Timo Lappi siirtyy toimitusjohtajasta omistajaksi ja hallituksen jäseneksi – aikoo kartuttaa osaamistaan Boardmanin valmennuksessa

Timo Lappi siirtyy toimitusjohtajasta omistajaksi ja hallituksen jäseneksi – aikoo kartuttaa osaamistaan Boardmanin valmennuksessa

“Tällä hetkellä on tosi valoisat fiilikset”, Timo Lappi vastaa hymyillen. Terveyspalveluja tarjoavan Heltin uuden toimitusjohtajan rekrytointiprosessi on saatu päätökseen, ja sopiva seuraaja Lapille on löytynyt.

Lappi on yksi Heltin perustajista, ja hän on toiminut yrityksen toimitusjohtajana kymmenen vuotta. Ensi syksynä Lappi on siirtymässä pois yrityksen operatiivisesta johdosta, minkä jälkeen hän aikoo keskittää energiansa Heltin omistajana toimimiseen ja hallitustyöhön.

Timo Lappi siirtyy pois Heltin operatiivisesta johdosta hyvillä mielin. ”Uskon, että tulevalla toimarilla on valmiudet kasvattaa Helttiä moninkertaiseksi versus mitä minulla on”, hän kertoo.

Apuja OHJ-ketjussa (omistajat, hallitus ja johto) siirtymiseen Lappi aikoo hakea Boardmanin ensi syksynä järjestettävästä Omistajan ja hallituksen yhteistyö -valmennuksesta. Valmennus on suunniteltu

  • lisäämään tietoutta omistajuudesta ja hallitustyöstä sekä
  • antamaan eväitä yhteistyön kehittämiseen omistajan ja hallituksen välillä.

Lappi odottaa Boardmanin valmennuksesta ennen kaikkea eväitä rooleihinsa omistajana (O) ja hallituksessa (H). Lappi tunnistaa, että hyvä omistaja ja hallituksen jäsen tarvitsee erilaista ammattitaitoa kuin toimitusjohtaja.

“Tähän mennessä toimarin kiireet ovat pitäneet kiireisenä, ja olen tottunut vastaamaan ’ei’ yhdeksään pyyntöön kymmenestä. Nyt löysin itseni ihan uudesta tilanteesta, kun kesän jälkeen oletettavasti on enemmän aikaa päivissä. Odotan, että saan varsinkin O-puolelle lisää osaamista ja osaamista myös H-positioon.”

Tarkoituksena on katsoa asioita omistajana ja hallituksen jäsenenä etäisyyden päästä

Pääsyy, miksi Lappi haluaa hypätä pois Heltin toimitusjohtajan saappaista on se, ettei hän koe enää olevansa paras ihminen johtamaan Heltin kasvutarinaa toimitusjohtajan roolissa. Lappi tunnistaa omat vahvuutensa johtajana ja uskoo vahvasti, että nyt on sopiva aika päästää irti Heltin toimitusjohtajuudesta.

“Uskon, että tulevalla toimarilla on valmiudet kasvattaa Helttiä moninkertaiseksi versus mitä minulla on.”

Lisäksi hän haluaa nähdä myös muuta. Heltti on perustettu vuonna 2013, ja Lappi on toiminut yrityksen toimitusjohtajana alusta asti. Rakkaalle yritykselle on annettu paljon aikaa, ja sen eteen on työskennelty pitkiä päiviä.

Toimitusjohtajuudesta luopuminen tarkoittaa sitä, että päiviin vapautuu runsaasti aikaa. Lappi uskoo, että hän tulee osallistumaan jatkossa vain murto-osaan Heltin sisäisistä kohtaamisista ja palavereista.

“Päivittäisiin operatiivisiin asioihin menevä aika tulee vapautumaan. Odotan suurella innolla, että saan tutkailla asioita pienen etäisyyden päästä. Katsella, mitä ulkomaailmassa tapahtuu ja kääntyä ulospäin. Sillä voi saada paljon lisäarvoa aikaan.”

Selkeät roolit johdon, omistajien ja hallituksen välillä

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Lappi siirtyy yrityksen johdosta sen omistajaksi ja hallitukseen. Lappi on yksi lakipalveluyritys Fondian perustajista, ja kun yritys kasvoi, perustajat päättivät ottaa askeleen pois johtajuudesta. He hankkivat talon ulkopuolelta toimitusjohtajan, mutta jäivät edelleen mukaan operatiiviseen työhön.

Nyt Lappi ajattelee, että perustajien jääminen mukaan operatiiviseen työhön oli virhe. Heidän olisi pitänyt Fondialla selkeämmin miettiä sitä, miten roolit muuttuvat, kun perustajat siirtyvät johdosta omistajiksi ja hallitukseen.

Seuraavaksi Timo Lappi aikoo keskittyä Heltin omistajana toimimiseen ja hallitustyöhön. Hän odottaa innolla sitä, että saa tutkailla asioita pienen etäisyyden päästä. “Sillä voi saada paljon lisäarvoa aikaan”, Lappi kertoo.

Heltissä tätä ajatustyötä on tehty paljon. Lappi kertoo, että he ovat miettineet yhdessä, miten hän pystyy omistajana ja hallituksen jäsenenä olemaan tarpeeksi lähellä yhtiötä ja tukemaan uutta toimitusjohtajaa hänen työssään olematta kuitenkaan tiellä.

“Minun roolini Heltissä on olla sosiaalisesti läsnä, mutta olla hyvin pidättyväinen työasioista. Minun uusi keskustelukumppanini on toimari, ja hänen keskustelukumppaninaan on organisaatio.”

Aikeena opiskella lisää omistajuudesta ja hallitustyöstä

Kun päätös uuden toimitusjohtajan hakemisesta kypsyi vuosi sitten kesällä, Lappi tunsi pelkoa. Vaikka hän oli valmis halukas luopumaan Heltin toimitusjohtajuudesta vuoden kahden sisällä, aihe herätti sekalaisia tunteita.

“Mitä jos tulee joku tyyppi, joka sössii kaiken?” hän mietti.

Nyt hänellä on kuitenkin täysi luotto uuteen toimitusjohtajaan. Tästä Lappi kiittää heidän hakuprosessiaan.

“Kerrottiin kaikille Heltissä ja uloskin, että etsitään uutta toimitusjohtajaa. Ja koska meillä ei ollut ajallista aikarajaa, voitiin etsiä rauhassa sopivinta toimitusjohtajaa.”

Heltti avasi julkisen haun ja etsi sopivia kandidaatteja myös suorahaun kautta. Prosessissa oli mukana liki 100 ihmistä, joista Heltin uudeksi toimitusjohtajaksi valikoitui lopuksi erittäin osaava ja arvoiltaan yritykseen sopiva henkilö.

Seuraavaksi Lappi aikoo opiskella lisää omistajuudesta ja hallitustyöstä sekä luoda Heltille sen ensimmäisen omistajastrategian. Lisäksi hän aikoo panostaa omistajastrategian ja hallitustyön parempaan synkronoimiseen ja dokumentoimiseen.

“Se on työtä, jolla on rahallinen arvo olemassa”, Lappi kertoo salaperäisenä.

Kehitä osaamistasi omistajuudesta ja hallitustyöskentelystä

Boardman järjestää syksyllä 2023 Omistajan ja hallituksen yhteistyö -valmennuksen, jossa syvennytään omistajan ja hallituksen yhteistyöhön teorian ja käytännön esimerkein.

Boardman Omistajan ja hallituksen yhteistyö -valmennus sopii erinomaisesti hallitustyöskentely -valmennuksen käyneille, jotka haluavat syventää osaamistaan hallitustyöskentelystä, omistajuudesta ja puheenjohtajuudesta sekä saada oppeja, kuinka kehittää omistajan ja hallituksen yhteistyötä. Se tarjoaa kattavasti oppeja eri omistustyypeistä pääomasijoittajista perheyhtiöihin.

Valmennuskerrat ajoittuvat 29.8–10.10.2023 ajalle, ja ne järjestetään ensisijaisesti paikan päällä Helsingin keskustassa Sokos Hotelli Presidentin kokoustiloissa, mutta tilanteen vaatiessa osallistuminen on mahdollista myös etäyhteyden välityksellä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Teksti ja kuvat: Karoliina Kuhalampi