Mikä on kansainvälisen yrityksen maajohtajan rooli, Mervi Airaksinen?

Mikä on kansainvälisen yrityksen maajohtajan rooli, Mervi Airaksinen?

Jaksossa keskustellaan mm. kansainvälisen organisaation maayhtiön toimitusjohtajan roolista. Mistä ja miten maayhtiön toimitusjohtaja saa tukea päätöksilleen ja sparrausapua monimutkaisten ongelmien äärellä.

Oppejaan onkin jakamassa Suomen Microsoftin toimitusjohtaja Mervi Airaksinen. Suomen Microsoftia ohjaa Yhdysvalloissa toimiva emoyhtiö.

Aikaisemmin Mervi on työskennellyt myös IBM:n ja Ciscon Suomen toimitusjohtajana. Mervillä onkin pitkä kokemus ICT-alan eri johtotehtävistä ja vahva näkemys teknologian merkityksestä paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Lisäksi Mervi toimii Huoltovarmuuskeskuksen, Vincitin sekä Vaasan yliopiston hallituksissa.

“Roolista tulee aina kantajansa näköinen”.

Mervin mukaan maajohtajalla itsellään merkittävä vaikutus siihen, mistä asioista työnkuva muodostuu.

Ensinnäkin maajohtajan rooliin kuuluu tehdä maayhtiön toiminta näkyväksi emoyhtiölle. Mervi nostaakin esille, että on ollut hienoa päästä kertomaan, miten Suomessa osataan olla digitaalisen osaamisen saralla edelläkävijöitä.

Hänen mukaansa Suomi on pienen kokonsa ja ketterän tekemisen ansiosta hyvä maa kokeilla uusia teknologioita. Näin ollen Suomella on Mervin mukaan kokoaan isompi rooli.

Maajohtajalla on myös merkittävä rooli investointien saamisessa Suomeen. Myös tämän takia on hyvin tärkeää saada emoyhtiön päätöksentekijät tietoiseksi Suomen maayhtiön eduista ja valmiuksista.

Microsoft toimii maailmanlaajuisesti ja sillä on lukuisia tytäryhtiöitä ympäri maailmaa. Mervin mukaan Suomen yksikön toimitusjohtajana toimiminen tarjoaakin loistavan näköalapaikan maailmalla tapahtuviin teknologiamuutoksiin, innovaatioihin ja kehityshankkeisiin ympäri maailmaa.

Samalla myös maayhtiöiden johtajat muodostavat kiinnostavan verkoston, josta saa loistavan sparrausryhmän. Mervin mukaan nämä sparrausryhmät auttavat katsomaan operatiivisen arjen yli.

Maajohtajan tulee pystyä tarkastelemaan 3-5 vuoden päähän, sillä nyt kylvetään siemeniä tulevaisuuden kasvulle.

“Kantaa huoli tästä päivästä ja miltä viiden vuoden päästä näyttää.”

Yleisesti maayhtiöiden välillä toiminta on isossa kuvassa samanlaista. Mervi kuitenkin nostaa jaksossa esille mielenkiintoisia maiden omia erityispiirteitä, joita tulee ottaa huomioon.

Jaksossa syvennytään myös tarkastelemaan maayhtiöiden hallituksen roolia suhteessa emoyhtiön hallitukseen ja pohditaan mitä muut organisaatiot voisivat oppia teknologia-alan ketteryydestä.

Kuuntele jakso! BoardTalks-jaksot ovat kuunneltavissa seuraavilta podcast-alustoilta:

SpotifyApple PodcastsSupla

Boardmanin hallitustyötä, omistajuutta, päätöksentekoa ja johtajuutta käsittelevässä BoardTalks-podcastissa keskustellaan kokeneiden hallitusjäsenten, johtajien ja omistajien työelämän merkityksellisistä opeista sekä syvennytään hallitustyöskentelyyn ja päätöksentekijöiden agendoilla oleviin ajankohtaisiin ilmiöihin.

Tutustu muihin jaksoihin täältä!