#cando #payitforward #thinkbig

#cando #payitforward #thinkbig

#cando #payitforward #thinkbig

Tommi Rasila, Boardman -partneri

Vietin juuri viikon Piilaakson innostavassa ilmapiirissä. Tutustuimme suomalaisten isäntien opastuksella Googleen, Facebookiin ja Stanfordiin ja vierailimme menestyvissä startupeissa. Sikäläistä asennetta voi kuvata kolmella ilmaisulla:

#cando eli kaikki onnistuu jos tosissaan yritetään. Esteet ja kilpailu ovat voittamista varten, helpot hommat muita varten.

#payitforward eli autetaan niitä, joita osataan auttaa. He auttavat sitten aikanaan muita ja kaikki hyötyvät. Hyvä kiertää.

#thinkbig eli omalla idealla valloitetaan vähintään oma manner tai sitten koko maailma. Vaikket tiedä pystyväsi niin yritä edes. Myös epäonnistua saa, siinä oppii.

Oli melkoinen antikliimaksi tämän jälkeen palata Suomeen ja keskusteluun ”onko sunnuntailisän oikea määrä 100 vai 75 prosenttia”. Osa menee lakkoon vaatien hyvien aikojen jatkumista ja toiset näkevät ratkaisuna rajojen sulkemisen, varmaan saman tien molempiin suuntiin.

Mitä jos kokeiltaisiin tällaista kolmen kohdan asenteen korjausohjelmaa:

Ensiksi tavoitellaan taivaita. ”Joka kuuseen kurkottaa, se vähintään katajaan kapsahtaa” on hyvä startti. Kun tavoitteena on vallata koko maailma niin on ihan säädyllinen suoritus jos siitä puoletkin toteutuu.

Toiseksi tehdään kuten eräs matkatoveri ehdotti: unohdetaan ”suo, kuokka ja Jussi” ja otetaan käyttöön positiivisempi ”se ei oo multa pois”. Pyydetään ja annetaan apua, koska kaikki lopulta sataa yhteiseen laariin. Kyllä Jussikin olisi mieluummin peltonsa raivannut hyvässä porukassa. Ja saunonut päälle.

Kolmanneksi aletaan tehdä muutoksia. Nostetaan se takapuoli muurahaispesästä ja katsotaan mitä voitaisiin tehdä että saataisiin asiat muuttumaan. Ei Kaliforniastakaan tullut maailman seitsemänneksi suurinta taloutta sillä että jatkettiin appelsiininviljelyä. Sata vuotta sitten ei nimittäin vielä ollut Hollywoodia tai Piilaaksoa.

Maailma on mahdollisuuksia täynnä ja paras aika tarttua niihin oli puoli vuotta sitten. Toiseksi paras on tänään.

Julkaistu 12.10.2015

Julkaistu aiemmin täällä