Kyberfyysiset uhat ja liiketoiminnan resilienssi hallituksen ja johdon agendalla
01.11.2024
Boardmanin ja Huoltovarmuuskeskuksen järjestämä yhteistilaisuus 23.10. toi yhteen yritysjohtajat ja hallitusten jäsenet pohtimaan, miten kyberfyysinen turvallisuus vaikuttaa liiketoimintaan ja millaisia valmiuksia johdon on kehitettävä menestyäkseen tulevaisuudessa. Tilaisuuden avasi Huoltovarmuusorganisaation valmiuspäällikkö Katja Ahola, joka painotti yhteistyön merkitystä turvallisuuden kehittämisessä ja sen vaikutuksia koko yhteiskunnan toimintakykyyn.
Aamutilaisuuden puhujat, kuten Woltin turvallisuusjohtaja Tomi Tuominen, Tampereen kaupungin kehittämispäällikkö Anniina Autero sekä Yle News Labin päällikkö Jukka Niva, toivat esille näkökulmia, jotka herättivät ajatuksia erityisesti hallituksen ja johdon roolista liiketoiminnan turvallisuuden varmistamisessa.
Woltin turvallisuusjohtaja Tomi Tuominen: Turvallisuus liiketoiminnan mahdollistajana
Tomi Tuominen, Woltin turvallisuusjohtaja, avasi puheenvuoronsa korostamalla, kuinka turvallisuus on kriittinen tekijä yrityksen jatkuvuuden ja menestyksen kannalta. Tuominen totesi, että kaikki yritykset ovat nykyisin teknologiayrityksiä ja näin ollen erittäin haavoittuvia, jos turvallisuutta ei huomioida strategisella tasolla.
Tuominen korosti, että hallituksen ja johdon on nähtävä turvallisuus enemmän mahdollistajana kuin kulueränä. ”Turvallisuus on kuin happi – niin kauan kuin sitä on, sitä ei juuri ajatella, mutta kun se loppuu, koko liiketoiminta pysähtyy.”
Hän myös painotti, että yritysjohtajien tulisi ymmärtää teknologiaa ja teknistä velkaa. Tekniset investoinnit, jotka eivät ole kestäviä, voivat johtaa liiketoiminnan vakaviin ongelmiin tulevaisuudessa. Tuomisen esimerkkeinä toimi Woltin käytännön toimenpiteet, kuten Chromebookien käyttöönotto ja passkeys-teknologian hyödyntäminen, joilla he ovat pystyneet torjumaan kyberuhkia tehokkaasti.
Lue lisää Tomi Tuomisen alustuksesta tästä!
Anniina Autero: Älykäs kaupunkien resilienssi on tulevaisuuden turvallisuutta
Tampereen kaupungin kehityspäällikkö Anniina Autero esitteli puheenvuorossaan, kuinka älykkäät kaupungit voivat hyödyntää dataa ja teknologiaa kehittäessään turvallisuuttaan ja joustavuuttaan. Autero kertoi Tampereen kaupungin panostuksista, kuten digitaalisten kaksosten ja tekoälyn käytöstä julkisen infrastruktuurin turvallisuuden kehittämisessä.
Autero painotti, että kaupungit ja yritykset kohtaavat samanlaisia haasteita: kuinka rakentaa resilienssiä, joka huomioi muuttuvat olosuhteet, kuten säänvaihtelut, tapahtumat ja odottamattomat uhat. Tampereen kaupungin kehittämä digitaalinen kaksonen mahdollistaa kaupunkisuunnittelun testaamisen ja simuloimisen ennen fyysistä rakentamista, mikä parantaa turvallisuuden ja kestävyyden tasoa merkittävästi. Hän toi myös esille, kuinka ihmiset ja heidän liikkumisensa ovat keskeisessä roolissa, kun suunnitellaan turvallista ja toimivaa kaupunkiympäristöä.
Jukka Niva: Deepfake-teknologia ja informaatiovaikuttamisen uhat
Yle News Labin päällikkö Jukka Niva käsitteli puheenvuorossaan informaatiovaikuttamisen uusia muotoja ja niiden vaikutusta yhteiskunnan ja yritysten turvallisuuteen.
Alun perin kaupallisiin tarkoituksiin luodut sosiaalisen median algoritmit, ovat muuntuneet myös poliittisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen työkaluiksi. Deepfake-teknologia ja manipuloidut sisällöt lisäävät disinformaation uhkaa, kun väärä tieto leviää nopeasti ja tehokkaasti.
Algoritmit suosivat tunteita herättävää sisältöä, mikä on vahvistanut yhteiskunnan polarisoitumista ja vaikeuttanut faktapohjaisen keskustelun näkyvyyttä. Nivan mukaan kansalaiset osallistuvat usein tiedostamattaan disinformaation levittämiseen, mikä korostaa medialukutaidon tärkeyttä.
Erityisesti somen bisnesmallit, jotka perustuvat huomion maksimoimiseen, ovat luoneet haasteita kriittisen ajattelun ylläpitämiselle. Hän painotti, että jokaisen pitäisi ymmärtää, miksi näkee tietyt sisällöt omissa somevirroissaan. Näin voisimme kasvattaa yhteiskunnallista resilienssiä informaatiovaikuttamista vastaan. Venäjän kaltaiset toimijat hyödyntävät tätä haavoittuvuutta taitavasti, mikä tekee kyberturvallisuudesta entistä tärkeämmän osan turvallisuusstrategioita.
Johdon täytyy ottaa turvallisuus strategian keskiöön – älä jää jälkeen!
Tilaisuus korosti selkeästi, että kyberfyysinen turvallisuus ei ole enää vain turvallisuusjohtajan tai IT-osaston vastuulla, vaan sen on oltava koko yrityksen strategian ytimessä. Turvallisuus on suoraan kytköksissä liiketoiminnan jatkuvuuteen ja kilpailukykyyn. Yritys, joka laiminlyö turvallisuuden, asettaa itsensä valtaviin riskeihin – ja nyt on oikea hetki toimia!
Tilaisuuden puhujat antoivat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joita jokaisen hallituksen ja johtajan tulee ottaa vakavasti. Yrityksen tulevaisuus riippuu kyvystä ymmärtää ja hallita erilaisia uhkia, joten turvallisuusstrategian päivittäminen on kriittistä, jotta yritys voi menestyä muuttuvassa maailmassa.
Teksti: Julia Ruotsi