Milloin kasvuyrityksen hallitustyö on parhaimmillaan, Timo Ahopelto?

Milloin kasvuyrityksen hallitustyö on parhaimmillaan, Timo Ahopelto?

Miten hallitustyö muuttuu kasvuyritysten eri vaiheissa? Riippumatta kehitysvaiheesta, mikä on oleellista onnistuneessa hallitustyöskentelyssä? Mikä saa hallitustyön pelittämään? Onko olemassa jotain muita vaihtoehtoja järjestää tukea toimivalle johdolle?

Timo Ahopelto on sarjayrittäjä ja aikaisen vaiheen pääomasijoittaja. Timo tunnetaan erityisesti lääketuotekehityksen tiedonhallintaohjelmistoja valmistavan CRF Health Oy:n perustaja-toimitusjohtajana ja pääomasijoitusyhtiö Lifeline Venturesin toisena perustajana.

Lisäksi Timo toimii Slushin hallituksen puheenjohtajana sekä Ouran, Solidiumin, Evan ja TietoEVRYn hallituksen jäsenenä. Syvennymme Timon johdolla tarkastelemaan yrityksiä ja hallitustyöskentelyä aikaisen vaiheen pääomasijoittajan näkökulmasta.

Hallitustyö on parhaimmillaan, kun ratkotaan ongelmia ja kyetään soljuvaan ongelmanratkaisuun hallitusjäsenten kesken.

Jaksossa syvennytään laaja-alaisesti keskustelemaan kasvuyrityksen eri vaiheiden hallitustyöstä sekä ylipäätään siitä, milloin hallitustyö on parhaimmillaan, oli kyse sitten kasvuyrityksestä tai pörssisyhtiöstä.

Timo korostaa, että hallitustyö on parhaimmillaan, kun ratkotaan ongelmia ja kyetään soljuvaan ongelmanratkaisuun hallitusjäsenten kesken.

Hän nostaakin jaksossa lukuisia esimerkkejä esille hyvistä hallituksista sekä erityisesti siitä, kuinka kokouskäytännöillä voidaan edistää hallitustyön ketteryyttä ja toimivuutta.

“Valmistautuminen on mahdollisimman pientä, ja hallituksen läpinäkyvyys operaatioihin on mahdollisimman suurta.”

TImon mukaan kasvuyritysten hallitustyö on prosessi, joka täytyy suunnitella, jotta hallitustyö saadaan kasvamaan ja kehittymään oikeaan suuntaan.

Timo lähestyy kysymystä hallituksen kokoonpanosta neljän eri ominaisuuden kautta. Kun hallituksen jäsenet täyttävät nämä neljä vaatimusta, on hallituksen puheenjohtajan rooli helppo.

Ennen kaikkea hallituksen puheenjohtajan tärkein rooli on kasvuyrityksen vaiheesta huolimatta luoda oikeanlainen ilmapiiri ja luottamus.

“Puheenjohtajalla on aivan erilainen rooli pitää pakettia kasassa.”

Jaksossa kuullaankin esimerkki loistavasta kasvuyrityksen hallituksesta ja mitä sen eteen on tehty.

Jaksossa syvennytään myös tarkastelemaan kasvuyrityksen hallitustyötä kolmen eri aikaperspektiivin eli kasvuvaiheen kautta ns. pääomasijoittajan silmin: kun tuotetta ei vielä ole, kun lähdetään hakemaan asiakaskasvua sekä kun yritys on selkeästi kasvun polulla ja asiakkaat sekä tuote on jo olemassa.

“Sijoittaja voi pahimmillaan tappaa sen hyvän idean projektissa.”

Lisäksi jaksossa keskustellaan erilaisista advisory boardeista ja sekä neuvonantajien hyödyntämisestä kasvuyrityksessä. Lisäksi jaksossa kuullaan advisory boardin hybridimallista.

Kuuntele jakso! BoardTalks-jaksot ovat kuunneltavissa seuraavilta podcast-alustoilta:

SpotifyApple PodcastsSupla

Boardmanin hallitustyötä, omistajuutta, päätöksentekoa ja johtajuutta käsittelevässä BoardTalks-podcastissa keskustellaan kokeneiden hallitusjäsenten, johtajien ja omistajien työelämän merkityksellisistä opeista sekä syvennytään hallitustyöskentelyyn ja päätöksentekijöiden agendoilla oleviin ajankohtaisiin ilmiöihin.

Tutustu muihin jaksoihin täältä!