Boardman LJT:n tutkijafoorumi: Tutkimusta ja käytäntöä yhdistävä kohtaamispaikka
13.09.2024
Boardman LJT:n tutkijafoorumi kokosi syyskuussa järjestetyssä tapaamisessa yhteen tutkijat ja käytännön toimijat keskustelemaan ajankohtaisista hallitustyöskentelyyn ja johtamiseen liittyvistä tutkimusaiheista.
Tutkijafoorumin tarkoituksena on tuoda yhteen yritysjohtamisen käytännön toimijat ja tohtoriopiskelijat, joiden tutkimukset käsittelevät erityisesti yhtiön omistajien, hallituksen ja ylimmän johdon (OHJ) välisiä suhteita.
Uusia tutkimusnäkökulmia hallitustyöhön ja johtamiseen
3.9.2024 pidetyt tutkijafoorumin tilaisuuden avasi Hanna Sievinen, jonka jälkeen erityisvieraana ollut emeritusprofessori Morten Huse esitteli tutkimusnäkökulmaansa.
Morten Huse on tunnettu tutkija yritysten hallintotavoissa ja hallitusten dynamiikassa, ja hän on merkittävästi vaikuttanut monipuolisten näkökulmien ymmärtämiseen hallinnossa. Hänen tutkimuksensa kyseenalaistaa usein perinteiset teoriat. Sen sijaan Huse painottaa laajempaa näkökulmaa, joka kattaa käyttäytymistieteet, johtamisen näkökulmat ja kulttuurin sekä käyttäytymisen merkityksen hallituksen työskentelyssä. Huse on ollut erityisen kiinnostunut siitä, miten moninaisuus ja erilaiset näkökulmat voivat vahvistaa organisaatioiden päätöksentekoa ja toimintaa.
Hallitustyöskentelyn kulttuurin kehittäminen ja yhteisen ymmärryksen vahvistaminen ovat keskeisiä teemoja foorumin keskusteluissa. Morten Huse painotti esityksessään eri näkökulmien merkitystä: ”Erilaisten näkökulmien kuuleminen tekee meistä vahvempia.” Hän myös korosti vuorovaikutteisen keskustelukulttuurin tärkeyttä hallitustyöskentelyssä ja kuinka ”erilaisten mielipiteiden vaihtaminen auttaa näkemään asiat laajemmin”.
“Olen vaikuttunut tällaisesta tutkijafoorumista. Se tarjoaa arvokkaan alustan, jossa akateeminen tutkimus ja käytännön asiantuntemus kohtaavat, edistäen merkityksellistä vuoropuhelua,” totesi vieraileva erikoisvieras Morten Huse. Morten Husen vierailun mahdollisti Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Foorumi tarjoaa tutkijoille mahdollisuuden testata ja keskustella tutkimusideoistaan ja -löydöksistään sekä käyttää Boardmania viestintäkanavana esimerkiksi tapahtumien, koulutusten ja blogien muodossa. Samalla foorumiin osallistuvat yritysjohtajat ja muut käytännön toimijat voivat tukea ja sparrata tutkijoita sekä saada ymmärrystä uusimmista tutkimusaiheista ja löydöksistä.
Sparrausta ja vuorovaikutusta tutkijoiden ja käytännön toimijoiden välillä
Foorumin tavoitteena on luoda avoin, mutta turvallinen ympäristö hedelmälliselle vuoropuhelulle. Tapaamisten aikana pidetään yleensä kaksi tutkimusesitystä, joita seuraa keskustelu. Näin tutkijat voivat esitellä töitään ja saada suoria kommentteja kokeneilta hallitusammattilaisilta.
Anna Lundenin esitys ”Market thinking on board level” käsitteli markkinalähtöistä ajattelua hallitustyöskentelyssä ja sen vaikutuksia strategiseen päätöksentekoon. Lundén toi esiin markkina-ajattelun merkityksen ja sen monimuotoisuuden: ”Me puhumme markkinoista, mutta mitä markkinat todella tarkoittavat hallitusjäsenille? Yhdelle kyse voi olla ekosysteemistä, toiselle tuotemarkkinasta. Tarvitsemme työkaluja kuvaamaan ajatteluamme.”
“On hienoa, että Suomessa on tällainen foorumi, jossa akateeminen uusin ajattelu ja syvällinen hallitusosaaminen kohtaavat,” totesi Aira Eirola, joka esitteli tutkimuksensa ”Momentum for boardroom debate”. Hän kiitti mahdollisuudesta keskustella tutkimusaiheistaan kokeneiden käytännön toimijoiden kanssa: “Tämä tarjoaa todella syvällisen ja inspiroivan foorumin, kun kaikki ovat niin innolla ja täysillä mukana.”
LJT-tutkijafoorumin toiminta
Boardmanin tutkijafoorumi järjestää 4-5 tapaamista vuodessa, ja se on jo vakiinnuttanut asemansa merkittävänä verkostoitumis- ja oppimisympäristönä Suomessa. Foorumi houkuttelee mukaan tutkijoita eri yliopistoista ja eri tutkimusuran vaiheista, ja kaikki mukana olevat tutkijat omaavat myös käytännön kokemusta. Monilla käytännön toimijoilla puolestaan on myös akateemista tai tutkimustaustaa.
Foorumi tarjoaa tutkijoille arvokkaan mahdollisuuden esitellä tutkimustaan teemasta kiinnostuneelle yleisölle ja saada siihen suoraa palautetta. ”Tuntuu luksukselta tehdä hallitustutkimusta Suomessa, kun on tällainen foorumi, jossa saa heti tehdä tutkimuksesta relevanttia,” kiteytti Aira Eirola.
Toivotamme OHJ-teemoja tutkivat väitöskirjaopiskelijat ja tutkijat lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan.
Lisätietoja seuraavista foorumitapaamisista ja mahdollisuudesta osallistua
Hanna Sievinen
info@boardman.fi
Teksti: Julia Ruotsi