Omistajuudella on väliä

Omistajuudella on väliä

Omistajuudella on väliä

OWNERSHIP COMPETENCE AND THE FUTURE OF FINLAND CONFERENCE
June 15th, 2017 Finlandia Hall, Helsinki

Hyvä omistajuus on pitkäjänteistä, intohimoista ja vastuullista. Omistajaosaamista kasvatetaan muun muassa rakentamalla omistajaverkostoja, joissa omia kokemuksia jaetaan ja osaamista kehitetään.

Boardmanin yhdessä osaamiskumppaniensa Roschierin, PwC:n, Varman ja Nordean kanssa järjestämässä Suomi 100-juhlavuoden konferenssissa pohdittiin Suomalaista omistajuutta nyt ja tulevaisuudessa.

Tapahtuman toisessa paneelikeskustelussa keskusteltiin laajemmin pitkäaikaisesta omistajuudesta ja erityisesti perheomistajuudesta. Paneelin alustajana ja ulkomaalaisvieraana kuultiin kauppatieteiden professoria Steen Thomsenia. Paneelissa arvokkaita kokemuksiaan ja näkemyksiään jakoivat myös perheomistajuuden ja hallitustyön huippuosaajat Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja ja omistaja Antti Herlin, Kemppi Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja omistaja Teresa Kemppi-Vasama ja telakkayhtiö Meyer Werftin omistaja ja Meyer Turku Oy:n toimitusjohtaja Jan Meyer. Paneelin moderoinnista vastasi muun muassa Helectronin hallituksen puheenjohtajana toimiva Philip Aminoff.

Pitkäaikaisuuden puolesta

Lyhytaikaisesta sijoittamisesta ja johtajuudesta on tullut yleistä. Lyhytaikaisesta omistuksesta seuraa kuitenkin usein lyhytjänteistä johtamista ja lyhytnäköisiä ratkaisuja. Siispä tarvitaan myös pitkäjänteisiä omistajia – perheitä, säätiöitä, yhdistyksiä ja valtioita. Nämä ovat usein päätöksenteossaan huolellisempia, sillä he tietävät olevansa itse läsnä kärsimässä huonojen päätöksiensä seurauksista. Pitkäaikaisomistajien täytyy kuitenkin pitää mielessään, että omistajuus on jatkuvaa huolenpitoa ja heltymätöntä yrittämistä, eteenpäin ja uusiin ulottuvuuksiin puskemista. Nukahduksiin ei ole varaa, vaikka yhtiön vakaa tilanne houkuttelisi lepäämään.

Joukossa osaaminen tiivistyy

Taitavaksi omistajaksi voi oppia. Kiinnostus on tärkein ominaisuus. Parhaat omistajat ovat usein tiimejä, jotka keräävät osaamista ja kokemusta ja jakavat sitä edelleen omistamalla useita yhtiöitä. Tällaisella omistajaverkostoitumisella kasvatetaan tehokkaasti monipuolista omistajuusosaamista.

Suomessa olisikin syytä edesauttaa pitkäaikaista ja konsentroitunutta omistajuutta sekä tunnistaa omistusmuotojen moninaisuus. Ruotsista voitaisiin ottaa mallia, kuinka veropolitiikkaa voi muovata tukemaan omistamista. Toki myös lainsäädännöllä voitaisiin vaikuttaa omistajuuteen.

Omistajuudella on ihmiskasvot

Yritykselle on tärkeää, että joku antaa sille kasvot niin asiakkaiden, sidosryhmien kuin työntekijöidenkin nähtäväksi. Supersankarin viittaa on omistajalle tarpeetonta pukea, ihmiskasvot riittävät.

Eikä sen tarvitse olla edes omistajan naama, kunhan firmassa joku naama, johon voi luottaa, täsmentää Herlin.

Entä kuinka erottaa omistaja ja sijoittaja toisistaan? Aminoff pyytää panelisteja kertomaan yhdellä sanalla, mitä omistavat. Ei osakkeita, vaan intohimoa ja vastuuta, kuuluvat vastaukset.

Julkaistu 29.7.2017
Elina Harju, Boardman Oy