BoardTalks: Kuinka yhteistä omistajatahtoa viedään yrityksen päätöksentekoon, Peter Seligson?

BoardTalks: Kuinka yhteistä omistajatahtoa viedään yrityksen päätöksentekoon, Peter Seligson?

BoardTalks-podcastin kahdeksannen jakson vieraana on Ahlströmin sukuun kuuluva yritysjohtaja ja yksi Suomen tunnetuimmista markkina-asiantuntijoista Peter Seligson. Hän on Ahlstromin ja sittemmin Ahlstrom-Munksjön hallituksen pitkäaikainen jäsen ja entinen hallituksen puheenjohtaja. Vaikka Seligson kuuluukin Ahlströmin sukuun, hän on kertaalleen menettänyt kaikki Ahlströmin osakkeensa taattuaan isänsä lainoja 1980-luvulla. Myöhemmin hän on kuitenkin ostanut osakkeet takaisin.

Peter on Seligson & Co:n perustajajäsen ja osakas ja toimii myös sen Phoenix-rahaston salkunhoitajana. Seligson on myös sijoitusyhtiö Meniren ja eQ Onlinen – nykyisen Nordnetin – perustajia. Jaksossa keskustellaan osaavasta omistajuudesta, omistajatahdon muodostamisesta ja sen viemisestä hallitukseen, miten omistajien keskinäisiä erimielisyyksiä ratkotaan ja mitä asioita omistajatahtoon erityisesti kuuluu. Lisäksi jaksossa syvennytään Private Equityn päätöksenteko- ja sparraustapoihin.

“Kannattaa omistaa jotakin niin kauan kuin olet sille paras omistaja.”

Kuuntele Peter Seligsonin opit BoardTalks-podcastista

BoardTalks on Boardmanin lanseeramana podcast, jota juontavat Laura Raitio ja Taru Lindeman. Lue lisää BoardTalks-podcastistä ja seuraa meitä Twitterissä BoardTalks_pod ja kuulet uusista jaksoista ensimmäisenä! Arvostele meidät myös podcast-alustoilla (Spotify, Apple Podcasts jne) ja seuraa meitä suosikki podcast-alustalla!

Millaista on osaava omistajuus?

“Kannattaa omistaa jotakin niin kauan kuin olet paras sille omistaja,” toteaa Seligson BoardTalks-podcastin kahdeksannessa jaksossa. Hänen mukaansa lausahdus pätee kaikkeen. Myös Ahlström Capitalin päätöksentekoketjuun on juurrutettu, että yhtiö omistetaan niin kauan kuin nykyiset omistajat ovat yhtiölle parhaita omistajia.

Konkreettisesti Seligson kuvasi osaavan omistajuuden tarkoittavan myös sitä, että omistajalla on selkeä näkemys siitä mitä yritykselle pitää tehdä ja mihin suuntaan yrityksen toimintaa viedään. Osaavan omistajan tulee kyetä katsomaan yrityksen kehitystä suuressa mittakaavassa ja tarkastelemaan onko se menossa oikeaan suuntaan.

Omistajien tulee muodostaa yhteinen omistajatahto. Seligson kuitenkin avaa jaksossa omistajatahdon muodostamista niin, että loppujen lopuksi omistajatahto muodostuu jonkun aloitteesta, jota sitten ryhmässä puidaan ja kehitetään eteenpäin. “Joko sinä kävelet sen ongelman yli ja löydät sen ratkaisun tai sitten myyt idean ja saat joukot sen taakse,“ kiteyttää Seligson.

Näin ollen ideoita ja ratkaisuja tuodaan hallitukselle myös omistajien puolesta, joita hallitus sitten jalostaa. Seligson korostaakin jaksossa, että Ahlstromillä on jo kauan sitten lähdetty kehittämään struktuuria sille, kuinka perheen yhteistä näkemystä saadaan esille ja viedään eteenpäin. “Ei se helppoa ole. Silti omalla tavalla jotain on tehty oikein Ahlstrom-Munksjössa, kun olemme saaneet 98,5 prosenttia suvun omistajista tulemaan mukaan,“ toteaa Seligson.

Miksi yrityskulttuuri tulisi olla omistajien agendalla?

Seligsonin mukaan omistajatahto koostuu ainakin taloudellisista asioista ja siitä, mitä omistajat taloudellisesti odottavat yritykseltä. Hän kuitenkin myös korostaa, että omistajatahtoon kuuluu paljon muitakin asioita, kuten yhtiön arvot, kulttuuri jne. sekä miten niitä viedään eteenpäin.

“Jos katsoo vahvoja yrityksiä, perheyhtiö konseptina on äärimmäisen elävä. Suurin osa maailman yhtiöistä on perheyhtiöitä.” Seligsonin mukaan parhaita yrityksiä viedään pitkäjänteisesti eteenpäin yli sukupolvien.

Monissa pörssiyhtiöissähän löytyy vahvoja kulttuureja, mutta Seligson korostaa, että joku nekin on sinne vienyt. Joku on tuonut yrityskulttuurin sisään yhtiöön. Usein se on vahva perustaja tai perheyrittäjä. Sitten se on siellä löytänyt oman maailmansa ja jatkanut elämää.

Hallituksella on siten tärkeä rooli ylläpitää ja kehittää sitä yrityskulttuuria. Kuitenkin yrityskulttuurin tulee pysyä myös omistajien agendalla, sillä Seligsonin mukaan omistajat ovat useimmiten niitä, jotka ovat yrityksen toiminnassa mukana pisimpään ja vaihtuvat harvemmin kuin toimitusjohtajat tai hallituksen jäsenet. Jaksossa Seligson paljastaa myös mistä muodostuu hänen mielestään paras yrityskulttuuri.


Tilaa uutiskirje