Mikä on yrityskoon vaikutus puheenjohtajan rooliin, Leena Niemistö?

Mikä on yrityskoon vaikutus puheenjohtajan rooliin, Leena Niemistö?

BoardTalks-podcastin 5. jakson vieraana on lääkäri, hallitusammattilainen, startup-sijoittaja ja kulttuurivaikuttaja Leena Niemistö. Leena on tällä hetkellä usean listatun yhtiön hallituksen jäsen, kuten Stockmannin, Pihlajalinnan, Raision, Nexstimin ja Nightingale Healthin. Lisäksi hän toimii useiden startuppien ja järjestöjen hallituksissa. Hän on myös Suomen kansallisooppera ja -baletin hallituksen puheenjohtaja.

Jaksossa keskustellaan Leenan laaja-alaiseen hallituskokemukseensa peilaten eri yhtiöiden hallitusjäsenten rooleja ja erityisesti hallituksen puheenjohtajan roolia niin kasvu- kuin pörssiyhtiössä.

“Jos pitäisi valita yksi tärkeimmistä asioista niin sanoisin luottamuksen ja sen rakentamisen. Jos ei sitä ole, niin sitten kaikki muukin ontuu.”

Kuuntele Leenan opit BoardTalks-podcastista

BoardTalks on Boardmanin lanseeramana podcast, jota juontavat Laura Raitio ja Taru Lindeman. Lue lisää BoardTalks-podcastistä ja seuraa meitä Twitterissä BoardTalks_pod ja kuulet uusista jaksoista ensimmäisenä! Arvostele meidät myös podcast-alustoilla (Spotify, Apple Podcasts jne) ja seuraa meitä suosikki podcast-alustalla!

Toimitusjohtajan ja puheenjohtajan suhde eri yhtiöiden hallitustyössä

Toimitusjohtajan ja puheenjohtajan välisessä suhteessa ei voida sivuuttaa henkilöiden välistä kemiaa. Kuitenkin Niemistön mukaan on olemassa yksi asia yli muiden, jonka tulee olla hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan suhteen perustana.

“Jos pitäisi valita yksi tärkeimmistä asioista niin sanoisin luottamuksen ja sen rakentamisen. Jos ei sitä ole, niin sitten kaikki muukin ontuu,” korostaa Niemistö. Jos on luottamusta niin, silloin suhde toimii niin hyvinä kuin huonoina hetkinä.

Niemistö korostaa myös, että luottamuksen rakentamisessa avainasemassa on myös rehellisyys ja avoimuus. Tärkeää on pystyä olemaan oma itsensä eikä vain toimimaan roolin kautta.

Niemistön näkemyksen mukaan aika on muuttanut suhteiden laatua. Aikaisemmin hallituksen puheenjohtajan rooli oli enemmän kontrolloivampi, kun taas nykyjään hallituksen puheenjohtajan rooli nähdään enemmänkin sparraavana ja valmentajana toimitusjohtajan apuna.

“Se, että säilyttää integriteetin, on luottamusta ja sparraava rooli, niin kyllä se pitää sisällään myös sen, ettei tarvitse olla parhaita ystäviä vaan tietty etäisyys kannattaa pitää. Silloin tehtävän hoitaminen on helpompaa”.

Erityisesti kasvuyhtiöissä korostuu hallituksen puheenjohtajan rooli. “Oman kokemukseni mukaan kasvuyhtiöissä suhde on vieläkin tiiviimpi ja se on todella luottamuksellinen. Siinä puheenjohtajalla on vahva sparraajan rooli toimitusjohtajan suuntaan. “

Niemistön mukaan kasvuyhtiöissä hallituksen puheenjohtajan rooli vaatii usein enemmän aikaa kuin listayhtiöissä. Niemistö kehottaakin, että ainakin ajankäytöllisesti kannattaa varautua, että hallituksen puheenjohtajan työ on päivittäistä.

Hallitustyön parhaat käytännöt niin kasvu- kuin pörssiyhtiössä

Niemistön mukaan isommissa yrityksissä ja yhteisöissä strategiatyö on huomattavasti strukturoidumpaa, joista kasvuyritykset voisivat ammentaa oppeja.

Kasvuyhtiöiden strategiatyöstä ja sen tekemisestä Niemistö nostaa jaksossa esille kokeilukulttuurin. “Tänä päivänä yrityksen tarkoitus, arvot ja kulttuurin rakentaminen korostuvat todella paljon. Kun puhutaan “fail fast”-käsitteestä, niin kyllä se pitää paikkaansa kasvuyhtiöissä.“ Kasvuyrityksessä saattaa yhdessä vuodessa tapahtua todella paljon ja niiden tuleekin kyetä kääntämään tarvittaessa nopeastikin suuntaa.

Ketteryys ja nopeus, joustavuus ovat kasvuyritysten ominaisuuksia, josta taas pörssiyhtiöt voisivat Niemistön mukaan ottaa mallia. “Esimerkiksi tuotekehitys on huomattavasti nopeampaa kasvuyrityksissä. Siinä on kyllä ehdottomasti oppimista”.

Toinen Niemistön jaksossa nostama asia hyvistä käytännöistä käsittelee sitä, miten hallitus pääsee lähemmäs yrityskulttuuria. Niemistön mukaan se ei voi tapahtua etänä ja tarkoittaa sitä, että hallitus kohtaa aidosti johtoryhmää.

Johtoryhmän tapaamisten lisäksi on tärkeää tutustua yrityskulttuuriin astetta syvemmälle niin, että hallitus tapaa yrityksen henkilökuntaa. “Kun keskustelee ja tarkkailee niin siinä saa aika hyvin kuvaa yrityksen kulttuurista. Musta se vaatii tämän, sillä ei se siellä hallitushuoneessa selviä.”

Myös yrityskulttuurin ymmärtämiseen on eräs toinenkin erinomainen tapa: “On hyvä, ettei vain talousjohtaja tai toimitusjohtaja esittele kaikkia asioita hallitukselle vaan, että sieltä tulee linjavastaavat esittämään säännöllisesti omaa alaansa.”

Kuuntele jakso! BoardTalks-jaksot ovat kuunneltavissa seuraavilta podcast-alustoilta:

SpotifyApple PodcastsSupla

Boardmanin hallitustyötä, omistajuutta, päätöksentekoa ja johtajuutta käsittelevässä BoardTalks-podcastissa keskustellaan kokeneiden hallitusjäsenten, johtajien ja omistajien työelämän merkityksellisistä opeista sekä syvennytään hallitustyöskentelyyn ja päätöksentekijöiden agendoilla oleviin ajankohtaisiin ilmiöihin.

Tutustu muihin jaksoihin täältä!