Alumnipäivä 2023: Uudistumisen pakko – Asiantuntijapaneeli avasi tulevaisuuden näkymiä

Alumnipäivä 2023: Uudistumisen pakko – Asiantuntijapaneeli avasi tulevaisuuden näkymiä

Boardmanin Alumnipäivässä keskusteltiin aiheesta “Uudistumisen pakko”. Alumnipäivä järjestettiin live-tapahtumana Varman tiloissa, ja se keräsi paikan päälle yli 100 osallistujaa. Elokuun lopussa järjestettyyn tilaisuuteen kutsuttiin kaikki Boardmanin Alumnijäsenet ja valmennuksen suorittaneet.

Uudistumisen pakosta puhuivat Varman toimitusjohtaja Risto Murto, SSAB:n Head of Fossil Free Business Platforms Niko Korte, Silo AI:n perustaja Tero Ojanperä ja Baronan Vice President of Global Manpower Solution Elina Koskela.

Moderaattoreina toimivat Boardman Alumnihallituksen puheenjohtaja Tarja Tikkanen ja Alumnihallituksen jäsen, Varman työkykypalveluista vastaava johtaja Pauli Forma.

Boardnanin Alumnipäivä keräsi Varman tiloihin yli 100 osallistujaa.

Alumnipäivä tarjosi verkostoitumista

Alumnipäivä alkoi verkostoitumisella. Osallistujien saapuessa Varmalle, heitä odotti kahvitarjoilu ja vapaata verkostoitumista. Puheensorina täytti kahvitilan, kun tilaisuuteen saapuneet vaihtoivat keskenään kuulumisia ja tutustuivat toisiinsa.

Alun verkostoitumisen jälkeen osallistujat siirtyivät auditorioon, jossa Alumnipäivän puhujat Risto Murto, Niko Korte, Tero Ojanperä ja Elina Koskela tarjoilivat kuulijoille ajatuksia uudistumiseen pakkoon liittyen.

Puhujina Alumnipäivässä olivat Varman Risto Murto, SSAB:n Niko Korte, Silo AI:n Tero Ojanperä ja Baronan Elina Koskela.

Puheenvuorojen aiheina vihreä siirtymä, tekoäly ja kansainvälinen rekrytointi

Puhujat puhuivat vihreästä siirtymästä, tekoälystä ja kansainvälisestä rekrytoinnista. Nämä kaikki ovat aiheita, jotka pakottavat yritykset uudistumaan. Ne tulevat joka tapauksessa – halusivatpa yritykset sitä tai eivät. Tämä saattaa äkkiseltään jopa kauhistuttaa yrityksiä, mutta vihreä siirtymä, tekoäly ja kansainvälinen rekrytointi tarjoavat niille myös paljon hyvää.

Yritysten näkökulmasta katsoen hyvää vihreässä siirtymässä on se, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan fossiilivapaista tuotteista preemiota. Yritys on myös houkuttelevampi työantaja erityisesti nuorten työntekijöiden silmissä, kun se panostaa vastuullisuuteen.

Yritysten näkökulmasta katsoen hyvää tekoälyssä on se, että tekoäly mahdollistaa yrityksille tuottavuusluokan. Tekoäly säästää työntekijöiden aikaa ja tuo yritykselle kustannussäästöjä, kun se voi tehdä itse sellaisia asioita, jotka on aikaisemmin ostettu muualta. Tekoälyn avulla yritys voi tehdä itselleen esimerkiksi verkkosivut hetkessä (Framer) tai kuvia tekstistä (Midjourney).

Yritysten näkökulmasta katsoen hyvää kansainvälisessä rekrytoinnissa on se, että kansainvälisen rekrytoinnin avulla yritys saa itselleen osaamista, jota se ei Suomesta joko löydä tai saa. Kun yrityksessä on kansainvälistä työvoimaa sekä ymmärrystä muista kielistä ja kulttuureista, se helpottaa yrityksen kansainvälisen toiminnan laajentamista.

Varsinaisten puheenvuorojen jälkeen kuulijat saivat esittää kysymyksiä tilaisuuden puhujille. Kysymyksiä tulikin useita – ja kiitos siitä kuuluu keskusteleville Alumnipäivän osanottajille.

Varsinaisten puheenvuorojen jälkeen kuulijat saivat esittää kysymyksiä tilaisuuden puhujille. Kysymyksiä tulikin useita.

Alumnipäivä huipentui buffet-tarjoiluun ja verkostoitumiseen. Oli ilo huomata, että Alumnipäivän osallistujat tutustuivat rohkeasti uusiin ihmisiin. Boardman toivoo, että jokainen Alumnipäivän osallistuja sai tilaisuudesta uusia kontakteja ja oppeja jatkoa ajatellen!

Lisää kuvia tilaisuudesta täältä.

Boardman Alumnit

Boardman Alumniverkostoon kuuluvat Omistajuus ja hallitustyöskentely -valmennuksen käyneet päätöksentekijät, jotka haluavat edelleen kehittää omaa osaamistaan ja toimia verkostossa tiiviimmin. Tavoitteena on oppia, jakaa kokemuksia ja uudistua. Verkostoituminen on toiminnassamme keskeisessä roolissa.

Lue lisää ja hae Boardman Alumniksi!


Tilaa uutiskirje