Ketterä monimuotoinen muutosagentti

Ketterä monimuotoinen muutosagentti

OWNERSHIP COMPETENCE AND THE FUTURE OF FINLAND CONFERENCE
June 15th, 2017 Finlandia Hall, Helsinki

Menestyvä Suomi tarvitsee menestyviä yrityksiä. Menestyvät yritykset tarvitsevat osaavia omistajia, hallitusten jäseniä ja johtajia. Siksi osaavalla hallitustyöllä ja omistajuudella on väliä meille kaikille.

Boardmanin yhdessä osaamiskumppaniensa Roschierin, PwC:n, Varman ja Nordean kanssa järjestämässä Suomi 100-juhlavuoden konferenssissa pohdittiin Suomalaista omistajuutta nyt ja tulevaisuudessa.

Sadat kutsuvieraat saivat seurata tähtipuhujien alustuksia sekä paneelikeskusteluja, joista ensimmäisinä panelisteina lavalle nousivat Ruotsin entinen pääministeri (2006-2014) Fredrik Reinfeldt, muun muassa Outokummun hallituksen puheenjohtajana toimiva Jorma Ollila, hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae sekä filosofi, kirjailija ja luennoitsija Maija-Riitta Ollila. Paneelin moderaattorina toimi Tiedon innovaatiojohtaja Taneli Tikka.

Hyvän hallituksen resepti

Kyky ymmärtää monimutkaisia haasteita ja horjumaton liiketoimintaan keskittyminen ovat hallitusjäsenille välttämättömiä ominaisuuksia. Yrityksiin tarvitaan hallituksia, jotka keskittyvät pelkkien hallinto-ongelmien sijaan ratkomaan todellisia liiketoiminnan ongelmia.

Osaamisen korkean tason lisäksi tarvitaan osaamisen monimuotoisuutta.

Hallitukseen tarvitaan seitsemän samasta yliopistosta valmistuneen insinöörin sijaan ainakin hakkeri, hustlaaja ja hipsteri, letkauttaa Tikka.

Hallitus ei myöskään voi olla tehokas, jos ollaan kaikesta samaa mieltä. Vastarannan kiisket ovat elintärkeitä.

Toisaalta USA:ssa on jopa kokeiltu hallituksen jäseneksi Tiibetin munkkeja, joilla on korkea koulutus ihmisluonteesta. Aivan näin pitkälle ei tarvitse mennä, mutta jotenkin on löydettävä juuri ne oikeat tyypit.


Eikä unohdeta kansainvälisyyttä. Hallitusten pitää enenevässä määrin pitää huolta siitä, että yrityksessä on ymmärrys tästä kansainvälisestä sotkusta, jossa olemme mukana, muistuttaa Jorma Ollila.

Näiden ominaisuuksiensa lisäksi tulee hallituksen olla kauttaaltaan motivoitunut ja esimerkillinen.
Ja silti enemmän kuin mitään muuta on hallituksen oltava ketterä muutosagentti: jos hallitus ei kysy johdolta oikeita kysymyksiä ja vie asioita eteenpäin, ollaan pulassa.


Mieti kenet haluat hallitukseesi. Jos hän vastaa, ettei pysty lähtemään mukaan. Malta. Odota vaikka vuosia, jotta saat hänet. Se kannattaa, neuvoo Jorma Ollilla.

Digitalisaatio muuttaa hallitustyötä

Toimintaympäristöjen kasvava muutosherkkyys ja teknologia mullistavat myös hallitustyötä. Perinteinen kuuden kokouksen vuosisykli ei päätöksenteossa enää toimi vaan tarvitaan nopeutta.

Digitalisaation ansiosta yrityksillä on käytössään huima määrä dataa, mutta usein johtopäätökset tämän datan pohjalta puuttuvat. Niitä eivät tekoälyt keksi, vaan tarvitaan ihmisiä.

Kuitenkin tässä digiajassamme ihmisen vahva ja aito läsnäolo on jotain, mistä ollaan valmiita maksamaan, Maija-Riitta Ollila povaa.

Julkaistu 10.7.2017
Elina Harju, Boardman Oy