johdon työtä? Mihin hallituksen tulee pyrkiä sparratessaan toimitusjohtajaa? Jaksossa keskustellaan kaivosteollisuuden globaalin suuryrityksen Metso Outotecin toimitusjohtajan Pekka Vauramon kanssa. Hän toimi ennen yhtiöiden yhdistymistä Metson toimitusjohtajana ja tätä ennen mm. Finnairin toimitusjohtajana vuodesta 2013 vuoteen 2018. Aikaisemmin urallaan Pekka on toiminut pitkään johtotehtävissä myös Cargotecissa ja Sandvikissa.
19. Miten ennakointia tehdään omistajastrategian näkökulmasta, Marjo Miettinen?
Onko perheyhtiössä jotain erilaista ennakoinnin tekemisessä ja strategiatyössä? Jaksossa keskustellaan erilaisista omistajien rooleista ja ennakoinnista sekä strategisesta ketteryydestä perheyhtiön näkökulmasta Marjo Miettisen kanssa. Marjo on Ensto Oy:n ja Ensto Invest Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja EM Group Oy:n hallituksen jäsen ja yksi kyseisten perheyritysten omistajista. Hän on mukana lukuisissa luottamustehtävissä. Marjo on Teknologiateollisuus ry:n ja TT-säätiön hallituksen puheenjohtaja sekä Tekniikan Akatemian, EVAn, ETLAn, EK:n ja Solidiumin hallitusten jäsen. Hän on myös yksi Women in Tech -verkoston perustajajäsenistä ja Boardman-partneri.
18. Miten toimitusjohtajavaihdokset tulisi toteuttaa, Jorma Eloranta?
Hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on strategian lisäksi toimitusjohtajan valitseminen. Miten uusi ja paras toimitusjohtaja valitaan? Miten varautua toimitusjohtajavaihdoksiin mahdollisimman parhaalla tavalla? Jaksossa syvennytäänkin aiheeseen vuorineuvos Jorma Elorannan kanssa, joka toimi pitkään mm. Uponorin, Nesteen ja Stora Enson hallituksien puheenjohtajana. Jormalla kokemusta useiden suomalaisten yritysten ja pörssiyhtiöiden johtamisesta työskenneltyään yli 25 vuotta toimitusjohtajana ja sittemmin yli 40 vuotta luottamustehtävissä hallituksen jäsenenä ja hallituksen puheenjohtajana 43 vuotta.
17. Mitä pitäisi vielä tehdä omistajuuden puolesta, Annika Paasikivi?
Annika Paasikivi on toiminut Oras Investin toimitusjohtajana vuodesta 2018 alkaen, toimittuaan aiemmin yhtiön operatiivisena johtajana. Annika toimii useissa hallituksissa. Hän on Oras Groupin hallituksen varapuheenjohtaja, Uponor Oyj:n hallituksen puheenjohtaja sekä Varova Oy:n hallituksen jäsen. Jaksossa syvennytäänkin omistajuuteen Suomessa, sen kipupisteisiin ja erityisesti siihen, kuinka perheyhtiöiden päätöksenteko toimii?
16. Mikä on hallituksen rooli ennakoinnissa, Harri-Pekka Kaukonen?
Jaksossa keskustellaan Harri-Pekka Kaukosen kanssa kriisien ehkäisemisestä niin hallituksen kuin koko päätöksentekoketjun osalta. Millainen on hallituksen ja johdon rooli ennakoinnista ja kuinka tulevaisuuden riskit ja mahdollisuudet voidaan tunnistaa? Entä millaisia mittareita voidaan hyödyntää ennakoinnissa? Harri-Pekka Kaukonen on YIT:n, Lindströmin, Touhula varhaiskasvatuksen ja Gubbe Sydänystävän hallituksen puheenjohtaja sekä TietoEVRY:n hallituksen jäsen. Harri-Pekka toimi Sanoman toimitusjohtajana 2011–2015 ja tätä ennen mm. Fazerin talousjohtajana ja McKinseyn konsulttina. Aikaisemmin hän on toiminut mm. Ahlstrom-Munksjön, Evli Bankin sekä Lemminkäisen hallituksen jäsenenä sekä Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja. Kaukonen onkin hallituksen jäsenen vinkkelistä kohdannut monia vaikeitakin hallituskriisitilanteita.
15. Millä tavalla suku seuraa perheyrityksen päätöksentekoa, Teresa Kemppi-Vasama?
Teresa Kemppi-Vasama on perheyhtiö Kemppi Groupiin kuuluvan Kemppi Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Kempin rinnalla kasvavan uuden sisaryhtiön Kempower Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja. Puheenjohtajan roolin lisäksi Teresa on toiminut Kempissä myös yhtiön toimitusjohtajana sekä kehityspäällikkönä. Perheyritysrooliensa lisäksi Teresa toimii myös Cargotecin hallituksen jäsenenä, LUT-yliopiston sekä Lahden Teollisuusseuran varapuheenjohtajana. Näiden tehtävien lisäksi hänellä on myös muita hallitus- ja luottamusrooleja. Jaksossa keskustellaan omistajuudessa perheyhtiössä: mihin asioihin suku vaikuttaa? Lisäksi keskustellaan omistajien rooleista yrityksen päätöksenteossa, kristallin kirkkaan omistajastrategian muodostamisesta, yhteistyöstä ja konsensuksen muodostamisen omistajien, hallituksen ja johdon välillä. Lisäksi Teresa-Kemppi Vasama paljastaa jaksossa, miten globaalisuus sekä asiakasfokus ovat muodostuneet osaksi yrityksen DNA:ta ja kuinka sitä ylläpidetään?
14. Kuinka kasvuyrityksiin saadaan huippuosaajia, Inka Mero?
Inka Mero on syväteknologiaan sijoittavan Voima Ventures VC -rahaston perustaja ja johtava osakas. Aiemmin Inka on toiminut yli 25 vuotta teknologiasidonnaisilla toimialoilla niin sijoittajana kuin yrittäjänä sekä erilaisissa kansainvälisissä johtotason tehtävissä globaaleissa yhtiöissä ja startupeissa. Hänet on listattu Suomen Top10 vaikutusvaltaisimpien naisjohtajan joukkoon ja hän toimii mm Fiskarsin, Nokian Renkaiden sekä usean kasvuyhtiön hallituksissa, on enkelisijoittajana yli 30 startupissa ja perustajajäsen seitsemässä yhtiössä. Jaksossa keskustellaan Meron hallituspolusta ja parhaista hallitusopeista sekä siitä, kuinka kasvuyrityksiä johdetaan, mikä on hallituksen ja advisory boardin rooli ja miten parhaat huippuosaajat saadaan kasvuyrityksiin.
13. Millaista on hyvä hallitustyöskentely kriisitilanteissa ja onnistunut mediaesiintyminen, Lauri Ratia?
BoardTalksin 13. jaksossa vierailee pitkän linjan yritysjohtaja ja yritysten pelastajanakin tunnettu Lauri Ratia. Ratia nimettiin Turun telakan hallituksen jäseneksi vuonna 2013 ja hänellä oli keskeinen rooli telakan pelastamisessa. Ratia palkattiin myös kääntämään tavaratalo Stockmannin suuntaa, jossa hän toimi hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2019 huhtikuuhun 2021 saakka. Ratia on toiminut juuri uutta akkukemikaalitehdasta käyntiin ajavan kaivosyhtiö Terrafamen hallituksen puheenjohtajana ja on hallituksen jäsenenä Elematic Oyj:ssä ja Armada Credit Oy:n Industrial Advisory Boardissa. Jaksossa keskustellaankin erityisesti siitä, millaista on hallitustyöskentely kriisitilanteiden aikana sekä hallituksen puheenjohtajan mediaesiintymisestä.
12. Miten hybridimaailmassa tulisi johtaa hallituksen työskentelyä, Panu Routila?
BoardTalksin toisen tuotantokauden starttaa kokenut yritysjohtaja Panu Routila. Routilalla laaja-alaisesti kokemusta erityisesti toimitusjohtajan tehtävistä. Hän on toiminut mm. Ahlström Capitalin ja Konecranesin toimitusjohtajana. Jaksossa keskustellaan siitä, miten etäkokouksia tulisi johtaa, millaista hallitustyöskentely tulee tulevaisuudessa olemaan sekä puheenjohtajan roolista suhteessa hallitukseen ja toimitusjohtajaan nykyisessä hybridimaailmassa.
11. Miten muodostetaan paras hallitus, Maija-Liisa Friman?
BoardTalks-podcastin 11. jakson vieras Maija-Liisa Friman on toiminut yli 40 vuotta tuotannon, myynnin, asiakaspalvelun ja yleisjohdon tehtävissä sekä suomalaisten että kansainvälisten yritysten palveluksessa. Frimanilla on vuosien saatossa ollut myös monia hallitusjäsenyyksiä. Jaksossa keskustellaan hallitustyön murroksesta ja syvennytään, kuinka hallituksen jäsen voi lisätä tietouttaan yrityksen toiminnasta sekä diversiteetistä hallituksissa.
10. Miten uusi hallituksen puheenjohtaja rakentaa luottamusta omistajiin ja johtoon, Mika Sutinen?
BoardTalks-podcastin 10. jakson vieraana on johtamisen kokenut ammattilainen Mika Sutinen, joka toimii hallituksen puheenjohtajana monissa yhtiössä mm. Reaktor, Framery, Ellun Kanat, Jungle Juice Bar, SGN Group, Luhta sekä hallituksen jäsenenä Stariassa, LähiTapiola Rahoituksessa, Talentreessä. Jaksossa keskustellaan riippumattomien hallitusjäsenten hallitustyöstä erilaisissa yhtiöissä sekä puheenjohtajan roolista hallituksissa. Sutinen paljastaa myös arvokkaan oppinsa, kuinka luottamusta kannattaa rakentaa hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan välille. Lisäksi jaksossa kuullaan onnistuneesta strategiaprosessista ja erityisesti milloin se on parhaimmillaan.
9. Miten vastuullisuus näkyy hallituksen agendalla, Piia-Noora Kauppi?
BoardTalks-podcastin yhdeksännen jakson vieraana on Finanssiala ry:n toimitusjohtaja ja entinen Kokoomuksen europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi. Hän toimii UPM:n hallituksessa ja on vastavalittu nimitysvaliokunnan jäsen. Jaksossa keskustellaan Kaupin hallituspolusta, joka alkoi jo hänen ollessaan vasta 18-vuotias ja kuulemme, mitä oppeja poliittisesta taustasta voi ammentaa yritysmaailmaan. Lisäksi jaksossa syvennytään, kuinka eri vastuullisuuden osa-alueet näkyvät hallitusten agendoilla ja palkitsemisessa sekä kuinka vastuullisuutta voidaan mitata.
8. Kuinka yhteistä omistajatahtoa viedään yrityksen päätöksentekoon, Peter Seligson?
BoardTalks-podcastin kahdeksannen jakson vieraana on Ahlströmin sukuun kuuluva yritysjohtaja ja yksi Suomen tunnetuimmista markkina-asiantuntijoista Peter Seligson. Hän on Ahlstromin ja sittemmin Ahlstrom-Munksjön hallituksen pitkäaikainen jäsen ja entinen hallituksen puheenjohtaja. Jaksossa keskustellaan osaavasta omistajuudesta, omistajatahdon muodostamisesta ja sen viemisestä hallitukseen, miten omistajien keskinäisiä erimielisyyksiä ratkotaan ja mitä asioita omistajatahtoon erityisesti kuuluu. Lisäksi jaksossa syvennytään Private Equityn päätöksenteko- ja sparraustapoihin.
7. Mikä on hallituksen rooli integraatioprosessissa, Hannele Jakosuo-Jansson?
Hannele Jakosuo-Jansson on Neste Oyj:n henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja sekä johtoryhmän jäsen. Jaksossa keskustellaan hallituksen roolista integraatioprosessissa, mitkä ovat avainelementtejä onnistuneeseen integraatioprosessiin, ja minkälaisia yritys- ja turvallisuus kysymyksiä tulee olla hallituksen agendalla. Jaksossa kuullaan myös Jakosuo-Janssonin hallituspolusta sekä kuinka Nesteen uusiutuva kasvustrategia vietiin onnistuneesti läpi.
6. Mitä olemme oppineet pandemian ajalta hallitustyöstä, Risto Siilasmaa?
Risto Siilasmaa on tietoturvayhtiö F-Securen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hän toimi Nokian hallituksen puheenjohtajana 2012-2020 ja Elisan hallituksen puheenjohtajana 2008-2012. Riston intohimo ja missio on kasvattaa pohjoismaista yrittäjyyttä kilpailemaan Piilaakson ja Kiinan kanssa. Risto onkin sijoittajana, neuvonantajana ja hallituksen jäsenenä mukana auttamassa noin 30 nuorta teknologiayhtiötä kansainväliseen kasvuun ja menestykseen.
5. Mikä on yrityskoon vaikutus puheenjohtajan rooliin, Leena Niemistö?
Lääkäri, startup-sijoittaja ja kulttuurivaikuttaja Leena Niemistö vaikuttaa Stockmannin, Pihlajalinnan, Raision, Nexstimin ja Nightingale Healthin hallituksissa. Lisäksi hän toimii useiden startuppien ja järjestöjen hallituksissa. Hän on myös Suomen kansallisooppera ja -baletin hallituksen puheenjohtaja. Jaksossa keskustellaan Leenan laaja-alaiseen hallituskokemukseensa peilaten eri yhtiöiden hallitusjäsenten rooleja ja erityisesti hallituksen puheenjohtajan roolia niin kasvu- kuin pörssiyhtiössä.
4. Millaista on osaava omistajuus, Philip Aminoff?
Philip Aminoff on merkittävä vaikuttaja ja aktiivinen hallituksen jäsen Aminoffien perheen omistamissa yhtiöissä, joita ovat valaistustekniikkaan erikoistunut Helvar, audiovisuaalisia järjestelmiä valmistava Electrosonic, tehdasautomaation osaaja Fastems sekä monipuolisia liikkumisen palveluita ja kuljetusratkaisuja tarjoava Veho. Jaksossa keskustellaan mitä on osaava omistajuus sekä miten varmistetaan, että yhtiöissä tehdään parhaat mahdolliset päätökset ja miten perheyhtiöissä kootaan ammattimaisesti toimiva hallitus.
3. Mitä First North -yhtiöiden tulee tehdä päästäkseen päälistalle, Mammu Kaario?
Mammu Kaario vaikuttaa Ponssen, Aspon, CapManin, Robitin, Nordic ID:n, Goforen sekä Laptin hallituksissa. Hallitustoiminta ei varsinaisesti ollut Kaarion ensisijainen tavoite vaan siitä muotoutui hänelle työ vuosien varrella. Kuulemmekin jaksossa Kaarion hallituspolusta. Lisäksi jaksossa keskustellaan First North -yhtiöiden työskentelytavoista ja siitä, mitä pitäisi tehdä hallitustyöskentelyssä, että pääsee päälistalle sekä valiokuntatyöskentelystä saloista.
2. Mitä pörssiyhtiöt voisivat oppia kasvuyhtiöiden hallitustyöstä, Kaj Hagros?
Kaj Hagros on lukuisissa kasvuyhtiöiden hallituksissa vaikuttava pääomasijoittaja, strategisti ja kasvuyritysten neuvonantaja. Jaksossa keskustellaan Hagrosin omasta hallituspolusta, joka alkoi Kajn ollessa vasta parikymppinen ja kuulemme Kajn vinkit siitä, kuinka kannattaa kerryttää osaamista hallitustehtäviin. Lisäksi keskustelemme kasvuyhtiöiden hallitustyön eroista verrattuna suuriin pörssiyhtiöihin, strategisesta sparrauksesta sekä ketterästä päätöksenteosta. BoardTalks-podcastissa kuullaan myös, kuinka ne parhaat ideat syntyvät kasvuyhtiöissä.
1. Miten kootaan lisäarvoa tuottava hallitus, Mika Ihamuotila?
Mika Ihamuotila on liike-elämän vaikuttaja ja Marimekon hallituksen puheenjohtaja. Miten Ihamuotila päätyi ensimmäiseen hallitustehtäväänsä? Millainen on hyvä toimitusjohtajan ja puheenjohtajan suhde etenkin tilanteessa, jossa toimitusjohtaja itse siirtyy yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi? Ihamuotila jakaa myös oppejaan siitä, kuinka parhaat kansainväliset osaajat saadaan hallitukseen ja millä perustein hallitus tulisi koota. Lisäksi BoardTalks-podcastissa kuullaan myös Ihamuotilan parhaat vinkit hallitustyöhön.
Lisätietoa
Julia Ruotsi
Boardman viestintäpäällikkö
040 097 49 53
julia.ruotsi@boardman.fi
Lue lisää Boardmanin toiminnasta ja verkoston jäsenyyksistä