Miten yrittäjän rooli muuttuu yhtiön elinkaaren mukana, Kirsi Piha?

Miten yrittäjän rooli muuttuu yhtiön elinkaaren mukana, Kirsi Piha?

Kirsi Piha on viestinnän ja muutoksen ammattilainen, joka uskoo kommunikaation kykyyn tehdä muutoksesta totta. Vuonna 2008 hän perusti viestintätoimisto Ellun Kanat Oy:n, jossa tätä aatetta viedään vahvasti eteenpäin.

Operatiivisten tehtävien, toimitusjohtaja- ja hallituksen puheenjohtajaroolien jälkeen Kirsi toimii tällä hetkellä Ellun Kanojen omistajana ja hallituksen jäsenenä. Aikaisemmin Kirsi on toiminut mm. Vincitin hallituksen jäsenenä ja Nordic Business Forumin hallituksessa.

Tällä hetkellä Kirsi tutkii merkityksen syntymistä, merkityksellistä työtä, organisaatiokulttuuria, yhteiskuntaa ja elämää. Kirja näistä teemoista syntyy vuoden 2022 aikana.

Lisäksi Kirsi on toiminut aktiivisesti politiikassa vuosina 1994-2003.

Tänään keskustelemme Kirsin näkemyksistä siitä, miten yrittäjän rooli voi muuttua yhtiön elinkaaren aikana ja millaisia kysymyksiä, hyötyjä ja haasteita näihin roolin muutoksiin liittyy.

“Niitä tilanteita ei ole vain yksi kaksi kolme, jossa perustajayrittäjä on pilannut sen oman yrityksen mahdollisen kehityksen ja kasvun, että on kuristanut niin kovaa, että lopulta yritys kuihtuu ja tukehtuu.”

Jaksossa kuullaan Kirsin hallitustyöskentelykokemuksista, mikä siinä on erityisen kiehtovaa.

Hänen mukaansa hallitustyöskentelyn erityisen kiehtovaksi tekee se, kuinka erityyppisten ja -taustaisten ihmisten kesken ja eriävien mielipiteiden joukosta voidaan löytää konsensus.

“Mielestäni ollaan todella hyvässä tilanteessa, jos on ollut paljon eri mielipiteitä ja siitä haetaan konsensus.”

Hän korostaakin, että kun hallituksella on vahva yhteinen tarkoitus ja suunta, niin erimielisyyksien keskeltä voidaan löytää yhteinen tapa, jonka avulla päästään eteenpäin.

Jaksossa syvennytään erityisesti keskustelemaan, miten yrittäjän rooli voi muuttua yhtiön elinkaaren aikana. Kirsi avaakin prosessia rehellisesti siitä, miksi hän päätti väistyä itse operatiivisesta johdosta ja, kuinka uusi toimitusjohtajan löydettiin.

Kirsi kertoo jaksossa, ettei oikeaa yleismaailmallista aikaa siirrokseen ole. “Se lähtee omasta itsestään”.

Matkassa oli myös haasteita ja paljon oppimista. Ensinnäkin uuden toimitusjohtajan etsintä vaati aikaa ja perusteluita, vaikka Kirsi kokikin itse ratkaisun olevan lähellä.

“Sisäinen prosessi, mikä kestää aikaa”.

Uuden toimitusjohtajan löydyttyä, Kirsi siirtyi itse hallituksen puheenjohtajaksi. Tämä muutos sai perustajaomistajassa Kirsin sanojen mukaan aikaan sen, että pääsee ikävistä hommista, mutta edelleen käyttää valtaa. Asetelma oli väärä.

Kirsi kertoo joutuneensa reflektoimaan paljon omaa toimintaansa sekä pyytämään apua muilta, miten hän voisi kehittyä parhaaksi mahdolliseksi hallituksen puheenjohtajaksi.

“Olla roolitietoinen ja lähteä rohkeasti sparraamaan ja hakemaan ulkopuolelta apua.”

Hän korostaa jaksossa, että Mika Sutisella oli merkittävä rooli Kirsin siirtymisessä operatiivisesta johdosta hallitukseen. Kirsin mukaan toisen näkemys siinä vierellä, voi auttaa omassa suhtautumisessa asioihin.

Kirsi kannustaakin kaikkia, jotka perustavat yrityksen, perustamaan myös hallituksen. Hallituksen ei tarvitse olla kovinkaan suuri ja se voi koostua vain muutamasta ihmisestä. Hallituksella on kuitenkin arvokas rooli siinä, että se tukee ja sparraa yksinäistä yrittäjää sekä antaa ulkopuolista näkökulmaa.

“Mielestäni se on yksi merkittävä asia, että Ellun Kanoista tuli se mitä siitä tuli.”

Kuuntele jakso! BoardTalks-jaksot ovat kuunneltavissa seuraavilta podcast-alustoilla: Spotify, Apple Podcasts ja Supla.

Boardmanin hallitustyötä, omistajuutta, päätöksentekoa ja johtajuutta käsittelevässä BoardTalks-podcastissa keskustellaan kokeneiden hallitusjäsenten, johtajien ja omistajien työelämän merkityksellisistä opeista sekä syvennytään hallitustyöskentelyyn ja päätöksentekijöiden agendoilla oleviin ajankohtaisiin ilmiöihin.

Tutustu muihin jaksoihin täältä!