Kolmannen sektorin rahoituspohja rapautumassa – mikä neuvoksi?

Kolmannen sektorin rahoituspohja rapautumassa – mikä neuvoksi?

Kansalaistoiminnalla on pitkät perinteet suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Miljoonat suomalaiset kuuluvat kansalaisjärjestöihin, tekevät vapaaehtoistyötä ja tukevat järjestöjen työtä lahjoittamalla.

Yleishyödyllisten järjestöjen rahoitus on suurelta osin perustunut Veikkauksen rahapelituottojen jako-osuuksiin, jotka viime vuosina ovat olleet miljardin euron luokkaa. Tuotoista 53 % on kanavoitu avustuksina urheilu- ja liikuntakasvatuksen, tieteen, taiteen, kulttuurin ja nuorisotyön järjestöjen toimintaan ja 43 % sosiaali- ja terveysjärjestöjen työhön. Veikkauksen rahapelituottojen ja sen myötä jaettavien avustusten on arvioitu alenevan lähivuosina kolmanneksella. Valtiovalta tilasi asiakokonaisuudesta laajan selvityksen Liikasen johtamalta työryhmältä. Selvitysryhmän raportti ratkaisuehdotuksineen valmistui helmikuussa 2021 (linkki raporttiin/ Valtioneuvoston julkaisuja 1921:12).

Säätiöt jakavat taseestaan apurahoina ja hankeavustuksina vuosittain noin 500 miljoonaa, josta puolet tieteelle ja loput taiteelle sekä kansalaistoiminnalle. Poliittisessa keskustelussa on ollut esillä aloite säätiöiden verotuksen kiristämisestä. Tämän on arvioitu merkitsevän jaettavan apurahasumman vähenemistä vuosittain 40 miljoonalla eurolla. Käytännössä apurahalla työskentelevien määrä olisi joka vuosi arviolta 1700 henkilötyövuotta vähemmän.

Boardman järjestää perjantaina 11.6.2021 klo 9.00-11.00 (online) keskustelutilaisuuden aiheesta ”Kolmannen sektorin rahoituspohja rapautumassa – mikä neuvoksi?”

Mitä yllä mainitut kehityskulut tarkoittavat yhteiskunnan ja edunsaajien kannalta? Millaisia ratkaisuja asiaan on kaavailtu? Millaisia vaihtoehtoja voisi olla rahoituspohjan laajentamiseen tiukkenevassa taloustilanteessa? Keskustelemme teemoista Tuomo Lähdesmäen johdolla.


OHJELMA

9.00 Avaus – Satu Mehtälä, Setlementtiliitto ry:n ja Invalidisäätiön puheenjohtaja, Boardman -partneri

  • Rahapelijärjestelmä järjestötyön rahoittajana – järjestelmän uudistamisvaihtoehdoista, Erkki Liikanen
  • Kolmannen sektorin rahoituspohjan laajentaminen – löytyykö uskallusta? Sirpa Jalkanen
  • Kommentoijina Mirjam Kalland ja Osmo Soininvaara

10.30 Q & A – chat

11.00 Tilaisuuden päätös, Tuomo Lähdesmäki, Boardman-partneri

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tilaisuuteen niin ota yhteyttä Heliin, heli.koukkula(a)boardman.fi


TILAISUUDEN ALUSTAJAT

Erkki Liikanen on pitkäaikainen Suomen Pankin pääjohtaja (2004-2018) ja poliitikko, joka on toiminut EU:n komissaarina (1995-2004), SDP:n kansanedustajana (1972-1990) ja valtiovarainministerinä (1987-1990). Liikanen oli kuusi vuotta Suomen Punaisen Ristin ja on edelleen Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n hallituksen puheenjohtaja. Hän oli rahapelijärjestelmän uudistamista pohtineen selvitysryhmän puheenjohtaja.
Sirpa Jalkanen on tieteen akateemikko ja maailman johtavia immunologeja. Hän on kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, tutkija ja arvostettu tieteentekijä, joka on palkittu mm. Euroopan naiskeksijäkilpailussa vuonna 2016. Jalkanen on Emil Aaltosen säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Säätiöt ja rahastot ry:n hallituksen jäsen.
Mirjam Kalland on Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen professori ja kasvatustieteiden tohtori, joka on toiminut Mannerheimin Lastensuojeluliiton puheenjohtaja vuodesta 2017.
Osmo Soininvaaraon tilastotieteilijä, tietokirjailija ja poliitikko, joka toimi viisi kautta vihreiden kansanedustajana vuosien 1987 ja 2015 välillä, vihreiden puheenjohtajana 2001-2005 ja peruspalveluministerinä 2000-2002. Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen hän on ollut vuodesta 1985. Soininvaara oli rahapelijärjestelmän uudistamista pohtineen selvitysryhmän jäsen ja on myös Boardman -partneri.
Tuomo Lähdesmäki on toiminut yli 30 vuotta kansainvälisten yritysten johto- ja hallitustehtävissä. Lisäksi hän on vaikuttanut elinkeinoelämän järjestöjen ja yleishyödyllisten yhteisöjen luottamustehtävissä, mm. Säätiöt ja rahastot ry:n puheenjohtajana vuodesta 2012 alkaen. Lähdesmäki Boardman -partneri ja kuuluu Boardmanin perustajiin.