BoardTalks: Miten hybridimaailmassa tulisi johtaa hallituksen työskentelyä, Panu Routila?

BoardTalks: Miten hybridimaailmassa tulisi johtaa hallituksen työskentelyä, Panu Routila?

BoardTalksin toisen tuotantokauden starttaa kokenut yritysjohtaja Panu Routila. Routilalla laaja-alaisesti kokemusta erityisesti toimitusjohtajan tehtävistä. Hän on toiminut mm. Ahlström Capitalin ja Konecranesin toimitusjohtajana.

Hän toimi Konecranesin toimitusjohtajana vuosina 2015–2019. Konecranesille Panu tuli sijoitusyhtiö Ahlström Capitalilta, jonka toimitusjohtajana hän oli työskennellyt vuodesta 2008.

Panu vaikuttaa tällä hetkellä lukuisten yritysten hallituksissa. Hän on mm. Oriolan, Patrian, Fifaxin ja Fortaco Groupin hallituksen puheenjohtaja sekä Ensto Groupin ja Conficapin hallituksen jäsen.

Jaksossa keskustellaan siitä, miten etäkokouksia tulisi johtaa, millaista hallitustyöskentely tulee tulevaisuudessa olemaan sekä puheenjohtajan roolista suhteessa hallitukseen ja toimitusjohtajaan nykyisessä hybridimaailmassa.

“Etäkokoustaminen on tuonut ihan hyviä käytäntöjä, joita voi sitten toteuttaa ihan fyysisessä kokouksessa myös!”

Kuuntele Panu Routilan opit BoardTalks-jaksosta

Mitkä ovat etäkokousten parhaat käytännöt?

Routila kertoi olleensa aikaisemmin suhtautuvansa epäilevästi etäkokouksiin, mutta pandemian tuoma kokemus on opettanut, että etäkokouksissa on myös lukuisia hyötyjä, kunhan kokoukset osaa rakentaa oikein.

Jaksossa kuullaankin useita erilaisia vinkkejä onnistuneeseen hallituksen etäkokoukseen ja kuinka keskustelua kannattaa johtaa.

Routila arveleekin podcast-jaksossa, että 25-30 prosenttia kokouksista tullaan edelleen tulevaisuudessa pitämään etäkokouksina.

“Joitakin on silloin tällöin fyysisenä, mutta kyllä aika paljon, siis vähintään kolmannes, tulee varmaan olemaan etäkokouksina. Se on niin paljon tehokkaampaa.”

Routila kuitenkin ennustaa, että erityisesti innovaatioita ja inspiroitumista vaativat kokoukset tullaan järjestämään fyysisesti.

Kuinka puheenjohtaja voi johtamisella edistää hallituksen konsensuksen muodostumista?

Jaksossa Routila jakaa kokemuksiaan onnistuneesta toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan yhteistyöstä ja kuinka puheenjohtaja voi omalla toiminnallaan ja johtamisellaan vaikuttaa hallituksen työskentelyyn niin, että toimitusjohtaja lähtee kokouksista voimaantuneena.

Hän korostaa, että hallituksen puheenjohtajan tulee pyrkiä toimimaan voimaannuttavasti toimitusjohtajan kanssa. “Kun on ollut itse toimitusjohtajana ja on ollut hyvä hallituksen puheenjohtaja, niin ni kyllä sitä voimaantuu hyvistä tapaamisista ja hyvistä kokouksista.”

Toimitusjohtajalla tulisi olla myös hallitusten kokousten jälkeen yhtälailla energisoitunut olo lähteä viemään kokouksessa sovittuja asioita eteenpäin. Jaksossa kuullaankin Routilan vinkkejä siitä, kuinka puheenjohtaja voi huolehtia ja edistää sitä, että toimitusjohtaja lähtee hallituksen kokouksista energisoituneena.

“Puheenjohtajan tehtävänä on kokouksessa pitää huoli siitä, että myös hallitus pysyy yhtenäisenä”. On tärkeää, että hallitus pystyy kokouksen aikana antamaan toimitusjohtajalle selkeät prioriteetit, joita viedä eteenpäin. Tärkeänä vinkkinä Routila nostaa esille yhtenäisen keskustelukulttuurin luomisen, jossa jokaisen on käytettävä puheenvuoronsa.

Näin ollen yhtenä tärkeä asiana hallituksen johtamisessa Routila pitää hallituksen konsensuksen muodostamista. Hän avaakin jaksossa, miten puheenjohtaja voi omalla panoksellaan rakentaa diskuteerauskulttuurin kautta parhaiten hallituksen konsensuksen muodostumista.