BoardTalks: Miten kootaan lisäarvoa tuottava hallitus, Mika Ihamuotila?
12.04.2021
BoardTalks-podcastin ensimmäisen jakson vieraana on tunnettu suomalainen liike-elämän vaikuttaja ja Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila. Jaksossa keskustellaan, miten Ihamuotila päätyi ensimmäiseen hallitustehtäväänsä. Millainen on hyvä toimitusjohtajan ja puheenjohtajan suhde etenkin tilanteessa, jossa toimitusjohtaja itse siirtyy yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi? Ihamuotila jakaa myös oppejaan siitä, kuinka parhaat kansainväliset osaajat saadaan hallitukseen ja millä perustein hallitus tulisi koota. Lisäksi BoardTalks-podcastissa kuullaan myös Ihamuotilan parhaat vinkit hallitustyöhön.
”Hakekaa sellaisia tehtäviä, joissa teidät heitetään selvästi toiselle toimialalle, mutta mielellään sellaiselle toimialalle, jossa on jotain samankaltaisuutta”.
Kuuntele Ihamuotilan opit BoardTalks-jaksosta
BoardTalks on Boardmanin lanseeramana podcast, jota juontavat Laura Raitio ja Taru Lindeman. Lue lisää BoardTalks-podcastistä ja seuraa meitä Twitterissä BoardTalks_pod ja kuulet uusista jaksoista ensimmäisenä!
Millainen on sparraava toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan suhde?
“Muistan ajatelleeni silloin ensimmäisessä tapaamisessa, että hei tässä saattaisi olla tuleva johtoryhmän jäsen”, totesi Ihamuotila Tiina Alahuhta-Kaskosta. Ihamuotila kertoi, että nähdessään Alahuhta-Kaskon kehityksen, kapasiteetin ja potentiaalin Marimekon työntekijänä, syntyi ajatus toimitusjohtajan kasvattamisesta yrityksen sisältä.
Ihamuotila kertoi, että lukuisten keskustelujen jälleen hallituksen puheenjohtajan, hallituksen jäsenten ja osakkeenomistajien kanssa päädyttiin ratkaisuun, että yrityksessä toteutettaisiin hidas vaihdos. Ihamuotila siirtyisi itse pois toimitusjohtajan tehtävästä ja hänen tilalleen tulisi Alahuhta-Kasko. Ihamuotila itse siirtyisi vähitellen toimitusjohtajan roolista Marimekon hallituksen puheenjohtajaksi.
Ihamuotila toteaa podcastissa, ettei suosittele vastaavaa mallia, vaikka Marimekon tapauksessa järjestely toimikin erinomaisesti. “itseasiassa paheksun sitä, että toimitusjohtaja siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi ja yleensä se ei toimi, että hallituksen puheenjohtajatyyppisessä roolissa”. Kuitenkin Marimekon tilanteessa koettiin, että järjestelyillä pystytään parhaiten tukemaan Alahuhta-Kaskon siirtymistä toimitusjohtajaksi.
Ihamuotila kertoo, että toimitusjohtajan siirtyessä hallituksen puheenjohtajaksi kohdataan usein todella monia haasteita. Kysyttäessä taas miksi järjestely kuitenkin toimi Marimekon tapauksessa Ihamuotila kertoi, että yhteydenpito on ollut päivittäistä ja työnjako alusta saakka hyvin selkeää.
“Tärkeää on se, että hallitus miettii, mikä on oikein. Mikä on parasta osakeyhtiölle, kaikille osakkeenomistajille ja ylimmän johdon ja toimitusjohtajan toimintaedellytyksille. Jos löytyy malli, joka poikkeaa konventiosta niin sitten mennään sillä tavalla.”

Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila
Miten koota osaava ja lisäarvoa tuottava hallitus?
Ihamuotila mukaan hallitusten jäsenten valitsemisesta puhutaan aivan liian vähän ja hän toivoisi aiheesta lisää keskustelua. “Jos miettii puheenjohtajan roolia niin sanoisin, että kaksi kaikkein tärkeintä tehtävää, josta kaikki muu seuraa, on toimitusjohtajan ja hallituksen valitseminen.”
Ihamuotila kertoo jaksossa, kuinka hallitus on muodostettu Roviossa ja Marimekossa. “Tapa sekä Roviossa että Marimekossa on ollut se, että olen pyrkinyt identifioimaan toimitusjohtajan kanssa, että mitkä ovat ne seuraavan 3–5 vuoden ajan isot strategiset ilmiöt tai toimialat, esimerkiksi teknologiset muutokset, johon yhtiön pitää pystyä vastaamaan tai mitä kautta kilpailuetua rakennetaan.”
Isojen strategisten ilmiöiden ja toimialamuutosten identifioinnin jälkeen pohditaan yhteistyössä johdon kanssa, mitä osaamista ja kompetensseja hallituksesta puuttuu. Ihamuotila kertoi, että tässä yhteisessä pohdinnassa on myös lukuisia muita etuja. “Samalla kun hallituksen puheenjohtajaa tekee tätä työtä, se saa toimitusjohtajan samalla pohtimaan sitä, että onko minulla sellainen tiimi, joka pystyy vastaamaan näihin asioihin. “, kertoi Ihamuotila.
Ihamuotila kertoo kokemuksiaan lukuisista hallitusrekrytointi epäonnistumisista sekä onnistumisista. Hän avaa jaksossa, kuinka Marimekko onnistui saamaan kolme kokenutta kovaa nimeä hallituskokoonpanoonsa.“Nyt sitten kun käytiin pitkät listat läpi ja annettiin lupa, että 20 henkilöä saa lähestyä, niin kaikki suostuivat!”
Marimekon hallituksen uusia jäseniä ovat tunnetun kiinalaisen muotiyhtiö Semirin toimitusjohtaja Carol Chen, luksusmuotitalo Bottega Venetan Japanin-toimitusjohtaja Tomoki Takebayashi sekä urheiluvälineyhtiö Amer Sportsin talous- ja hallintojohtaja Jussi Siitonen.