Korruptio – lähempänä meitä kuin uskommekaan

Korruptio – lähempänä meitä kuin uskommekaan

Suomessa esiintyy korruptiota. Sitä ilmenee esimerkiksi suosintana ja epäeettisinä verkostoina.

Korruptiota voi olla hankala tunnistaa, koska se ei tarkoita esimerkiksi pelkkää lahjontaa. Tunnistaminen on hankalaa myös siksi, koska harvoin korruptiosta hyötyvät osapuolet haluavat tuoda ilmi, että he harjoittavat korruptiota.

Kuvassa vasemmalta oikealle Jussi Pajunen (Advisors hpj), Tapio Aaltonen (Advisors hallituksen jäsen), Venla Mäntysalo (Oikeusministeriö, erityisasiantuntija) Pekka Timonen (Oikeusministeriö, kansliapäällikkö), Lauri Veijalainen (East Office of Finnish Industries Oy, toimitusjohtaja).

Aiheesta Boardman Advisoreiden tilaisuudessa 10.5.2023 keskustelivat:

  • Anna Romberg, Excecutive Vice President Legal, Compliance and Governance, Getinge Ab
  • Pekka Timonen, kansliapäällikkö, oikeusministeriö
  • Venla Mäntysalo, erityisasiantuntija, oikeusministeriö
  • Lauri Veijalainen, toimitusjohtaja, East Office of Finnish Industries Oy

 

Korruption kanssa oltava tarkkana sekä Suomessa että ulkomailla

Korruptio aiheena kiinnosti Boardman Advisoreiden jäseniä, ja Boardmanin olohuoneessa kävi aamutapahtuman aikaan kuhina. Tapahtuma järjestettiin hybridinä, joten sitä oli mahdollista seurata myös verkon välityksellä.

Tapahtuman viesti oli selkeä: me Suomessa emme ole suojassa korruptiolta. Sitä ilmenee myös täällä, kuten sitä ilmenee kaikkialla muuallakin.

Jossain maissa korruptio on kuitenkin iskostunut niin syvälle yhteiskunnan rakenteisiin, että ulkomaankauppaa tehdessään suomalaisyrityksen on oltava hyvin tarkka, minkälaisiin juttuihin se lähtee ulkomailla mukaan. Jos yritys suostuu esimerkiksi kerran maksamaan ulkomaiselle viranomaiselle oman asiansa käsittelemisen nopeuttamiseksi, sana lähtee kiirimään, ja pian jokainen osaa kysyä, halutaanko prosesseja nopeuttaa korvausta vastaan.

Korruption kanssa on siis oltava tarkkana niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Suomessa esiintyvästä korruptiosta saa lisätietoa oikeusministeriön ylläpitämältä verkkosivulta korruptiontorjunta.fi. Sivusto tarjoaa tietoa ja työkaluja korruptiontorjuntaan.

Mielenkiintoista tietoa löytyy myös Nordic Business Ethicsin sivustolta. He julkaisevat vuosittain raportin, jossa syvennytään pohjoismaisten työntekijöiden käsityksiin työetiikasta. Raportit ovat ladattavissa ilmaiseksi heidän verkkosivuiltaan.

 

Korruptio-tapahtuma oli osallistujille mieluinen, aiheen käsittely jatkuu

Korruptio aiheena selkeästi mietitytti tapahtumaan osallistuneita, koska puhujille esitettiin aamun aikana monia korruptioon liittyviä kysymyksiä.

Tapahtuma oli osallistujille mieluinen, ja Boardman sai tapahtumasta erittäin hyvää palautetta. Boardman Advisorit päättikin jatkaa korruptio-aiheen miettimistä eteenpäin – voi siis olla, että aiheen ympärillä järjestetään tulevaisuudessa yksi tai useampikin tapahtuma.

Boardman Advisorit kiittää tapahtuman puhujia ja siihen osallistuneita informatiivisesta ja aktiivisesta keskustelusta!

Boardman Advisors -ryhmään kuuluu kokeneita, aktiivisista operatiivisista johtotehtävistä senior-tasolle siirtyviä tai siirtyneitä yrityselämän sekä julkisen sektorin johtajia ja vaikuttajia, joilla on paljon osaamista omistaja-hallitus-johto päätöksentekoketjun toiminnan kehittämisessä.

Lue lisää