Startup sijoittaminen – All In?

Startup sijoittaminen – All In?

Blogi: Jaakko Salminen, FiBAN, hallituksen puheenjohtaja

Startup-sijoittaminen on kuuma puheenaihe yhä laajemmin sijoittajien ja säästäjien piirissä. Startup-pöhinä on alkanut tarttumaan perinteisten osakesäästäjienkin keskuudessa, ja sijoitusmuotoinen joukkorahoitus on lähtenyt vauhtiin.

Osakkeisiin ja rahastoihin tottuneen sijoittajan on hyvä ymmärtää, että startuppeihin sijoittaminen on kokonaan erilainen otus kuin osakesäästäminen, niin hyvässä kuin pahassakin. Ensinnäkin, startupit ovat kaikkein riskialtteimpia sijoituskohteita. Enkelisijoittajien peukalosääntö on, että jos sijoittaa kymmeneen voittajalta tuntuvaan startuppiin, puolet niistä menee nurin, neljästä saa ainakin osan sijoituksestaan takaisin, ja vain yksi menestyy kunnolla. Toisekseen, koska startuppien osakkeita ei myydä missään pörssissä, niitä ei voi helposti realisoida. Lisäksi sijoitusajat ovat pitkiä, hyvin tuottavat startup- sijoitukset realisoituvat keskimäärin yli kahdeksassa vuodessa.

Haasteista huolimatta startuppeihin sijoittaminen on monessa mielessä hyvin palkitsevaa. Ensinnäkin kokeneen henkilön rahallisella ja osaamispanoksella voi olla ratkaiseva merkitys startupin menestykseen. Toisekseen startuppien kanssa työskentely on inspiroivaa niiden innovatiivisuuden, innon ja draivin takia. Ja tottakai startupit ja kasvuyritykset ovat elintärkeitä Suomen tulevaisuudelle.

Startupeissa kaikki osakkaat ovat perinteisessä mielessä omistajia, heistä jokainen on myös sydämellään mukana yrityksessä. Silti yrityksen perustajilla ja muilla osakkailla on tärkeä ero: perustajat ovat pokeritermein ”all in”.

Startup-sijoittajille on nyt suuri kysyntä ja aktiivisilla omistajilla suuri merkitys uusien yritysten kasvun edistäjinä. Hyviä tapoja tutustua toimintaan on osallistua esimerkiksi Boardmanin Growth Board -tilaisuuksiin ja FiBANin bisnesenkeliakatemiaan ja PitchFinland -tapahtumiin.

Startup-sijoittamisessa on ”vaarana” innostua liikaa, joten suosittelen lämpimästi tutustumaan toiminnan jo koettuihin kokemuksiin ensin rauhassa. Lisätietoja löydät mm. www.fiban.org/for-investors

Julkaistu 22.9.2016