Suojele uteliaisuuttasi – Panu Pokkinen

Suojele uteliaisuuttasi – Panu Pokkinen

Jos jostain, uteliaisuudesta pidän kiinni viimeiseen asti. Uteliaisuus pitää ihmisen virkeänä, mutta se on myös luovuuden käyttövoima.

Uteliaana lähdin katsomaan ja kuuntelemaan Boardman Advisorsin Helsingin kaupungin upeassa Empiresalissa järjestämää ”Johtajuus, taide ja radikaali luovuus” -tapahtumaa muutama viikko sitten.

Tilaisuus oli mahtava! Aihe napakymppi, esitykset innostavia ja rytmitys onnistunut. On suorastaan synti nostaa esille vain yksi osio näin inspiroivasta kokonaisuudesta, mutta riskilläkin keskityn nyt tanssija, koreografi ja taiteellinen johtaja Tero Saariseen.

Saarisen haastattelumuotoon rakennettu esiintyminen pureutui johtajan tärkeimpään ominaisuuteen. Ilman luovuutta ei synny uutta. Ilman luovuutta emme kehity, taannumme. Ja taantumus on varmin keino tuhoon.

 

Kirjoittaja Panu Pokkinen toimii johtajana ja vastaavana päätoimittajana Ylellä.

Kirjoittaja Panu Pokkinen toimii johtajana ja vastaavana päätoimittajana Ylellä.


Tero Saarinen nousi lavalle ja hurmasi. Oppia saa jo pelkästään siitä, kun kuuntelee, millä keinoin taidealojen huippuosaajat rakentavat luovuutta ympärilleen. Kun siihen yhdistää Saarisen visonäärisen johtajuuden ja kyvyn yksinkertaistaen kiteyttää, silmät kirkastuivat ja ajatukset alkoivat virrata. Yksinkertainen on kaunista. Ja vaikuttavaa.

Kykyä yhdistellä, tilaa luovuudelle ja rohkeutta ympärille. Näistä elementeistä kiteytettynä Saarinen menestyksensä ammentaa.

Saarisella on uskomaton kyky katsoa ja etsiä asioita, jotka eivät luonnostaan kuuluisi yhteen, ja yhdistää ne. Hän osaa mielikuvitella ja rohkaista ihmisiä ympärillään samaan.

Saarinen kertoi projektistaan, jossa Shakespearen Macbeth-näytelmän tekstiä jatketaan tanssin, liikkeen ilmaisun keinoin. Jos pystytään luomaan yhteys kirjallisuuden pysyvyyden ja tanssin liikkuvuuden välille, voidaan löytää jotain ennenkokematonta.

Mielikuvituksen lisäksi luovuus vaatii tilaa, henkistä rauhaa. Saarinen nosti esille omat keinonsa rauhoittumiseen. Hakeudu irti ärsykkeiden maailmasta: katso huojuvaa puuta tai keinuvaa merta viikoittain, sanoo Saarinen. Kiihtyvälle digitaaliselle hälylle pitää laittaa stoppi, jotta luovilla ajatuksilla on tilaa syntyä.

Mielikuvituksella ja tilalla ei kuitenkaan ole merkitystä, jos ei uskalla. Saarinen puhui rohkeudesta turvallisen tilan käsitteen kautta. Hän ei pyri rakentamaan tiimeilleen turvallista tilaa, hän tähtää aina rohkean tilan rakentamiseen.

Kyseessä ei ole sanahelinää vaan nerokas oivallus. Jos turvallinen luo rauhaa ja varovaisuuta, rohkea puolestaan ohjaa toimimaan ja yrittämään. Tila ei voi olla rohkea, jos se ei ole myös turvallinen. Turvallisuuden lisäksi tilaan täytyy syntyä ilmapiiri, joka kannustaa yrittämään ja kokeilemaan uutta. Luopumaan omista kaavoistaan ja heittäytymään.

Rohkea tila. Se jäi todellakin kolkuttamaan takaraivoon. Uskon itse vahvasti siihen, että parhaat lopputulokset syntyvät vain, jos rohkeus riittää mennä ”pitkäksi”, ylittää rajoja: ideavaiheessa pitää olla pää pilvissä ja jalat irti maasta. Kyllä realismi ohjaa ratkaisun lopulta sinne rajan oikealle puolelle.

Jos menemme turvallisuus edellä, emme ajaudu ideoimaan mahdotonta. Ilman mahdottomalla leikittelyä emme löydä pistettä – mahdottoman ja mahdollisuuden rajaa – jossa todellinen menestys on piilossa.

Toki tiimi tarvitsee myös haastamista ja konflikteja, jotta se pystyy parhaimpaansa. Sekään ei onnistu, jos ympärillä ei ole turvallinen ja rohkaiseva ilmapiiri.

Itse innostuin ja rohkaistuin niin, että taidan kokeilla ajatusta rohkean tilan tavoittelemisesta myös omassa tiimissäni.

Jos onnistumme, saatamme löytää paikkoihin, jonne muut eivät ole vielä uskaltaneet. Todellisen luovuuden lähteille.

Sitä tämä kiihtyvässä muutoksessa olevassa työelämässä pärjääminen edellyttää. Tilaa ja rauhaa kuvitella. Rohkeutta etsiä mitä muut eivät ole vielä uskaltaneet. Uusia menestystarinoita.

Niitä kohden.

Panu Pokkinen
Johtaja, vastaava päätoimittaja
Urheilu, tapahtumat ja tuotanto
Yle

Tilaa uutiskirje