BOARDTALKS: Miten muodostetaan paras hallitus, Maija-Liisa Friman?
21.06.2021
BoardTalks-podcastin 11. jakson vieras Maija-Liisa Friman on toiminut yli 40 vuotta tuotannon, myynnin, asiakaspalvelun ja yleisjohdon tehtävissä sekä suomalaisten että kansainvälisten yritysten palveluksessa. Maija-Liisalla on toimitusjohtajakokemusta Aspocomp Group Oyj:stä, Vattenfall Oy:stä ja Gyproc Oy:stä.
Maija-Liisalla on vuosien saatossa ollut myös monia hallitusjäsenyyksiä. Hän on toiminut mm. Spondan, Diakonissalaitoksen, Suomen Lääketieteen Säätiön, Metson, Nesteen, Ekokemin, Telia-Soneran, LKAB:n, Essityn, Talvivaaran, Rautaruukin ja Finnairin hallituksen jäsenenä. Lisäksi Maija-Liisa on toiminut Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallituksessa.
Jaksossa keskustellaan hallitustyön murroksesta ja syvennytään, kuinka hallituksen jäsen voi lisätä tietouttaan yrityksen toiminnasta sekä diversiteetistä hallituksissa.
“Diversiteettiä tulee olla. Ei voi ajatella, että suomalaiset yritykset pystyisivät kehittämään tuotteita näinä aikoina maailmalle. On viisasta, että hankitaan kokemusta ja näkemystä myöskin niistä maista ja niistä kulttuureista, joissa se yritys toimii”.
Kuuntele Maija-Liisa Frimanin opit BoardTalks-jaksosta
BoardTalks on Boardmanin lanseeramana podcast, jota juontavat Laura Raitio ja Taru Lindeman. Lue lisää BoardTalks-podcastistä ja seuraa meitä Twitterissä BoardTalks_pod ja kuulet uusista jaksoista ensimmäisenä! Arvostele meidät myös podcast-alustoilla (Spotify, Apple Podcasts jne) ja seuraa meitä suosikki podcast-alustalla!
Mitä hallituksen jäsenen tulee tehdä ennen tehtävässä aloittamista?
Friman on vaikuttanut lukuisissa eri suomalaisissa ja kansainvälisissä yhtiöissä vuosikymmenien ajan. Hän kertoo BoardTalks-podcastin jaksossa hallitustyöskentelyn muuttunen vuosien saatossa valtavasti. Erityisesti rahoitusmarkkinat ovat muuttuneet, mutta myös sääntelyn lisääntyminen on vaikuttanut merkittävästi hallitusten työskentelyyn.
Sääntelyn lisääntyminen ei kuitenkaan ole Frimanin mielestä huono asia, sillä se on tuonut hallitustyöskentelyyn selkeästi enemmän läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Friman kommentoikin jaksossa, että kyllä osakkeenomistajilla tulee olla oikeus tietää, mitä heidän omistamissaan yhtiöissä tapahtuu. Friman kuitenkin huomauttaa jaksossa, ettei sääntelyä tule viedä liian pitkälle niin, että se alkaa estämään yritystoimintaa.
Nykyisin Friman valitsee tarkoin yritykset, joiden hallitukseen hän päättää lähteä mukaan. “Kun jotakin esitetään, pohdin, onko minulla annettavaa kyseiseen yritykseen”, kertoo Friman. Hänen mukaansa on tärkeää pohtia omaa osaamista suhteessa yrityksen tarpeisiin.
Lisäksi Friman kehottaa tutustumaan toimialaan, yrityksen strategiaan ja kilpailukenttään ennen päätöksen tekoa mm. googlaamalla. “Mielestäni on hyvin kiinnostavaa tutustua kilpailijakenttään, minkä tyyppisiä kilpailijoita on sekä erityisesti millaisia ovat ne pienet kilpailijat, jotka nopeasti valloittavat osuuksia”.
Jaksossa keskustelussa nousee myös esille ihmisiin tutustumisen tärkeys. “Ihan ensimmäiseksi katson puheenjohtajaa,“ kertoo Firman. Friman korostaakin podcastissa, että on tärkeää jutella puheenjohtajan kanssa yleisesti yrityksen hallitustyöskentelystä, miten se toimii, kuinka usein jäseniä vaihdetaan jne. Frimanin mukaan tärkeä tekijä onkin juuri hallituksen puheenjohtajan kyky rakentaa hallitusta.
Lisäksi Friman kannustaa juttelemaan myös toimitusjohtajan kanssa, jota kannattaa tavata jo ennen hallituksessa aloittamista. Avainhenkilöiden tapaaminen voi olla osa myös hallituksen jäsenen perehdyttämistä. Friman kertookin podcastissa, että hyvin järjestetyssä perehdyttämisohjelmassa uusi jäsen tutustutetaan johtoryhmän sekä myös mm. talousjohtajan, riskienhallintajohtajan, sisäisen tarkastuksen, tilintarkastajien jne. kanssa.
Perehdyttämisen lisäksi Friman pitää myös tärkeänä hallituksen oikeaa kokoonpanoa ja erityisesti diversiteettiä. “Diversiteetti ei missään tapauksessa tarkoita vain mies- ja naisnäkökulmaa vaan paljon enemmän,” toteaa Friman. Diversiteetillä viitataan Frimanin mukaan mm. kulttuuritaustaan, ikään, koulutukseen, kokemukseen, etiikkaan, arvomaailmeen jne.
Frimanista on tärkeää, että hallitusten kokoonpanoissa huomioidaan myös diversiteettikysymykset ja erityisesti kansainvälisyys, sillä harva yhtiö toimii enää vain suomalaisilla markkinoilla. Hän kannustaakin suomalaisia hallituksia rekrytoimaan joukkoonsa useita ulkomaalaisia hallituksen jäseniä.
“Diversiteettiä tulee olla. Ei voi ajatella, että suomalaiset yritykset pystyisivät kehittämään tuotteita näinä aikoina maailmalle. On viisasta, että hankitaan kokemusta ja näkemystä myöskin niistä maista ja niistä kulttuureista, joissa se yritys toimii,” kiteyttää Friman.
BoardTalks-podcast jää 21.6 alkaen kesätauolle, mutta syksyllä on tulossa jälleen uusia jaksoja mielenkiintoisilla vierailla ja polttavilla aiheilla. Onko sinulla idea hyvästä vieraasta tai jostakin mielenkiintoisesta aiheesta, jota voisimme tulevaisuudessa käsitellä podcastissa? Kerro se meille sähköpostilla osoitteeseen julia.ruotsi@boardman.fi.