Mentorointiohjelman aktori: ”Mahtava tilaisuus kerätä tietoa ja saada verkostoja”

Mentorointiohjelman aktori: ”Mahtava tilaisuus kerätä tietoa ja saada verkostoja”

Boardman Advisors ja Nuorten Yrittäjien mentorointiohjelma on tarkoitettu nuoremman polven yrittäjälle, joka haluaa kasvaa ja kehittyä yrityselämässä kouliintuneen neuvonantajan mentoroinnissa.

Perheyritys EL-Kori Oy:n Iisa Heinola haki ja pääsi mukaan syksyllä alkaneeseen ohjelmaan. Hän lähti hakemaan mentorointisuhteesta uutta näkökulmaa ja ideoita perheyrityksen toimintaan. EL-Kori Oy on vuonna 1956 perustettu kuljetuskoreja valmistava yritys. Iisan äiti Marjut Nordström on yrityksen toimitusjohtaja.

– Meillä haetaan suuntaa tähän ja sitä, miten pystyisin viemään putiikkia eteenpäin, Heinola kertoo.

Mentorointiohjelmaan haki 122 nuorta yrittäjää, 60 valittiin ja heille löydettiin mentorit Boardmanin kautta. Boardman on verkosto, joka kehittää hallitustyöskentelyn osaamista Suomessa. Suomen Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manain mukaan sekä mentorit että aktorit ovat olleet todella tyytyväisiä ohjelmaan ja saaneet siitä paljon irti. Todennäköisesti konsepti toteutuu myös ensi vuonna. Ohjelma jatkuu syyskuuhun asti.

Mentorien paritus oli napakymppi

29-vuotias Heinola on saanut mentoriltaan erityisesti liikkeenjohdollista näkemystä sekä henkilöjohtamisen ymmärrystä. Iisa Heinola on työskennellyt perheyrityksessä viisi vuotta. Hän ei toimi tällä hetkellä yrittäjästatuksella, mutta sukupolvenvaihdoksesta on jo puhuttu.

– Meillä on pieni 20 työntekijää työllistävä yritys. Olen saanut mentoriltani ison yrityksen näkemystä ja päässyt ison yrityksen ajattelutapaan mukaan. Näin olen voinut suhteuttaa omaa toimintaamme.

– Minulla ei ollut selkeää ongelmaa, oli vain kokonaisuus, johon halusin näkökulmaa. Jos on ollut joku asia pinnalla, olen voinut mentorini kanssa jutella siitä ja saada perspektiiviä tilanteeseen. Olen saanut kehitettyä omaa ammatillista näkemystäni.

Heinolan mentori vaihtoi hiljattain työpaikkaa ja nyt mentorointipari toimii kumpikin teknologiateollisuudessa. Mentori ja aktori ovat tavanneet syksyn ja talven aikana 4-5 kertaa ja lisäksi on skypetetty.

– Olen kokenut, että tämä on mahtava mahdollisuus. Mentorien paritus oli tosi onnistunut. Tässä saa just niin paljon kuin itse antaa. Pitää osata olla aktiivinen ja pyytää jeesiä, jos sitä tarvitsee. Tämä on niin mahtava tilaisuus: kerätä tietoa ja saada verkostoja.

Iisa Heinola onkin kokenut, että myös hänen pitäisi tarjota jotakin mentorille.

– Mietin, että mitä hienoa minun pitää tarjota siihen pöytään, että hän kokee tämän olevansa aikansa väärti.

”Aikamoinen mahdollisuus oikein käytettynä”

– Tämä on todella iso panostus Boardmanilta. Tässä on paljon kokemusta liikenteessä ja käytettävissä, mentori ja EK:n osaamis- ja koulutusasioiden johtaja Riikka Heikinheimo sanoo.

Heikinheimo on tehnyt pitkän työuran muun muassa Tekesissä ja nyt Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa. Hän tuli ohjelmaan mukaan Boardmanin kautta.

– Ohjelman hyödyt nuorelle yrittäjälle ovat siinä, että tällaisen ohjelman kautta heidän käytettäväkseen tuleva osaaminen on huikean laajaa ja syvää. Sanoisin, että tämä on aikamoinen mahdollisuus oikein käytettynä.

Heikinheimo mentoroi uutta yrittäjää, kenen liiketoiminta on ihan aluillaan.

– Kyseessä on yliopistossa kypsytetty osaamisidea, jonka liiketoiminnallistamista yritys lähtee viemään eteenpäin. Aikaisemmalla urallani olen nähnyt kymmeniä tällaisia casejä. Pystyn kertomaan mentoroitavalle, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun tällaista käynnistää.

– Minulla on tietysti tietoa julkisista rahoituslähteistä ja julkisesta ohjelmatoiminnasta. Keskusteluissamme on ollut mukana myös henkilön oma mentorointi, olemme käyneet urakehityksestä ajatuksenvaihtoa.

Riikka Heikinheimolle mentorointikokemus on ollut mieluisa.

– Tässä on tämä ihan toisentyyppiseen maailmankuvaan tutustuminen. Sitten olen utelias ihminen ja haluan päätyä vähän erilaisiin tilanteisiin.

He ovat tavanneet 3-4 kertaa viime syksyn jälkeen ja käyneet myös puhelinkeskusteluja.

 

>> Alkuperäisesti julkaistu Suomen Yrittäjien sivulla