BoardTalks-podcastin parhaat hallitustyön opit!

BoardTalks-podcastin parhaat hallitustyön opit!

Suomen ensimmäisen hallitustyöhön, johtamiseen ja omistajuuteen syventyvän BoardTalks-podcastin kolmas tuotantokausi julkaistiin kevään 2022 aikana. Jo 31 kokenutta päätöksentekijää ovat jakaneet podcastissä oppejaan hallitustyöskentelystä sekä käyneet keskusteluja BoardTalksin hostien Laura Raition ja Taru Lindemanin kanssa.

Olemme BoardTalksin 3. kaudella kysyneet jokaiselta vieraalta, että mitä he haluaisivat kuuntelijoiden erityisesti muistavan – mikä on heidän tärkein oppinsa? Kokosimme nämä parhaat opit yhteen!

Jo 31 kokenutta päätöksentekijää ovat jakaneet podcastissä oppejaan hallitustyöskentelystä sekä käyneet keskusteluja BoardTalksin hostien Laura Raition ja Taru Lindemanin kanssa.

Olemme BoardTalksin 3. kaudella kysyneet jokaiselta vieraalta, että mitä he haluaisivat kuuntelijoiden erityisesti muistavan – mikä on heidän tärkein oppinsa? Kokosimme nämä parhaat opit yhteen!

Kolmannen kauden ensimmäisessä jaksossa vieraili Pilke päiväkodit vt. toimitusjohtaja sekä Heltin ja Parmacon hallituksen jäsen Heini Pirttijärvi, joka jakoi jaksossa oppejaan hyvästä kriisijohtamisesta. Aikaisemmin Heini on tehnyt pitkän uran Venäjällä Stockmannilla, ja hän on toiminut Vastaamon hallituksen puheenjohtajana sekä Esperi Caren vt. toimitusjohtajana, joten Heini jos joku oli oikea henkilö kertomaan kriisijohtamisesta.

Heinin mukaan kriisijohtamisessa on tärkeintä muistaa luottamuksen merkitys sekä hyvä ja arvostava johtaminen. Keskustelukanavat on tärkeä pitää auki jokaiseen sidosryhmään ja rakentaa luottamusta matkan varrella kaikilla jokapäiväisillä teoilla. Kuuntele Heinin konkreettiset vinkit kriisityöskentelyyn hallituksissa tästä!

Kasvuryhmän perustajan, innovaattorin sekä nykyjään Normet Groupin hallituksen puheenjohtajan Aaro Cantellin kanssa keskusteltiin siitä, miten omistajat, hallitus ja johto voivat parhaiten tukea yritystä kasvussa ja uudistumisessa.

Aaron mukaan on tärkeää ylläpitää kasvuhalukkuutta ja innostusta yllä, sillä se tarttuu. Lisäksi hän kannustaa kaikkia hallituksessa ja johdossa pitämään silmät ja korvat auki ja etsimään aktiivisesti kasvumahdollisuuksia. Kun näitä mahdollisuuksia sitten tulee eteen, täytyy löytyä myös rohkeutta hyödyntää niitä! Kuuntele Aaron vinkit kasvun johtamiseen tästä!

Varman HR- ja viestintäjohtaja Katri Viippolan kanssa keskusteltiin työn murroksesta sekä siitä, miten odotukset hyvään johtamiseen ovat muuttuneet ja mitä yhtiöiden hallituksissa tulisi näistä asioista ymmärtää. Ensisijaisesti Katri kannustaa olemaan hereillä ja pitämään huolta siitä, että kuulee ja kokee asioita myös oman kuplansa ulkopuolelta mahdollisimman monipuolisen kuvan saamiseksi. Kannattaa hakea tietoa eri lähteistä sekä huolehtia siitä, että ympärillä on erilaisia ihmisiä. Kuuntele tästä mitä yhtiöiden hallitusten jäsenten tulisi ymmärtää työn murroksesta ja sen vaikutuksista!

Fintrafficin toimitusjohtajan Pertti Korhosen kanssa syvennyttiin strategiatyöskentelyyn. Pertin mukaan hyvä strategia lähtee aina siitä, että asetutaan tarkastelemaan yhtiötä, sen liiketoimintaa ja markkinaa ulkopuolelta, ja huomioidaan mitä trendejä, mahdollisuuksia ja myös riskejä on olemassa. Lisäksi Pertti paljasti jaksossa, että strategiatyöskentelyyn kannattaa hakea vaikutteita esimerkiksi Veikko Huovisen teoksen ”Havukka-ahon ajattelija” Kaukoviisaus-otteesta. Kuuntele Pertin vinkit onnistuneeseen strategiaprosessiin tästä!

Tällä kaudella syvennyttiin myös hallituksen jäsenen vastuuseen Suomen tunnetuimpiin yritysjuristeihin lukeutuvan Manne Airaksisen johdolla. Jaksossa kuultiin konkreettisia esimerkkejä hallituksen jäsenen vastuun realisoitumisesta. Mannen mielestä hallituksen jäsenen vastuusta selviää kuitenkin terveellä maalaisjärjellä, kun ottaa muutamat keskeiset asiat, kuten huolellisen työskentelyn sekä asianmukaisen dokumentoinnin ja pöytäkirjan tarkastajan roolin huomioon. Sukella hallituksen jäsenen vastuuseen tästä!

Nesteen vastuullisuus-, yhteiskuntasuhde-, viestintä- ja brändijohtajan Minna Ailan kanssa syvennyttiin pohtimaan vastuullisuutta hallituksen agendalla ja miten se saadaan osaksi strategiatyöskentelyä. Vaikka uudistuva ESG-regulaatio asettaa uudenlaisia vaatimuksia yritysten raportoinnille, Minna kannustaa yritysten johtoa ja hallitusta pohtimaan vastuullisuutta arvonluonnin näkökulmasta sekä pohtimaan megatrendien vaikutuksia erityisesti oman yhtiön strategian näkökulmasta. Kuinka yrityksissä voidaan pysyä aallon harjalla uudistuvasta regulaatiosta ja raportointikehikosta selviää kuuntelemalla jakso tästä!

Teollisuusneuvos Risto Anttosen johdolla pohdittiin yrityskulttuurin merkitystä yrityksen menestyksen taustalla ja hallituksen agendalla. Kulttuuri pitää nostaa entistä suurempaan ja tärkeämpään rooliin ja yrityskulttuuria pitää samalla tavalla tavoitejohtaa kuin strategiaa tai operatiivista toimintaa. Millaisia mittareita tähän voisi käyttää selviää, kuuntelemalla jakso tästä!

Sulapacin perustajan sekä Kiilto Family Oy:n hallituksen jäsenen Suvi Haimin kanssa syvennyttiin pohtimaan, kuinka hallituksen jäsen voi omalla toiminnallaan tukea kestävää kehitystä ja innovaatioajattelua organisaatiossa. Tärkeää on organisaation osaamistarpeiden määrittely ja niihin vastaaminen tiimin jäsenten tai hallituksen jäsenten toimesta. Miten osaamistarpeet kannattaa määritellä ja mitä osaamista voidaan saada startup-yrityksen hallitukselta, selviää kuuntelemalla jakso tästä!

Hartwall Capitalin hallituksen varapuheenjohtajan ja omistajaneuvoston puheenjohtajan Peter Thermanin kanssa keskusteltiin osaavasta omistajuudesta. Jaksossa hän korostaa, että kun omistajat tietävät mitä haluavat ja hallitus on sisäistänyt omistajien tahtotilan, niin johdon on helpompi viedä strategisella tasolla asioita eteenpäin tehokkaasti ja samalla läpi ketjun syntyy arvonluontia. Kuuntele Peterin konkreettiset vinkit omistajien yhteistyön kehittämiseen ja omistajatahdon muodostamiseen tästä!

Kauden viimeisessä jaksossa syvennyttiin Ellun Kanat Oy:n perustajan Kirsi Pihan matkaan yrityksen toimitusjohtajasta, hallituksen puheenjohtajaksi ja siitä hallituksen jäseneksi. Kirsi korostaa oman roolitietoisuuden tärkeyttä. Hän kannustaa riippumattomien hallitusjäsenten mukaanottoon hallitukseen mahdollisimman ajoissa. Toisten näkemys ja sparraus auttaa myös omassa ajattelussa ja suhtautumisessa asioihin. Kirsi kertookin jaksossa rehellisesti onnistumisista, opeistaan ja kömmähdyksistä matkan varrella, jotka selviävät kuuntelemalla jakso tästä!

BoardTalksilla on jo kolme kautta takana ja lukuisia vielä edessä! Eli kausi jatkuu syksyllä! Haluatko antaa meille palautetta tai ehdottaa podivierasta? Kerro se meille ja lähetä viestiä osoitteeseen (julia.ruotsi@boardman.fi).

Kiitos kaikille kuuntelijoille!

Boardmanin hallitustyötä, omistajuutta, päätöksentekoa ja johtajuutta käsittelevässä BoardTalks-podcastissa keskustellaan kokeneiden hallitusjäsenten, johtajien ja omistajien työelämän merkityksellisistä opeista sekä syvennytään hallitustyöskentelyyn ja päätöksentekijöiden agendoilla oleviin ajankohtaisiin ilmiöihin.

Kuuntele kaikki BoardTalks-jaksot täältä!

Jaksot ovat myös kuunneltavissa seuraavilla podcast-alustoilla: Spotify, Pocket Casts, Anchor, Apple Podcasts, Breaker, RadioPublic ja Supla.