BoardTalks: Miten uusi hallituksen puheenjohtaja rakentaa luottamusta omistajiin ja johtoon, Mika Sutinen?

BoardTalks: Miten uusi hallituksen puheenjohtaja rakentaa luottamusta omistajiin ja johtoon, Mika Sutinen?

BoardTalks-podcastin 10. jakson vieraana on johtamisen kokenut ammattilainen Mika Sutinen, joka toimi pitkään mm. Mustin ja Mirrin toimitusjohtajana. Vuodesta 2017 alkaen Mika on toiminut Industrial Partnerina Vaaka Partners Oy:ssä ja sen ohella hallituksen puheenjohtajana monissa yhtiössä mm. Reaktor, Framery, Ellun Kanat, Jungle Juice Bar, SGN Group, Luhta sekä hallituksen jäsenenä Stariassa, LähiTapiola Rahoituksessa, Talentreessä.

Jaksossa keskustellaan riippumattomien hallitusjäsenten hallitustyöstä erilaisissa yhtiöissä sekä puheenjohtajan roolista hallituksissa. Sutinen paljastaa myös arvokkaan oppinsa, kuinka luottamusta kannattaa rakentaa hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan välille. Lisäksi jaksossa kuullaan onnistuneesta strategiaprosessista ja erityisesti milloin se on parhaimmillaan. BoardTalks hostit Taru Lindeman ja Laura Raitio pohtivat Sutisen kanssa muuttuvaa liiketoimintaympäristöä sen vaikutuksia hallitustyöskentelyyn.

”Nyt on mahtava aika olla elossa ja mukana. Kun menemme kuusi kuukautta eteenpäin maailma muuttuu tavalla, jota yritämme ennakoida, muttemme tiedä, mitä ajattelemme asioista tammikuussa 2022.”

Kuuntele Mika Sutisen opit puheenjohtajuudesta, hallitustyöstä ja strategiaprosessista BoardTalks-jaksosta:

BoardTalks on Boardmanin lanseeramana podcast, jota juontavat Laura Raitio ja Taru Lindeman. Lue lisää BoardTalks-podcastistä ja seuraa meitä Twitterissä BoardTalks_pod ja kuulet uusista jaksoista ensimmäisenä! Arvostele meidät myös podcast-alustoilla (Spotify, Apple Podcasts jne) ja seuraa meitä suosikki podcast-alustalla!

Kuinka puheenjohtajan tai hallituksen jäsenen tulee valmistautua rooliinsa?

Puheenjohtajaroolin valmistautumisessa tulee huomioida se, että koska yhtiöt ovat erilaisia ovat myös tilanteet erilaisia. Puheenjohtajan kannattaakin varata niin paljon aikaa kuin vain on mahdollista orientaatioon ja yhtiön toimintaan tutustumiseen, ennen varsinaisen puheenjohtajan tehtävien alkamista.

Perehtymisen aikana kannattaa Sutisen mukaan kokonaiskuvan saamiseksi pyrkiä varaamaan mahdollisuuksia haastatella henkilöstöä, johtoa ja jopa parhaimmillaan asiakkaita.

Sutinen korostaakin podcastissa, että hallitustyön aloittaminen on monella tapaa mahtava paikka. “Yrityksen johtohan on monta kertaa sokea sille yhtiön menestykselle. Se ei välttämättä ole kauhean analyyttinen, miksi nyt pärjätään, jos pärjätään,“ toteaa Sutinen BoardTalksissa. Uutena jäsenenä on helppoa muodostaa neutraalia ja ulkopuolista näkemystä yhtiön liiketoiminnasta. Sutinen nostaakin erityisesti esille, että uuden hallitusjäsenen näkemys voi olla yhtiölle hyvinkin arvokasta erityisesti ensimmäisen kolmen kuukauden aikana ennen kuin uusi jäsen alkaa tottua yhtiön tapoihin.

Hallituksen puheenjohtajana Sutinen pyrkii kannustamaan uusia jäseniä erityisesti yhdessä asiassa eli avaamaan suutaan. “Suurimmat virheet, joita olen tehnyt työurani aikana nuorempana – ja olen vannonut, ettei sitä tapahdu koskaan enää – ovat liittyneet siihen, että olen mennyt uutena jäsenenä tilanteeseen ja ajatellut, etten voi avata suutani.” Sutinen kertoo jaksossa kokemuksistaan, joissa hän ei uutena jäsenenä ollut sanonut mitään uskoen vanhojen jäsenien kokemukseen, vaikka havaitsi, ettei homma toiminut.

Edellä mainitun lisäksi Sutinen kannustaa uusia puheenjohtajia käymään läpi keskusteluja yhteisistä pelisäännöistä erityisesti omistajien kanssa. Podcastissa keskustellaan myös strategiaprosessin jalkauttamisesta, joka herättää Sutisessa mielenkiintoisia reaktioita. Kuuntele jakso alta!

Parhaat opit puheenjohtajan ja toimitusjohtajan suhteen rakentamiseen?

Tärkeä oppi, jonka Sutinen nostaa myös esille podcastissa liittyy luottamuksen rakentamiseen hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan välille. Toimitusjohtajan työ voi olla hyvinkin yksinäistä ja puheenjohtajan ja toimitusjohtajan välisellä vahvalla luottamuksella voi olla hyvinkin merkittävä rooli toimitusjohtajan työssä. Jo varhaisessa vaiheessa rakennettu hyvä suhde ja ymmärrys auttaa erityisesti kriisitilanteissa. Usein alkupanostuksen merkityksen ymmärtääkin vasta vuosien jälkeen.

Hallituksen puheenjohtajan kannattaa Sutisen mukaan varata heti alkuun kunnolla toimitusjohtajan kanssa aikaa yhdessäoloon ns. hallitushuoneen ulkopuolella. Jaksossa kuullaankin hauska esimerkki yhteisestä ajanviettotavasta ja siitä, kuinka luottamusta voi rakentaa hyvinkin yksinkertaisella tavalla.

Kun investoi heti alkuun yhdessä vietettyyn aikaan, oppii miten toinen kommunikoi ja keskustelemaan muustakin kuin hallitustyöstä ja yhtiöstä. Sutinen korostaakin jaksossa, että toisiinsa tutustuminen on myös tärkeää, sillä jokainen toimitusjohtaja oma persoona, joka vaatii erilaiset toimintatavat. “Jokaisen toimitusjohtajan kanssa pakko olla eri pelikirja. Se on suhde, jossa saa olla hyvä positiivinen jännite ja tottakai puheenjohtajan kuuluu myös haastaa.” Sutisen mukaan on äärimmäisen tärkeää ymmärtää, että on olemassa erilaisia toimitusjohtajia, joiden kanssa tulee käydä erilaista dialogia. “Siellä on niitä, joiden kanssa pitää painaa kaasua ja niitä, joiden kanssa pitää painaa jarrua. Niitä, joille joutuu vääntämään rautalangasta ja niitä, joita pitää rohkaista.”